Højspænding på autoværkstedet: Er du godt forberedt?

Hvor mange elbiler er der i Tyskland?

Ifølge KBA (det tyske motorregister) var 44,2 procent af alle nyregistrerede personbiler i Tyskland i perioden januar til juli 2022 udstyret med alternative drivsystemer (BEV, hybrid, plug-in hybrid, brændselscelle, gas eller brint). Sammenlignet med samme periode sidste år steg andelen af alternative drivsystemer med imponerende 13 procent. Med 24,9 procent (+10,2 procent) tegnede nye biler med elektrisk drivkraft (BEV, plug-in, brændselscelle) sig for omkring en fjerdedel af alle nye registreringer. Batterielektriske personbiler opnåede en andel på 13,6 procent af nyregistreringerne i opgørelsesperioden, hvilket er en stigning på 27,1 procentpoint. Ser man på tallene for Europa som helhed, fortsatte salget af batteri-elektriske køretøjer i EU med at vokse i andet kvartal af 2022 og tegnede sig for 9,9 procent af de samlede registreringer af personbiler.

Højspændingsuddannelse i bilbranchen: Kvalifikation er altafgørende

Hvis du ønsker at udføre vedligeholdelses- og reparationsarbejde på højspændingskøretøjer, skal du have de relevante kompetencebeviser. Hella Academy tilbyder sådanne kvalifikationer. Først derefter må du arbejde på højspændingskøretøjer. Men det alene er ikke nok. BEV'er har konstruktive forskelle, som du skal kende til. Desuden spiller emnet førerassistentsystemer en stadig vigtigere rolle. Hella Academy tilbyder også kurser om dette og mange andre emner (bl.a. om køretøjsdiagnose med systemer fra Hella Gutmann).

Frakobling af højspændings-bil: Praktisk viden

Ud over grundlæggende teknisk viden og kvalifikationer er praktisk viden afgørende, hvis man skal arbejde på højspændingskøretøjer. Et centralt emne er f.eks. frakobling af højspændings-systemet. Det er ikke kun de "fem sikkerhedsregler", der er relevante, men også viden om forskellige producenters specifikationer og specialløsninger. Kun ved at overholde producentens anvisninger kan der foretages en sikker frakobling (serviceafbrydelse) af højspændings-systemet.

De fem sikkerhedsregler for arbejde på højspændingskøretøjer

  1. Frakobling
  2. Sikring mod genstart
  3. Konstatering af spændingsfrihed
  4. Jording og kortslutning
  5. Afdække eller afspærre tilstødende spændingsførende dele

Arbejde på højspændingskøretøjer

Risikofaktorer

Under reparations- eller servicearbejde på værkstedet kan det aldrig helt udelukkes, at mekatronikeren kommer til at berøre strømførende dele. Det gælder især for køretøjer, der er indblandet i ulykker. Uforsigtighed eller en forkert bevægelse på højspændingsbiler (fra 60 V DC eller 30 V AC) kan hurtigt få farlige konsekvenser for helbredet. Således er 50 volt allerede tilstrækkeligt til at frembringe en livstruende strøm på 50 mA (milliampere). Risikoen afhænger af holdetiden og den enkelte mekatronikers fysiologi samt modstanden i den menneskelige krop, som er ca. mellem 700 og 1.000 ohm. Det er således særdeles vigtigt at overholde sikkerhedsforanstaltningerne ved service- og reparationsarbejde (ulykkesforebyggelsesregler BGV/GUV-V A1, A3). Bilfabrikanternes specifikationer skal overholdes nøje.

Højspændings-værkstedsudstyr

Der foreskrives også specialværktøj til arbejde på højspændingskøretøjer. Således gælder specifikationerne i DIN-standarderne VDE 0105-100, DIN 0100-10. Der kræves VDE-godkendt værktøj, der garanterer isolationsbeskyttelse op til 1.000 V. Alt håndværktøj, herunder momentnøgler eller ringnøgler, skal være enkeltvist testet i henhold til IEC 60900 i henhold til deres isolering. For at fastslå, at der ikke er spænding, kræves en egnet spændingsprøver (i henhold til DIN VDE 0682-401) eller et måleudstyr, der er godkendt af den pågældende køretøjsfabrikant. I øvrigt: Mange værktøjsproducenter tilbyder komplette værktøjsvogne med tilhørende højspændings-værktøj. Desuden findes der velegnet beskyttelsesudstyr bestående af isoleringshandsker, isoleringsmåtte og øjenbeskyttelse.

 

Det er også et absolut krav, at arbejdspladsen er sikret, og at bilen er særligt markeret som højspændingskøretøj ved hjælp af en "afmærkningskegle". Det er bedst at definere en fast arbejdsplads, som du kan sikre med afspærringspæle, herunder om nødvendigt med bånd eller saksebarrierer. På denne måde kan det nødvendige udstyr også placeres inden for rækkevidde, og opmærksomheden bliver ikke forstyrret af unødvendig søgning efter værktøj. En pult med en computer, hvor du kan hente køretøjsrelevante oplysninger, fuldender værkstedsindretningen. Det er også fornuftigt at installere en wallbox på værkstedets område. På den måde kan du tilbyde dine kunder en "komplet" service.

