Hvor godt er autoværkstederne rustet til fremtidens udfordringer? Dette er et spørgsmål, som er blevet diskuteret i de seneste år - og som i høj grad er domineret af to spørgsmål: Elektromobilitet og digitalisering. Følgende står helt klart: Bilbranchen kan næppe undgå disse to emner. Men dette står også klart: Digitalisering på autoværksteder er ikke længere et spørgsmål om fremtiden. Virksomhederne er allerede i gang og bliver mere og mere digitale.
Det kan tydeligt ses i de regelmæssige undersøgelser ved brancheinitiativet „Qualität ist Mehrwert“ (QiM) ("Kvalitet er merværdi"). Et eksempel: I 2018 indrømmede 68 procent af de adspurgte værksteder, at de kun var moderat forberedt på fremtidens udfordringer. I 2021 sagde 69 procent, at deres værksted var "ret godt positioneret" eller endda "perfekt positioneret" med hensyn til digitalisering.
At den tidlige trussel i form af digitalisering for længst har fundet vej ind i hverdagen på værkstederne kan allerede i dag ses ved indkøb af reservedele. En stor QiM-undersøgelse om digitalisering på autoværksteder viser for eksempel, at 98 procent af virksomhederne bestiller reservedele online. Og mere end to tredjedele (67 procent) bestiller "hovedsageligt online".
Indkøb af reservedele er således en af de mest udbredte digitale processer på autoværksteder. Og det behøver i øvrigt ikke betyde dårligere kvalitet: 93 procent af de uafhængige værksteder benytter fortsat mærkevare-reservedele. Også inden for diagnose går det godt for virksomhederne i bilbranchen. 85 procent siger, at de er godt eller endog meget godt positioneret med hensyn til diagnosesystemer.
Virksomhedsejere har for længe siden erkendt fordelene ved digitaliserede processer. Uanset om det drejer sig om digital markedsføring, online kundekontakt og aftaler, eller diagnose: Digitalisering kan forenkle processer, øge kundeloyaliteten og fremme ny forretning. Hvis der ikke også lige var at par udfordringer.
59 procent af de virksomheder, som QiM har undersøgt, nævner det høje tidsforbrug som en udfordring. 58 procent nævner de nødvendige investeringer og over 40 procent manglen på ekspertise som hindringer. Det er derfor ikke underligt, at den digitale transformation overvejende er en sag for ledelsen: På uafhængige værksteder er 78 procent af tilfældene hovedsageligt drevet af ejerne.
Det skyldes sandsynligvis også de investeringer, der er forbundet med den digitale transformation. Her er det som forventet de autoriserede værksteder, der giver mere gas end de frie værksteder. Men sidstnævnte har også planlagt tilsvarende investeringer. 78 procent af respondenterne sagde, at de ville investere de næste to år. For autoriserede værksteder er tallet 92 procent.
Her er der fokus på værkstedsudstyr (66 procent). Der investeres også i personaleuddannelse (48 procent, kundekommunikation (41 procent) og regnskab (24 procent).
De fleste værksteder har derfor taget udfordringen med digitaliseringen op. Og det kan ikke komme som en overraskelse. Spørgsmålet om virksomhedens fremtid er jo et spørgsmål, som værkstedsejere altid har stillet sig selv, lige siden virksomheden blev etableret.
Mere end 800 værksteder deltog i digitaliseringsundersøgelsen for værksteder i 2021 – autoriserede værksteder, frie, personbilsværksteder og værksteder for erhvervskøretøjer. "Qualität ist Mehrwert" har gravet dybt i resultaterne og analyseret svarene. I denne hvidbog kan du finde hele undersøgelsen og en række yderligere oplysninger.