Kombine yağmur/far sensörü
Araçlardaki yağmur sensörü - far sensörü konusunda faydalı bilgileri ve değerli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
İlk başlarda dikiz aynasının ayağına entegre edilen yağmur sensörü, ön camın iç tarafında görüş alanının dışındaki bir yere monte edilmektedir. Sensör, sensör algılama alanında yağmur yağdığını tespit eder ve bu bilgiyi cam sileceğinin kontrol elektroniğine iletir. Bu sayede silme aralığı ayarındaki silme frekansı, yağmur yoğunluğuna göre otomatik olarak ayarlanabilir. Böylece, sürücünün manuel olarak müdahale etmesine artık gerek yoktur.
Kombine yağmur/far sensörü, iki işlevi tek bir modül içerisinde birleştirir.
Yağmur sensörünün etkinleştirilmesi, genellikle direksiyon kolonuna monteli anahtarı üzerinden aralıklı silme veya otomatik işlev çalıştırılarak gerçekleştirilir (Resim 2).
Far anahtarı AUTO (otomatik far kontrolü) pozisyonuna çevrilerek, far sensörü etkinleştirilir ve ortam aydınlığına uygun olarak, aydınlatmalar açılır veya kapatılır (Resim 3).
Yağmur sensörü, optoelektronik ölçüm yöntemi aracılığıyla ön camdaki yağışı tespit eder. Sensör elemanı, bir veya daha fazla ışık yayan diyottan (verici), bir prizmadan ve bir fotodiyottan (alıcı) oluşur. Işık yayan diyot tarafından üretilen bir ışık ışını, bir prizma üzerinden ön cama ulaşır ve dış cam yüzeyi tarafından çoklu olarak yansıtılır ve fotodiyota tekrar iletilir.
Sensör pozisyonunu ile kuru cam yüzeyinin kombinasyonu, ışık ışınının mümkün olan en yüksek yansımasına olanak sağlar (Resim 4).
Ön cam üzerindeki yağmur damlaları, tüm ışık ışınlarının artık hedeflerine ulaşamayacağı ve su damlaları tarafından saptırılacağı şekilde, yansıma oranını değiştirirler (Resim 5).
Yağmur yoğunluğu ne kadar yüksekse, fotodiyota o kadar az ışık ulaşır. Değerlendirme elektroniği, ışınım şiddeti yardımıyla cam üzerindeki anlık yağmur miktarını hesaplar ve silecek hızını kontrol etmek için silecek elektroniği tarafından gereksinim duyulan bilgiyi gönderir. Böylece, sensörün gerçekleştirdiği sürekli ölçümler sayesinde, yağış miktarına göre silme davranışı bireysel olarak ayarlanabilir. Şiddetli yağmur ya da önde giden bir aracın oluşturduğu serpinti algılanırsa, sistem otomatik olarak aralıklı silme konumundan en yüksek hızdaki silecek konumuna geçiş yapar.
Dış ışık koşullarının ölçümü, optoelektronik bir detektör aracılığıyla gerçekleştirilir. Sensör, suni ışığı gün ışığından ayırabilmek için, üste konumlandırılmış bir filtre camı vasıtasıyla belirli dalga boylarını algılar. Bağımsız çalışan iki sensörle ortam ışığı ve ön alan aydınlatması ölçülür.
Aracın çevresinde hakim olan aydınlatma şiddeti, ortam ışığı sensörü aracılığıyla genişş ve düz bir açıyla ölçülür (Resim 6).
Aracın önündeki ışık yoğunluğu, ön ışık sensörü sayesinde küçük bir açı ile algılanır (Resim 7).
Bu sırada, sensörün montaj durumuna uyarlanmış bir alım karakteristiği gereklidir. Özel bir algoritma, sensörlerin sağladığı verilere dayanarak ve araç elektroniğinden alınan diğer bilgileri kullanarak, farklı ışık koşullarını (gündüz, gece, alacakaranlık veya tünel ve köprü geçişleri) algılar ve buna uygun olarak sürüş farlarını açar veya kapatır.
Yağmur/far sensörlerinin güncel neslinde, modüler yapı sayesinde beş adete kadar işlev entegre edilebilmektedir.
Yağmur/far algılamasının yanı sıra, opsiyonel olarak aşağıdaki işlevler de kapsanabilir.
Sisteme genel bakış, sensörün araçtaki diğer sistem bileşenleri ile LIN arabirimi üzerinden nasıl iletişim kurduğuna dair bir seçeneği örnek olarak göstermektedir. Bu işlem sırasında sensör, üst düzeydeki bir kontrol ünitesi tarafından devreye sokulur ve voltajla beslenir. Sensör, sadece sisteme bilgileri sağlar, ancak kendisinin sisteme veya aktüatörlere doğrudan bir müdahalesi yoktur.
