Fladsikringer bruges primært i sikringssystemerne i bilers elektriske system.
Lamelsikringer – også kaldet pladesikringer – består primært af en udstanset sikringsplade. Ud over den åbne variant uden kappe bruges også lukkede typer med isolerende kapper af plast eller keramik. Disse sikringstyper bruges især til sikring af elektriske systemer med højere strøm- og spændingsstyrke på grund af en mere solid udformning.
Al-sikringer (op til maks. 120 A) har et lignende anvendelsesområde som MAXI-fladstiksikringerne, men de anvendes i modsætning til disse overvejende i japanske køretøjer.
Automatsikringer bruges ligesom normale sikringer til at beskytte mod overbelastning og kortslutning, idet de afbryder kredsløbet til forbrugeren. Fordelen i forhold til en normal sikring, er at den kan beskytte flere gange, uden at den skal udskiftes, hver gang den udløses. Automatsikringen kan nulstilles manuelt eller automatisk,hvilket sparer tid og penge.
Når et elektrisk system skal opbygges eller ombygges med en ekstra sikring mod overbelastning (f.eks. når der skal indbygges en ekstra forbruger), fungerer sikringsholderen som forbindelse mellem ledningen og den indsatte sikring. Her er udvalget af produkter mindst lige så stort som de mulige anvendelser.
Hvis en enkelt sikringsholder ikke er tilstrækkelig til at integrere en ekstra forbruger i det elektriske system, eller der skal tilføjes flere funktioner på samme tid, kan der bruges en sikringsboks. Samling af sikringsfunktionerne et centralt sted giver både bedre overskuelighed og lettere vedligeholdelse.
Cigar- og/eller powerstikdåser er i dag standardudstyr i køretøjer Ud over den normale cigarstikdåse giver powerstikdåserne mulighed for en ekstra tilslutningsmulighed til forsyning af en række små forbrugere, som f.eks. lamper, ventilatorer, kølebokse, telefoner, bærbare pc'er, mobile køleskabe, kaffemaskiner etc.
Lige som for powerstikdåser muliggør det gennemprøvede stiksystem iht. ISO 4165 en ekstra tilslutningsmulighed til forsyning af mange små forbrugere, som f.eks. lamper, ventilatorer, kølebokse, telefoner, bærbare pc'er, mobile køleskabe, kaffemaskiner etc.
Dette stiksystem benyttes hovedsageligt på brandkøretøjer til ladning af batterier.
Det 3-polede stiksystem iht. DIN 9680 bruges på traktorer og landbrugsmaskiner til elektrisk tilslutning af permanente forbrugere, som
Det 4-polede stiksystem iht. DIN 72 575 bruges til overførsel af ekstra funktioner mellem trækkende maskine og påhængskøretøj.
Det 5-polede stiksystem iht. ISO 1724 bruges til overførsel af ekstra funktioner mellem trækkende maskine og påhængskøretøj.
Det 7-polede 12 V stiksystem iht. ISO 1724 / ISO 3732 er det mest anvendte system til elektriske forbindelser mellem trækkende køretøj og påhængskøretøj med 12 V ledningsnet. Systemet anvendes primært til anvendelser med gennemsnitlige krav. Det består af et standardstik, type N, iht. ISO 1724 og et ekstrastik, type S, iht. ISO 3732. Ekstrasystemet adskiller sig fra standardsystemet ved hvide stikhuse, kontaktindsatse og ombytningssikker kontaktplacering.
Det 13-polede stiksystem iht. ISO 11446 blev udviklet i slutningen af 80'erne. Det høje antal poler muliggør i modsætning til det 7-polede system overføring af alle lysfunktioner samt ekstra funktioner med kun et enkelt stik. Systemet fortrænger i kraft af sine fordele efterhånden de ældre generationer af stikforbindelser, også når det gælder vandtæthed, stabilitet, kontaktsikkerhed og betjeningsvenlighed i kraft af bajonetlåsningen.
