Vi kender softwareopdateringer fra vores smartphones. Også moderne biler er længe blevet holdt opdateret på denne måde. Digitalisering åbner op for utallige nye muligheder.
Transformationen fra hardware til softwaredefinerede biler har fundet sted for længe siden. Hvor det tidligere var sportsudstødningen eller læderrattet, der kunne eftermonteres manuelt, kan man i dag tilføje specialudstyr som ambientebelysning, særlige belysningssystemer eller satellitnavigationsfunktioner direkte på bilens display. Nøgleordet er: Over-the-air opdateringer (OTA). Teknologien gør det muligt at aktivere yderligere komfort- og sikkerhedsfunktioner; beslutningen er kundens, og der er normalt omkostninger forbundet med det.
Men hovedopgaven med at levere softwareopdateringer via WLAN eller mobiltelefonens netværk er en anden: At forsyne den pågældende bil og dens mange styreenheder med den nyeste software. For eksempel kan opdateringer til motorstyringssystemet, efterbehandling af udstødningsgas, termisk styring eller forskellige hjælpe- eller infotainmentsystemer udføres uden behov for et værkstedsbesøg. Det kan både bruges til fejlfinding, men også til at optimere de tilsvarende systemer, ligesom med smartphones.
Der er derfor ikke behov for et værkstedsbesøg for sådanne biler, medmindre der er tale om et sikkerhedsrelateret indgreb, der kræver, at hardware og software kontrolleres af specialiseret personale. Diagnosetesteren bruges så normalt også og kaldes "pass-thru updates". Dette er almindelig praksis i biler, der ikke har en trådløs opdateringsfunktion. Officielle tilbagekaldelser gør det også nødvendigt med et værkstedsbesøg.
Mange kunder besøger dog værkstedet, så snart de ser displaymeddelelsen "En opdatering er klar", bare for at være på den sikre side. Nogle gange er det også ønsket om afklaring og gennemsigtighed, som den respektive bilproducent skal garantere.
I øvrigt: I fremtiden skal softwareopdateringer muliggøre endnu dybere indgreb i bilens arkitektur. Systemer, der styres af kunstig intelligens (AI), optimerer konstant sig selv ved hjælp af store mængder indsamlede data.
Bilen opretter en sikker forbindelse til den respektive producents server til over-the-air-opdateringer. Det sker via WLAN eller mobiltelefonens netværk og ved hjælp af en krypteret internetforbindelse. Passende sikkerhedsforanstaltninger sikrer, at kun autoriserede opdateringer installeres. Opdateringerne downloades i baggrunden, som regel når bilen er parkeret. Bilerne skal have besked, når en opdatering er tilgængelig, eller de allerede har aktivt accepteret de "automatiske opdateringer" via betjeningsdisplayet.
Moderne biler er i stigende grad forbundet med netværk, hvilket øger risikoen for tredjepartsadgang, såkaldte cyberangreb. Producenterne skal derfor sørge for, at softwareopdateringer er sikret mod manipulation og uautoriseret adgang. Det er nødvendigt med autentificeringsprocesser på flere niveauer og end-to-end-kryptering.
Da mobilnetværket ikke altid er stabilt, bliver opdateringer f.eks. nogle gange afbrudt Dataintegritet skal derfor garanteres for at undgå fejl. Det er fastlagt i EU-direktiv R156 (softwareopdateringer), som også vil gælde for alle nye biler, der sælges fra juli 2024. Ifølge direktivet skal bilproducenten under alle omstændigheder sørge for, at softwaren installeres sikkert, og at manipulation og uautoriseret adgang forhindres.
HELLA viser i samarbejde med premiumproducenten Audi, hvad der er teknisk muligt, når det gælder tilpasning af biler. Der er udviklet et helt nyt forlygtekoncept til den nye Q6 e-tron. Forlygterne har ikke kun adaptive lysfunktioner som f.eks. blændfrit fjernlys, men også en digital kørelys-matrix, der giver slutbrugerne mulighed for at vælge deres foretrukne digitale lyssignatur til kørelyset blandt op til otte forudindstillede design. Matrix LED-forlygternes udseende kan derfor i høj grad individualiseres. De kørelysdesigns, som producenten har skabt, og som også omfatter en særligt tilpasset Coming Home/Leaving Home-iscenesættelse, kan vælges af slutbrugerne efter deres egne præferencer via en softwarebaseret app eller multimedieinterfacet (MMI) i den fuldelektriske Q6 e-tron.
Softwareopdateringer til personbiler giver utallige fordele og er afgørende for (forudseende) vedligeholdelse og forbedring af moderne biler. Udfordringerne i softwareudviklingen er af teknisk karakter, men bilisternes brugeradfærd eller uforudsete omstændigheder spiller også en rolle. Bilproducenterne arbejder derfor løbende på at forbedre deres opdateringsprocesser. For at udelukke fejl fra starten arbejder de hånd i hånd med systemspecialister som HELLA. Summa summarum: Vores biler bliver smartere, mere intelligente og sikrere - takket være softwareopdateringer!