Yağmur sensörü arızalanırsa, ilgili aracın silecek modülü aralık kontrolünü devralır. Sensörün işlevinden bağımsız olarak, cam silecekleri daima kumanda kolu aracılığıyla manuel olarak çalıştırılabilir.
Far sensörünün arızalanması durumunda, sürüş farları "Far açık" güvenli durumuna getirilir. Bununla birlikte far, sensörün işlevinden bağımsız olarak anahtar aracılığıyla manuel olarak açılıp kapatılabilir.
Aşağıdaki servis çalışmaları, 4. nesil bir yağmur/far sensörü üzerinde örnek olarak gösterilmektedir, ancak aynı şekilde yapılmış sensörlere de aktarılabilir.
Bu videoda size, yağmur/far sensörünün değiştirilmesi hakkında önemli onarım talimatları veriyoruz.
02:37 dk.
Yağmur sensörünü hasar görmeden camdan çıkarmak için, bağlantı ortamının (jel) daha önce gevşetilmesi gereklidir. Bu gevşetme süresi, 20 °C sıcaklıkta yakl. 30 dakikadır. Hızlı, dikkatsiz hareketler nedeniyle veya ani olarak çekerek, bağlantı ortamına zarar verilebilir.
Montajdan hemen sonra, ön cam ile bağlantı ortamı arasında en fazla 1 mm'lik çapa sahip hava kabarcıklarına izin verilir. Sensör yayının kuvvet etkisi sayesinde, bu hava kabarcıkları yavaş yavaş dışarı atılır.
Optik sensör, optik sensör üzerinde düz bir katman oluşturan bir bağlantı ortamı aracılığıyla ön cama sabitlenir. Bağlantı ortamı (jel), tanımlanmış bir optik arabirim oluşacak şekilde, optik sensör ile cam arasındaki pürüzlülükleri dengeler. Hatalı bir montaj, sensörün hatalı işlevlerine veya arızalanmasına neden olabilir.
Araç üreticisine bağlı olarak, farklı bağlantı elemanları veya bağlantı ortamları kullanılabilir. Bu bağlamda lütfen her zaman ilgili araç üreticisinin sökme ve montaj talimatlarına uyun!
Sökme ve yeniden montaj arasında geçen sürede sensör, kirden, mekanik ve elektriksel hasarlardan korunmalıdır. Hassas bağlantı ortamının üzeri, temiz ve kuru bir plastik folyo ile kapatılmalıdır. Sensörü elektrostatik olarak korumak için, kuru bir plastik kutu içerisinde saklanmalıdır.
Bu videoda, yağmur sensörünün basit bir işlev kontrolünü ve bir arıza teşhis cihazıyla arıza arama işlemini size gösteriyoruz.
03:41 dk.
Yağmur sensörünün basit bir işlev kontrolü, ön cam üzerinde yağış simülasyonu ile gerçekleştirilebilir.
Şimdi cam sileceklerinin çalışması ve silme frekansını simüle edilen "yağmur yoğunluğuna" otomatik olarak uyarlamalıdır. Herhangi bir reaksiyon olmaz, ancak manuel olarak kontrol edilen diğer tüm silecek kademeleri düzgün bir şekilde çalışırsa, daha ayrıntılı test için bir arıza teşhis cihazı gereklidir.
Yağmur/far sensörünün ayrı ayrı işlevleri, ilgili üst düzey kontrol üniteleri tarafından izlenir. Oluşan hatalar kontrol ünitesinin hata belleğinde saklanır ve uygun bir arıza teşhis cihazı ile değiştirilebilir. Sisteme bağlı olarak, ilave parametreler görüntülenebilir ve arıza arama için kullanılabilir.
Arıza arama çerçevesinde, aşağıdaki arıza teşhis işlevlerinden yardım alınabilir:
Bu işlevde, hata belleğinde saklanan hata kodları okunabilir ve silinebilir. Buna ek olarak, hata kodu hakkındaki bilgiler alınabilir.
Bu işlevde, sensörün kontrol ünitesindeki güncel ölçüm değerleri görüntülenebilir ve değerlendirilebilir.
Bu işlevde sensör, kontrol ünitesine öğretilebilir. Yağmur sensörünün başlatılması, aşağıdaki çalışmalardan sonra gerçekleştirilmelidir:
Farklı arıza teşhis seçenekleri, mega macs 66 arıza teşhis cihazı yardımıyla örnek olarak gösterilmiştir. İlgili test derinliği ve işlev çeşitliliği, araç üreticisine göre farklı tasarlanmış olabilir ve kontrol ünitesinin ilgili sistem konfigürasyonuna bağlıdır.