Det 7 + 6-polede stiksystem til elektrisk forbindelse mellem trækkende og tilkoblet køretøj kan benyttes som både 7- og 13-polet.
Det 7-polede 24 V stiksystem iht. ISO 1185/ISO 3731 er pt det mest anvendte system til elektrisk tilslutning mellem trækkende køretøj og påhængskøretøj eller trækkende køretøj og sættevogn når det gælder erhvervskøretøjer. Systemet anvendes primært til anvendelser med gennemsnitlige krav. Det består af et standardstik, type N, iht. ISO 1185 og et ekstrastik, type S, iht. ISO 3731. Det ekstra system adskiller sig fra standard-systemet ved hvide stikhuse, kontaktindsatse og ombytningssikker kontaktplacering.
Det 15-polede stiksystem iht. ISO 12098 er et moderne system til overførsel af lysfunktioner samt ekstra funktioner i 24 V-elsystemer. Systemet bruges af mange førende producenter af erhvervskøretøjer som originalmontering i kraft af de tekniske fordele som kontaktsikkerhed og vandtæthed. Systemet afløser efterhånden de ældre
Stiksystemerne iht. ISO 7638-1/ISO 7638-2 anvendes til næsten alle erhvervskøretøjer med ABS /EBS-system.
Denne produktgruppe omfatter forskellige stiktyper til specielle anvendelser, som primært bruges i hæren, men også stadig oftere på steder, hvor der løber store strømme, og hvor der lægges stor vægt på en høj sikkerhed og nem anvendelse. Det 12-polede 24 V system iht. VG 96923 udmærker sig i kraft af de meget høje krav i hæren, især med henblik på modstanden mod snavs og slag. Det 2-polede 24 V system iht. VG 96917 opfylder tilsvarende krav og bruges til opladning af batterier med strøm op til 500 A (korttidsbelastning i op til 10 sek.).
➔ Adapter fra 13-polet stikdåse (ISO 11 446) på det trækkende køretøj til et
➔ Prøvestik til 7-polede stikdåser (ISO 1724) og 13-polede stikdåser (ISO 11446)
Spiralkabler benyttes til elektrisk tilslutning mellem trækkende køretøj og sættevogne (erhvervskøretøjer).
Overalt hvor der løber strøm fra A til B i et køretøj, kræves der kabler. Type, dimension, materiale og udformning bestemmes af de krav, der skal opfyldes mht. spænding, strømstyrke og frekvens samt de omgivende forhold, kabler er udsat for.
Bruges ofte på steder i køretøjer, der er beskyttet mod vandsprøjt, og de fungerer primært som systemelementer, der kan adskilles, til elektriske og mekaniske forbindelser/forgreninger af ledninger. I årenes løb er der udviklet et utal af forskellige kontaktsystemer alt efter anvendelse og køretøjets alder.
De isolerede "Duraseal" klemkabelsko har en nylonkappe, som kan krympes og som er belagt med klæbemiddel, så der kan oprettes en vandtæt forbindelse mellem ledning og kabelsko. Nylonkappen varmes op med en varmluftpistol (eller en anden varmekilde) til ca. 135°C. Ved denne temperatur omslutter kappens materiale ledningen . Der skal dermed ikke bruges andre isoleringsmaterialer (f.eks. krympeflex eller isolerbånd).
Isolerede klemkabelsko klemmes sammen med et specielt værktøj i den farvede ende, så der etableres en fast og sikker kontakt med ledningen. Isoleringsmaterialet består enten af PVC (maks. Temperaturbelastningskapacitet på 80°C) eller nylon (maks. 105°C). Isoleringsmuffen har en speciel "Easy-Entry"-tragtform for at lette indføring af ledningen.
