Bilbranchen er netop nu under omvæltning: selvkørende biler, elektrificering og intelligente biler er stærkt på vej. Vores biler har for længst udviklet sig til computere på fire hjul. Avancerede assistentsystemer og sensorer gør bilkørslen mere komfortabel end nogensinde før. Naturligvis stopper fremskridtet ikke ved dækkene. Således har nyeregistrerede personbiler siden 2012 skullet være udstyret med en system til overvågning af dæktrykkene. I de seneste 130 år har dækproducenterne dog ikke rokket ved det grundlæggende koncept: det luftfyldte dæk. Før nu. For det dæk, som vi har kendt indtil nu, hører muligvis snart fortiden til.
Når man beskæftiger sig med morgendagens dæk-trends, støder man igen og igen på tre nye koncepter. Fremtidens dæk ...
… behøver ikke længere luft,
Nu spørger du måske, om vi har inhaleret for megen dækrøg? Slet ikke – det, der måske endnu lyder som fremtidsmusik, kan hurtigt blive til hverdag ude på vejene. Lad os derfor se lidt nærmere på morgendagens trends.
Sæt mærke ud for 2024 i din kalender: For da kan de første dæk uden luft rulle ind på dit værksted. Her udgøres dækkets slidbane af en struktur, der består af forskellige materialer. Det drejer sig fleksible eger af plastmateriale, der er direkte forbundet med den mønstrede slidbane. Disse eger består af polyesterharpiks og glasfibre og er særdeles modstandsdygtige. De har desuden høj bæreevne, således at dækkene også kan benyttes til tunge SUV-modeller. Egerne virker vibrationsdæmpende under kørslen. Spørgsmålet om dæktrykket er korrekt, kan du altså roligt krydse af for disse dæk. Desuden er dæk uden luft punkterfrie i modsætning til konventionelle dæk – for dine kunder betyder det, at de får dæk med særdeles høj sikkerhed og pålidelighed.
I dette koncept får dækkene af imorgen en opdatering – og det omfatter langt mere, end hvad der i dag er muligt med f.eks. dæktryksensorer og overvågningssystemer af dæktrykkene. I kraft af sensorer kan dækkene registrere vejens tilstand og advare også andre bilister om potentielle risici som f.eks. akvaplaning. Det bliver muligt med den såkaldte V2X- hhv. Car-To-Car-kommunikation, hvor forskellige køretøjer kommunikerer med hinanden og med trafikinfrastrukturen. Her registrerer sensorer bl.a. dækkets tilstand, temperaturen, lufttrykket og vægten samt vejbaneforholdene. Dermed muliggøres også en automatisk dæktryk-anbefaling på basis af de målte parametre. En anden mulighed: Hvis systemet mærker, at vejgrebet forringes på våd eller glat vej, kan det give motorstyringen et signal om at nedsætte hastigheden.
Intelligente og opkoblede dæk er dermed et vigtigt skridt mod at forbedre trafiksikkerheden. Sammen med 360° registrering af omgivelserne og 77 Ghz radarteknologi, som også HELLA har beskæftiget sig intensivt med i flere år, muliggøres et næsten fuldkomment sikkerhedssystem.
Hvis det går, som en stor dækproducent spår, behøver du snart ikke at skifte et defekt dæk. Hvordan det skal lade sig gøre? Med dæk, der reparerer sig selv i tilfælde af skader. Grundlaget for dette koncept er en kapsel, der er fyldt med en speciel flydende gummiblanding, som slidbanen automatisk kan genopbygges med. Kapslerne kan også fyldes igen.
Morgendagens dæk ser ganske revolutionerende ud, ikke? Men man skal ikke glemme én ting: Også i fremtiden vil sikkerhed og præstationer være primære mål for udviklingen. Ligeledes vil dækproducenterne stå over den opgave at spare på ressourcerne og reducere brændstofforbruget.