Udstødningstemperatursensor
Nyttig viden og værdifulde tips om kontrol af udstødningstemperatursensoren vises med en VW Passat 2,0 16 V TDI årgang 2015 som eksempel.
Vigtig sikkerhedsanvisning
De følgende tekniske informationer og praktiske tips er udarbejdet af HELLA for at hjælpe autoværkstederne med deres arbejde. De informationer, der gives på denne hjemmeside, må kun benyttes af brancheuddannede fagfolk.
I udstødningstemperatursensorens målespids er der monteret en elektrisk modstand, hvis værdi ændres med varierende temperatur. Sådanne modstande kaldes termistorer, og de kan inddeles i to grupper. Alt efter temperaturegenskaberne skelnes der mellem ledere med negativ temperaturkoefficient (NTC) og positiv temperaturkoefficient (PTC) (Fig. 1).
NTC - modstand med negativ temperaturkoefficient (modstanden falder med stigende temperatur)
PTC – modstand med positiv temperaturkoefficient (modstanden stiger med stigende temperatur)
Udstødningstemperatursensoren (EGTS) er i de fleste tilfælde forbundet direkte med motorstyreenheden (ECU). Sensoren er forbundet med en anden modstand (RUP) i styreenheden, hvorved der opdeles en elektrisk spænding. Signalet måles ved spændingsdeleren og omsættes til en temperaturinformation med en algoritme (Fig. 2).
Der kan forekomme følgende konsekvenser ved svigt af en udstødningstemperatursensor:
Der kan være følgende årsager til svigt af udstødningstemperatursensoren:
Informationerne i det følgende vises med en VW Passat 2,0 16 V TDI årgang 2015 som eksempel. Alt efter bilens udstyr kan der være monteret op til fire udstødningstemperatursensorer. Motorstyringen overvåger temperaturen før katalysatoren, turboladeren samt før og efter dieselpartikelfiltret.
I biler uden SCR-katalysator (selektiv katalytisk reduktion) er der ikke nogen udstødningstemperatursensor efter dieselpartikelfiltret. Hvis udstødningstemperatursensoren er defekt, eller udgangsværdierne ikke er plausible, skifter system til nødfunktion hhv. benytter en erstatningsværdi for at beskytte de relevante komponenter mod overhedning. Derefter lagres der en fejl i motorstyreenheden, og advarselslampen på instrumentpanelet tændes.
Udstødningstemperatursensorens funktion overvåges af den tilhørende, overordnede systemstyreenhed. Hvis der opstår fejl, lagres de i styreenhedens fejlhukommelse, hvor de kan udlæses med et passende diagnoseapparat. Desuden kan der alt efter system vises en række parametre, som kan benyttes ved fejlfinding.
I denne funktion kan fejlkoderne i fejlhukommelsen udlæses og slettes. Desuden kan informationer om fejlkoden udlæses.
I denne funktion kan de aktuelle måleværdier fra sensoren vises i styreenheden og vurderes.
Systemspecifikke diagrammer fra køretøjsinformationerne kan benyttes ved fejlfinding. Her kan forbindelserne i stikket på udstødningstemperatursensoren eller ledningsfarverne kan ses i ledningsdiagrammet og benyttes ved yderligere kontroller.
Følg også altid bilfabrikkens service- og reparationsanvisninger!
De forskellige diagnosemuligheder er vist med diagnoseapparatet mega macs 77 som eksempel. De aktuelle testmuligheder og funktionsantal kan være forskellige for forskellige bilmærker, og de afhænger af den aktuelle systemkonfiguration af styreenheden.
Skematiske fremstillinger, billeder og beskrivelser bruges kun til forklaring og illustration af teksten og kan ikke anvendes som grundlag for reparation af en given bil.