Konstruktion og funktion
Her får du værdifulde og nyttige værkstedstips om opbygningen, funktionen og diagnosticeringen af den hydrauliske servopumpe.
Vigtig sikkerhedsanvisning
De følgende tekniske informationer og praktiske tips er udarbejdet af HELLA for at hjælpe autoværkstederne med deres arbejde. De informationer, der gives på denne hjemmeside, må kun benyttes af brancheuddannede fagfolk.
Den mekanisk-hydrauliske servopumpe, (fig. 1) også kaldet servostyringspumpe eller hydraulikpumpe, drives af køretøjets motor via en kilerem. Den genererer pumpen det hydrauliske tryk, som servostyringen kræver for at bilen bliver lettere og mere behagelig at styre under kørslen. Når motoren kører, og rattet er i positionen "ligeud", pumper pumpen hydraulikolien konstant gennem styringen og tilbage til ekspansionsbeholderen. Når der udføres en styrebevægelse, føres volumenstrømmen ind i servostyringens arbejdsområde, og der opbygges et tryk i systemet. Ved fuldt styrestop blokeres returkørslen og det maksimale systemtryk for styrehjælpen opnås. I nogle tilfælde opfattes denne styrehjælp også af føreren som en fløjtende lyd under manøvrering.
Servopumpen fungerer efter vingepumpe-princippet. Vingepumpen er en fortrængerpumpe (fig. 2), der er konstrueret som en fortrængerpumpe, som både skal fungere som sugepumpe og trykpumpe. Pumpen har en rotor, der ikke er centreret i forhold til pumpekammeret. Denne rotor kan være forsynet med en eller flere bevægelige skiver (vinger). Remtrækket får pumpeakslen og dermed rotoren til at rotere. De bevægelige vinger presses mod indersiden af pumpekammeret af centrifugalkraften og trykket, der opbygges, hvorved de tætner de enkelte celler mellem vingerne. Derved føres hydraulikolien i de enkelte celler, der dannes mellem husets indervæg og to vinger, fra sugesiden til tryksiden. Denne ændring i cellevolumen forårsager et sugetryk, der bevirker, at olien suges ind fra ekspansionsbeholderen via det hydrauliske ledningssystem i den hydrauliske styring ved hjælp af servopumpen. Pumpens volumenstrøm øges proportionalt med motorhastigheden. For at reducere styrehjælpen ved højere kørehastigheder eller pumpehastigheder reguleres flowhastigheden via en flowbegrænsningsventil.
Placering i bilen
I de fleste tilfælde er servopumpen (fig. 3) monteret direkte på siden af motoren. Afhængigt af drivremskonceptet drives pumpen mekanisk med en separat kilerem eller via enhedsremmen.
En fejl i hydraulikpumpen kan vise sig på følgende måde:
Der kan være følgende årsager til mangler i pumpen:
Ved fejlfinding af mekanisk drevne servopumper er kileremmen det første, du skal se på. I mange tilfælde kan en defekt eller utilstrækkeligt spændt kilerem være årsagen til en defekt servostyring. Hydraulikolien skal derefter kontrolleres for fyldningsniveau og tilstand, og om nødvendigt efterfyldes eller udskiftes i henhold til producentens anvisninger. Farven på servoolien kan også give et fingerpeg. Afhængigt af bilproducentens specifikationer skal olien have en ravgul eller rødlig/rosa farve. En brunlig eller allerede sort farve indikerer kraftig forurening på grund af slid i styresystemet. I dette tilfælde skal systemet kontrolleres, og de beskadigede komponenter skal udskiftes.
Hvis servostyringspumpen skal udskiftes som en del af reparationen, skal du følge nedenstående reparationsvejledning:
På grund af dens anvendelse i styresystemet er servopumpen en af de sikkerhedsrelevante komponenter. Forkert udførte reparationer kan føre til systemfejl og personskader!
Ved reparation anbefaler vi følgende generelle fremgangsmåde:
Instruktioner til afmontering
Før den nye pumpe installeres, skal den gamle og den nye pumpe sammenlignes. Hvis det er nødvendigt, skal nødvendige komponenter, som f.eks. remskiven, konverteres fra den gamle til den nye pumpe.
Den nye pumpe monteres i modsat rækkefølge.
Monteringsvejledning
Efter montering af pumpen skal det hydrauliske styresystem genopfyldes, udluftes og kontrolleres for lækager! Brug kun nye servostyringsolier, der er specificeret af bilproducenten!