Euro 7-standarden regulerer også partikeludledningen under opbremsning. HELLA satser på innovative bremseteknologier til reduktionen.
I dag skyldes 80 til 85 procent af partikeludledningen fra biler slid på dæk og bremser, vejslid og støvturbulens. Derfor regulerer den nye Euro 7-standard ikke kun udstødningsemissioner og dækslid, men også udledningen af partikler fra bremser. Udfordringen her er at definere en målestrategi, der gør det muligt at foretage pålidelige sammenligninger mellem forskellige køretøjer på passende testbænke. Udviklingen af nye friktionsbelægninger og specialbelagte bremseskiver sikrer en reduktion af partikeludledningen. Euro 7-standarden gælder fra den 29. november 2026 for nyligt typegodkendte personbiler og fra den 29. november 2027 for alle nyregistrerede køretøjer (klasse M1).
Med offentliggørelsen af Euro 7-forordningen i Den Europæiske Unions Tidende (2024/1257) gælder tilsvarende grænseværdier for partikelmasse. For køretøjer med forbrændingsmotor, hybrid- eller brændselscellebiler er værdien syv milligram pr. kilometer. Fulde elbiler har lavere bremseslid på grund af deres design. Genvinding af bremseenergi spiller en stor rolle og reducerer belastningen på bremserne. Grænseværdien her er derfor tre milligram pr. kilometer. Fra 2035 skal den standardiserede værdi i henhold til Euro 7-reglerne være tre mg/km i alle køretøjsklasser.
Optimalt samspil: Innovative friktionsbelægnings-sammensætninger og belægningskoncepter modvirker dannelsen af partikler.
For at bestemme udledningen af partikler fra bremser har eksperter fra UNECE-arbejdsgruppen "Particle Measurement Programmes" vedtaget FN's globale tekniske regelsæt nr. 24 (GTR 24). Det rulles ud i uvillige testcentre og i industrien. Målingerne udføres på en særlig bremseprøvestand. Den simulerer virkelige køreforhold og giver mulighed for at styre forskellige parametre som hastighed, bremsekraft og temperatur. Her køres en defineret testcyklus igennem, den såkaldte Worldwide-Harmonized-Light-Vehicles-Test-Procedure-Brake-Cycle (WLTP-Brake-Cycle). Det omfatter forskellige bremseprocesser, der simulerer typiske køresituationer. Under selve testen, som finder sted under kontrollerede omgivelsesforhold, måles de udsendte partikler. Både partikelmassen og antallet af partikler registreres. Partikler er finstøv, der passerer gennem det størrelsesselektive luftindtag i en særlig måleenhed, der har en separationseffektivitet på 50 procent for en aerodynamisk diameter på 10 (PM10) eller 2,5 (PM 2,5) mikrometer (µm) (kilde: Det føderale miljøagentur). PM står for Particulate Matter Standard fra 1987.
Der udføres også målinger under virkelige kørselsforhold for at validere testbænktestene yderligere. De standardiserede procedurer sikrer, at partikeludledningen fra bremser måles præcist og pålideligt.
Et køretøj skal bremse optimalt og komfortabelt og så hurtigt som muligt i tilfælde af fare. Det skaber uundgåeligt friktion. Men friktion genererer ikke kun varme men slider også på friktionsdelene (hvilket især påvirker bremseskiven) - med andre ord: Der udledes partikler. Faktisk har filtreringsspecialister allerede præsenteret filtersystemer, der er anbragt omkring bremseskiverne og er designet til at opfange bremsepartikler. Det er dog langt mere effektivt at undgå partikler ved løbende at udvikle bremsekomponenterne og bruge nye materialesammensætninger. For eksempel bruges nye belægningsprocesser til grå støbejernsbremseskiver sammen med skræddersyede friktionsbelægningsblandinger.
HELLA arbejder konstant på at udvikle nye friktionsmaterialer og -overflader for at skabe en optimal balance mellem bremseydelse, holdbarhed og lav partikeludledning. Her er der fokus på de køretøjsspecifikke krav til den nødvendige bremseevne - med andre ord: Er det en lille bil, en mellemklassebil, en SUV eller en "supersportsvogn"?
HELLA begyndte at sælge bremsekomponenter under eget mærke den 1. oktober 2024. Fig.: FORVIA/HELLA
Efter at FORVIA HELLA overtog HELLA PAGID-joint venturet i slutningen af 2023, startede salget af bremsekomponenter under HELLA-mærket den 1. oktober 2024. Ekspertisen inden for originaludstyr, f.eks. inden for bremsepedalsensorer (brake-by-wire) og det omfattende IAM-sortiment af ABS-sensorer og bremseforstærkere, kombineres nu med sortimentet af bremserelaterede sliddele og hydraulik. Det gjorde FORVIA HELLA til en komplet bremseleverandør. HELLA's eftermarkedssortiment omfatter i øjeblikket omkring 2.300 forskellige bremseklodser og 2.500 forskellige bremseskiver. HELLA dækker dermed næsten 100 procent af den europæiske bilpark. Hvad angår Euro 7-forordningen, fokuserer HELLA på nye, innovative bremseteknologier for at generere så få partikler som muligt ved opbremsning.