Ledningsendemuffer hindrer, at trådene i flertrådede kobberledere spredes fra hinanden og letter indføringen i klemmer. Endemuffen presses på den afisolerede ende af ledningen. Den pressede muffe kan have forskellige former alt efter værktøjet. Programmet opfylder i udførelse og dimensioner DIN 46228-4.
Foruden klem- og krympekabelsko er loddekabelsko endnu en mulighed for at forbinde ledninger med hinanden. Den afisolerede ledningsende føres ind i kabelskoen og fastgøres derefter med opvarmet loddemateriale. Når loddet er kølet af, er der etableret en sikker, tæt forbindelse.
Når mange ledninger med flere ledere skal forbindes med hinanden, kan det være svært at bevare overblikket. HELLA ledningssamledåser er i så fald en sikker og nem samlemulighed, der holder orden på tingene. Den aflukkelige, brandbestandige konstruktion giver den nødvendige beskyttelse af de enkelte ledere.
”SUPERSEAL" stikforbindelser opfylder forskrifterne i IEC 529 samt DIN ISO 40050, og de er af IP-klasse 67, hvilket garanterer maksimal beskyttelse mod indtrængen af vand og støv. I kraft af udformningen er "SUPERSEAL" særdeles velegnede overalt, hvor andre forbindelsessystemer ikke kan modstå krævende tryk- eller fugtforhold.
Konstruktionen af DEUTSCH-stikforbindelserne i „DT-serien“ forener materialer af høj kvalitet til et forbindelsessystem, der udmærker sig ved både pålidelighed og enkel betjening. I kraft af disse egenskaber egner programmet sig især til anvendelser, hvor der konstant kræves en høj ydeevne og minimal fejlfrekvens trods krævende omgivende forhold.
Han- og hunstik giver mulighed for at beskytte ikke-isolerede kabelsko mod ydre påvirkninger. Sortimentet omfatter stikhuse til standard, ikke-isolerede klemkabelsko med lås samt til rundstiksystemerne CONI og Mate-N-Lock.
For at kunne fastgøre et samlet ledningsbundt korrekt, kræves der ofte mere end blot en kabelbinder. Vores kabelbindere er vejrbestandige, svært antændelige og modstandsdygtige mod fortyndede, organiske syrer, olier, benzin, saltvand, opløsningsmidler og smørefedt. Selv ved helt små bundtdiametre holder de perfekt, så ledningen ikke kræver beskyttelse mod underlaget og der ikke skal bruges andre hjælpemidler til fastgørelsen.
Kabelbindere muliggør hurtig fastgørelse og samling af ledninger, ledningsnet og mange andre elementer. Systemet, der har været stort set uændret i de sidste par årtier, er både enkelt, billigt og universelt.
Til bundtning og fastgørelse af ledninger.
Elektrisk isolerende tape bestående af et ikke-ledende materiale, hvorved det er egnet til mange anvendelser til
Krympeflex er et fremragende middel til tæt isolering af kabelsko, klemkabelsko og reparation af beskadigede ledningsnet. I kraft af de mange farvemuligheder er de desuden særdeles velegnede til bundtning og markering. Alt efter anvendelsesformål fås de med forskellige krympeforhold, med og uden klæbemiddel på indersiden.
Uanset om det gælder reservedele eller førstemontering – yder HELLA universalklemmer i kraft af materialets hårdhed og korrosionsmodstand altid optimal funktion. Programmet opfylder præcist de gængse normer for batteripolsko.
Disse meget fleksible, elektriske ledere har været brugt i årtier til en række elektriske anvendelser i køretøjer. Som navnet også antyder, drejer det sig om anvendelser såsom afledning/jording af EMC-forstyrrelser eller statisk elektricitet. Stelkablet skal her klare høje strømstyrker sikkert, som kan opstå for eksempel mellem starter og batteri. Hvis der er fejl i det elektriske system, kan årsagen være et defekt eller manglende stelkabel.