Højspændingskomponenter til elbiler

Termokontrol i elbiler

I rene elbiler (BEV) spiller f.eks. termokontrol en central rolle. En højspændingskompressor i klimaanlægget køler interiøret og batteriet om sommeren. I lithium-ion-batterier bør cellens kernetemperatur ikke stige over 40 °C under drift for at opnå optimal effektivitet og forhindre for tidlig aldring - det kaldes konditionering. Kompressorer med vekselstrømsmotor har en inverter integreret i huset til at konvertere den indgående jævnstrøm. Et sofistikeret termokontrolsystem (med flere kredsløb), herunder en højeffektpumpe (MPX fra HELLA), som også varetager kølingen af elmotoren og effektelektronikken (som begge skal køles permanent), sikrer, at temperaturen holdes i overensstemmelse med behovet. Tilhørende ventiler regulerer kølemiddelbehovet. HELLAs elektroniske ventilaktuator (eVA) varetager f.eks. styringen af en flervejsventil, der fordeler kølevæsken i kølekredsløbet. Her åbner og lukker aktuatoren ventilens ind- og udgange, hvorved kølemidlets temperatur også kan reguleres via en blandingsfunktion.

Højspændings PTC-luft- eller vandvarmere anvendes til opvarmning af kabinen om vinteren, og i mange tilfælde anvendes der også en varmepumpe. Desuden udnytter man i dag tillige spildvarmen fra elektromotorerne og batteripakkerne. I sidste ende er målet at beskytte højspændingsbatterierne så meget som muligt, så køretøjets rækkevidde ikke påvirkes negativt.

 

Alle disse systemer skal vedligeholdes, f.eks. spiller det rigtige kølemiddel også en rolle. "Regelmæssig service af termokontrol-systemet er fremtidens olieskift", siger ekspert Andreas Lamm i en teknisk artikel på brancheportalen www.krafthand.de.

Hvorfor har en elbil et 12 V-batteri?

Det klassiske 12 V-batteri spiller også en vigtig rolle i elbiler. Det forsyner køretøjets lavspændingssystem og sikrer, at f.eks. centrallåsesystemet, den indvendige belysning, den indbyggede kørecomputer og frem for alt styreenhederne fungerer. Hertil kommer vinduesviskere, lygter og servostyring. I sidste ende tjener det som backup til at opretholde centrale sikkerhedsfunktioner i elbilen i tilfælde af "højspændingsfejl". Og forresten: I elbiler er der ingen generator; opladningen af 12 V-batteriet sker ved hjælp af en DC/DC-konverter.

Højspændingskøretøjer på dit værksted: Kommuniker mere

Kan du også tale "elektrisk"?

Når der er planlagt en aftale på dit værksted, har dine kunder længe vidst, at de kan stole på dig som professionel. Det er normalt ligegyldigt, hvilken bilmodel, motor eller version der er tale om. Men ved de også, at det også gælder elbiler? Faktisk skal mange uafhængige værksteder udføre mere kommunikation - mange kunder ved ikke, at værkstederne også kan tale "elektrisk".

Spændende perspektiver

Det er en grundlæggende forretningsmæssig beslutning at tage emnet højspændingskøretøjer op. Samtidig åbner der sig et nyt, supplerende forretningsområde med et sikkert vækstpotentiale. Beslutningen går hånd i hånd med tilsvarende opkvalificering af medarbejderne, investering i det rigtige værkstedsudstyr og villighed til at underkaste sig en ekstern, uafhængig revision. I sidste ende er det også et statement over for ens egne medarbejdere: "Vi er åbne over for teknologi, vi ser fremad, og vi sikrer arbejdspladser i fremtiden". Et sådant engagement kan dog kun betale sig, hvis værkstedskunderne også er klar over det.

 I sidste ende er det kommunikation, der spiller ind!

De findes stadig, den gode gamle faktura, tilbudet, reklameudsendelsen til eksisterende kunder eller visitkortet, alt sammen på papir. Så skift også dine klassiske kommunikationsmidler ud, og placer dit "spændende" budskab. Det gælder naturligvis også for andre reklamemedier og især for din tilstedeværelse på internettet. Ifølge den aktuelle DAT-rapport har 17 % af potentielle værkstedskunder på forhånd været på nettet uden forudgående viden, når de havde behov for service eller reparation. Alt i alt: Jo bredere man kommunikerer, jo lettere vil man blive fundet. Autentisk og åben kommunikation, hvad enten det er ved hjælp af korte baggrundshistorier på sociale medier eller en selvproduceret video efter mottoet "Vi kan også tale elektrisk", skaber desuden sympati og troværdighed og knytter helt sikkert forbindelse til nye kunder!