Variable lysfunktioner
Her kan du finde værdifuld viden og nyttige tips om AFS-forlygter - Advanced Frontlighting System.
Vigtig sikkerhedsanvisning
De følgende tekniske informationer og praktiske tips er udarbejdet af HELLA for at hjælpe autoværkstederne med deres arbejde. De informationer, der gives på denne hjemmeside, må kun benyttes af brancheuddannede fagfolk.
Udfordringen med optimal belysning af trafikbilledet har beskæftiget lygteteknikere i automobilbranchen i mange år. På den ene side skal vejbanen og dens omgivelser belyses kraftigst muligt, således at føreren med sikkerhed kan opdage genstande i trafikbilledet. På den anden side må andre trafikanter og føreren selv ikke blive blændet. Den centrale opgave for HELLAs lystekniske specialister er at finde den bedst mulige balance mellem eller endog løsningen på konflikten mellem belysning og blænding af en selv og af andre.
Den klassiske løsning er at skifte mellem nær- og fjernlys. Medens fjernlyset sikrer den optimale lysfordeling til belysning af vejbanen, er nærlyset så at side en kompromisløsning for at forhindre blænding. Dermed er fjern- og nærlys ikke den optimale løsning til natkørsel efter dagens tekniske standard. En simpel, nærliggende forbedring ved vanskelige vejrforhold er at udstyre bilen med specielle ekstralygter som f.eks. tågelygter, som føreren kan tænde og slukke alt efter forholdene. Et næste skridt er at være fri for at skabe disse ekstra lysfunktioner ved hjælp af separate ekstralygter, men at integrere dem i forlygterne og foretage skiftet mellem de enkelte lysfordelinger automatisk. Det er grundprincippet i AFS-forlygtesystemerne (Advanced Frontlighting System).
Nærlyset er blot et kompromis mellem alle del-lysfordelinger. Derfor er der med Advanced Frontlighting System udviklet et dynamisk lygtesystem, som afhængigt af hastighed og styreudslag giver den bedst mulige belysning af vejbanen. Det sker ved at benytte et VarioX®-projektionsmodul med en roterende cylinder mellem lyskilde og linse. Det karakteristiske ved cylinderen er, at den for det første har forskellige konturer, og for det andet at den kan dreje om sin længdeakse. Ved hjælp fra en stepmotor drejer cylinderen i løbet af få millisekunder til den position, der er behov for.
* De nævnte hastigheder kan variere fra producent til producent.
AFS-forlygtesystemer gør det muligt at frembringe separate, forud definerede lysfordelinger. Afstemningen af lysfordelingen sker afhængigt af kørehastighed, vejtype og vejrforhold, hvilket er en enorm forbedring af det, den hidtidige lysteknik til biler har kunnet præstere.
HELLAs ingeniører er enige om én ting: Brugen af det såkaldte VarioX®-modul er en særdeles velegnet metode til at virkeliggøre et sådant situationsbaseret, automatisk forlygtesystem. Hermed kan man med blot en enkelt xenon-lyskilde opnå op til fem forskellige lysfordelinger. Ud over det konventionelle nær- og fjernlys kan der desuden etableres bylys, motorvejslys og lys til dårligt vejr med samme forlygtemodul.