Spændebånd og rørbøjler er normale komponenter til fastgørelse af slanger og rør indeholdende væsker. Vores universelle spændebånd er især egnet til anvendelser med høj mekanisk belastning i kraft af deres store trækstyrke, det høje brudmoment samt den jævne fordeling af spændekraften. Alle dimensioner fås i forskellige legeringer.
I modsætning til normale spændebånd har fjederspændebånd (FBS) en elastisk holdemekanisme. Det giver dem en betydelig længere levetid ved hyppige temperaturudsving i anvendelsesområdet (f.eks. i luft- eller brændstofkredsløb). Hvis væskesystemet udvider sig i diameteren pga. forhøjede temperaturer, tilpasser FBS sig hertil, ligesom det tilpasser sig ved en temperaturbetinget reduktion af tværsnittet. Dette sikrer en konstant optimal fastgørelse.
Stikfatninger til pærer benyttes til specielle anvendelser, bl.a. til ekstralygter på landbrugs- og entreprenørmaskiner.
Trailertilslutningsenheder muliggør brug af påhængskøretøjer med 12 V til køretøjer med 24 V driftsspænding. Den indbyggede spændingsomformer muliggør brug uden et ekstra ladeudligningsapparat. Trailertilslutningsenheden har 7 kanaler til påhængskøretøjets lysfunktioner. Svigter en 12 V-blinklygte på påhængskøretøjet, indikeres det med standard kontrollampen C2.
En ladeudligningsenhed registrerer spændingerne for begge 12 V-batterier. Hvis batteriet i stelsiden har lavere spænding, sørger ladeudligningsenheden for en udligningsstrøm. En diode angiver, når enheden arbejder.
HELLA sortimenterne indeholder et udvalg af de mest almindelige produkter – overskueligt og kompakt i en mobil boks af høj kvalitet. Der kan indsættes 4 bokse i den praktiske Handy Box, som har mange muligheder for fastgørelse ud over håndtaget.
HELLA Handy Box er en praktisk transportenhed for op til 4 sortimentsbokse.
Krympeværktøjssættet „Basic“ muliggør sikkert arbejde med mange typer af klemforbindelser. Indsatsene kan hurtigt og nemt udskiftes, og sættet er dermed et tids-, plads- og omkostningsbesparende alternativ til flere separate værktøjer. Det rigtige frigørelsessæt er det rigtige værktøj til at løsne eksisterende forbindelser.
Krympeværktøjet "Profi" muliggør en særlig præcis, radiær kontaktforarbejdning takket være de særlige profilgeometrier. Værktøjsindsatsenes perfekte positionering sikres af det patenterede Crimp-Set fastgørelseskoncept. Tangen har også en ekstra skære- og afisoleringsenhed i grebet, som giver værktøjet sin særlige universalkarakter. Det hele afrundes med et modulopbygget sæt af frigørelsesklinger.
HELLA "Heavy Duty" værktøjssystemet sikrer maksimal forarbejdningsnøjagtighed takket være den lineære krympeteknologi. I forhold til normale, radiært arbejdende tænger udmærker dette koncept sig ved den ensartede kraftfordeling under krympningen. Det giver altid et ensartet arbejdsresultat af høj kvalitet. Systemets modulopbygning muliggør en fuldstændig individuel sammensætning samt separat udskiftning af basisgreb og krympe- samt frigørelsesindsatse.
Hvert af de specielle håndværktøjer er konstrueret til et bestemt anvendelsesområde. Alle typer er forarbejdet solidt og sikrer et flot, præcist arbejdsresultat.
➔ Til benzinmotorer < 7.500 ccm, Dieselmotorer: < 4.000 ccm ➔ Forstærket tangbelægning for reduceret slid ➔ CCA-kabel af kobberbelagt aluminium, kabeltværsnit: 50 mm² ➔ Inkl. praktisk opbevaringstaske Programfordele ➔ Forskellige længder kan leveres ➔ Med overspændingssikring