Park Distance Control (PDC)
Nyttig viden og vigtige tips om ultralydbaseret parkeringshjælp.
Vigtig sikkerhedsanvisning
De følgende tekniske informationer og praktiske tips er udarbejdet af HELLA for at hjælpe autoværkstederne med deres arbejde. De informationer, der gives på denne hjemmeside, må kun benyttes af brancheuddannede fagfolk.
Parkeringsassistenten er et førerassistentsystem, der hjælper føreren ved manøvrering og parkering ved at advare om forhindringer i nærheden af bilen.
Den klassiske parkeringshjælp fungerer ved hjælp af ultralyd, der udsendes fra et antal sensorer. Hvis systemet registrerer en forhindring, advares føreren visuelt eller akustisk. Jo flere ultralydsensorer, der er monteret fordelt over bilens bredde, jo nøjagtigere bliver målingerne. Alt efter bilmodel og system kan der være monteret LED-displays, en skærm med grafiske illustrationer eller rent akustiske signalgivere.
Acoustic-Parking-System (APS) | Audi |
Park-Distance-Control (PDC) | Volkswagen, Seat, Skoda, BMW, Toyota, Ford, Mazda, Range Rover, Volvo |
Parking-Assist-Module (PAM) | Ford |
Parktronic | Mercedes-Benz |
Parking-Assist-System (PAS) | Volvo |
De følgende systembeskrivelser og diagnosevejledninger vises med en Golf V Plus som eksempel. Fabrikantens betegnelse for den rent akustiske parkeringshjælp er Park Distance Control (PDC). Da der er monteret fire ultralydsensorer i bagkofangeren, betegnes det som et 4-kanal-system.
Parkeringshjælpen aktiveres, når bilen sættes i bakgear. Ultralydsensorerne i bagkofangeren både udsender og modtager ultralydimpulser. Når ultralydsignalerne reflekteres af en forhindring, modtages de igen af sensorerne, og de sendes til styreenheden som digital information.
På basis af forsinkelsen af signalerne beregner styreenheden afstanden til forhindringen med en algoritme. En ultralydsensor kan også opfange signaler fra en sensor ved siden af. Dermed kan styreenheden bearbejde signalerne fra flere sensorer og således beregne den minimale afstand. Den akustiske afstandsadvarsel begynder ved en afstand på 160 cm. Frekvensen for lydsignalet ændres, efterhånden som afstanden til forhindringen bliver mindre. Når afstanden er under 20 cm, lyder der en konstant tone.
Parkeringshjælpen slås fra, når der skiftes fra bakgear, og når hastigheden overstiger 15 km/h.
Parkeringshjælpen for området bag ved bilen består af følgende komponenter:
PDC-styreenheden styrer de enkelte ultralydsensorer og lydsignalgiveren.
Styreenheden beregner afstanden til forhindringen på basis af de digitale indgangssignaler.
Hver enkelt sensor har sin egen elektronik og er forbundet med styreenheden med en dataledning. Alle sensorer har en fælles spændingsforsyning.
Signalgiveren aktiveres af styreenheden og genererer en tone (frekvens ca. 1 kHz) via et piezokeramisk element og en resonator.
Forsyningsspænding 9 -16 volt
Ultralydfrekvens 50 kHz – 60 kHz
Registreringsvinkel: lodret / vandret 60° +/- 10°
Rækkevidde 250 cm
Temperaturområde -40 til 85 °C
I biler med fabriksmonteret anhængertræk aktiveres PDC-systemet ikke, når der er tilkoblet et påhængskøretøj.
I visse tilfælde kan det ske, at mindre genstande, buske, stænger eller stolper ikke kan registreres af systemet, og at der uden indgriben fra personer kan opstå skader på bilen.
Det er altid føreren, der har ansvaret ved parkeringsmanøvrer og rangering!
Den elektroniske parkeringshjælp er et førerassistentsystem, men det kan ikke erstatte førerens opmærksomhed. De fysiske forhold kan medføre dårlig reflektering af ultralydsignalerne, hvilket kan medføre blinde vinkler ved registreringen af genstande. Derfor er det altid førerens ansvar at vurdere afstanden til forhindringer.
Der kan forekomme følgende konsekvenser ved svigt af parkeringshjælpen:
Der kan være følgende årsager til svigt af parkeringshjælpen:
Ultralydsensorerne hhv. systemets funktion overvåges af den tilhørende, overordnede styreenhed. Eventuelle fejl lagres i styreenhedens fejlhukommelse, hvorfra de kan udlæses med et passende diagnoseapparat. I nogle bilmodeller vises der i tilfælde af fejl i systemet desuden en advarselsmeddelelse på displayet i instrumentgruppen.
Inden diagnosen af styreenheden påbegyndes, anbefales det imidlertid først at foretage en visuel kontrol af de enkelte komponenter i systemet.
Ved en styreenhedsdiagnose kan der alt efter behov benyttes forskellige funktioner og køretøjsinformationer.
Med denne funktion kan fejlkoderne i fejlhukommelsen udlæses. Med henblik på den følgende fejlfinding vises der i beskrivelsen af fejlkoderne nogle generelle bemærkninger om mulige konsekvenser og årsager.
Med denne funktion kan man udvælge aktuelle måleværdier fra styreenheden og få vist dem, som f.eks. trykket i bremseforstærkeren eller bremsepedalens position.
Med denne funktion kan styrken af advarselstonen i parkeringshjælpen reguleres.
Systemspecifikke eldiagrammer fra køretøjsinformationerne kan benyttes ved fejlfinding. Her kan man se stikbenenes forbindelser i styreenhedens stik og ledningsfarverne, der kan benyttes ved yderligere kontroller.
De aktuelle testmuligheder og funktionsantal kan være forskellige for forskellige bilmærker, og de afhænger af den aktuelle systemkonfiguration af styreenheden.
Ved montering af ultralydsensorerne skal det påses, at dæmperelementet placeres korrekt. Hvis monteringen ikke er korrekt, kan sende- og modtageområdet blive forringet.
Ultralydsensorerne i kofangerne skal holdes rene og fri for is for at sikre, at PDC-systemet fungerer korrekt.
Sensorerne bør ikke rengøres med højtryksrenser, da det kan beskadige dem.
I de fleste tilfælde er de synlige dele af ultralydsensorerne lakeret i bilens farve.
Fabrikanterne har for de enkelte modeller fastlagt anvisninger om lakering for at undgå funktionsfejl. For eksempel angiver Volkswagen, at laktykkelsen på membranens endeflade og sideflade ikke må være over 125 µm.
Her skal de enkelte bilfabrikanters aktuelle, modelspecifikke informationer følges!
I denne video får du vigtige reparationsvejledninger til udskiftning af parkeringshjælpen.