Kørelys, eftermontering

Her får du nyttig viden og vigtige tips om kørelys.

Kørelys giver større sikkerhed i trafikken. Derfor er det fabriksmonteret på nyere biler. På denne side kan du se fordelene ved kørelys frem for nærlys. Desuden får du tips til valg af godkendte eftermonteringssæt og til korrekt montering af dem. Med et eksempel på kodning af lysfunktioner ser du desuden, hvilke muligheder for individuelle indstillinger, der findes i moderne ledningsnetsystemer.

Vigtig sikkerhedsanvisning
De følgende tekniske informationer og praktiske tips er udarbejdet af HELLA for at hjælpe autoværkstederne med deres arbejde. De informationer, der gives på denne hjemmeside, må kun benyttes af brancheuddannede fagfolk.

HVORFOR KØRELYS, OG HVILKE FORDELE GIVER DET?: GRUNDPRINCIPPER

Kørelysets primære opgave er at gøre køretøjet mere synligt for andre trafikanter. Det er særlig vigtigt i situationer med skiftende lysforhold, f.eks. ved gennemkørsel af en skov.

 

En yderligere fordel er, at andre trafikanter får længere tid til at reagere, idet de kan registrere køretøjet tidligere og tydeligere. En komfortmæssig fordel er, at kørelyslygterne tændes automatisk, når tændingen slås til. Dermed undgås det, at man glemmer at slukke lygterne.

 

Oversigt over fordelene:

  • Bedre synlighed af køretøjet for andre trafikanter
  • Længere tid til at reagere for andre trafikanter
  • Kørelyslygterne tændes automatisk.

HVILKE ULEMPER HAR NORMALT NÆRLYS I FORHOLD TIL KØRELYS?: SAMMENLIGNING

  • Større brændstofforbrug, da alle for- og baglygter altid er tændt. Lys er dyrt, for for- og baglygter kræver strøm, hvilket forbruger brændstof. I en normal personbil med benzinmotor er der tale om ca. 0,207 liter ekstra forbrug pr. 100 kilometer, når lyset er tændt Ved 30.000 km om året resulterer det i et merforbrug på godt 60 liter brændstof. Udstødningsemissionerne stiger naturligvis tilsvarende.
  • Lyskilderne skal skiftes hyppigere. Konstant lys medfører, at pærerne slides mere. I standardmonterede H7- og H4-halogenpærer (ikke + 50 %- eller Long-Life-pærer) ligger levetiden mellem 550 og 700 timer. Ved konstant brug skal der skiftes pærer langt hyppigere. Derimod har en LED-kørelyslygte en levetid på 10.000 timer og holder i reglen hele bilens levetid.
  • Ud over materialeudgifter kan der være ikke helt uvæsentlige udgifter ved udskiftning af lyskilder. Hvis lyskilden skal udskiftes, kan det for visse biler være forbundet med et betydeligt arbejde, da det kan kræve, at batteri, luftfilter, forlygte etc. skal afmonteres.
  • Advarselseffekten ved nærlys er mindre end for specielle kørelyslygter. Det er karakteristisk for nærlys, at det skal oplyse vejbanen optimalt i mørke. Det udstrålende lys "falder" jævnt "ned" på kørebanen, så de modkørende ikke bliver blændet. Derimod er kørelys udformet således, at der opnås en optimal og tidlig advarselseffekt for bilen om dagen. Lysintensiteten er begrænset (2 lux i en afstand på 25 m), således det udstrålende lys ikke opleves som blændende.

På markedet tilbydes der monteringssæt med elektronik, som kun aktiverer nærlyset. Er det et alternativ til kørelys?

I forhold til kørsel uden lys er det ganske vist et skridt i den rigtige retning. Men som beskrevet ovenfor er kørelyslygter klart overlegne mht. synlighed og energiforbrug. Mange af disse elektroniksæt dæmper desuden lysstyrken i nærlyset, et enkelt fabrikat hele 50 %. Det indebærer, at lysstrømmen, dvs. den samlede lyseffekt, der udstråles af en lyskilde, bliver så kraftigt nedsat, at den foreskrevne minimumsværdi ikke opnås. Det er strengt forbudt iflg. myndighederne!

 

Årsag: En forlygtes typegodkendelse gælder lygtens form, lyskilde og funktion Kørelys, der frembringes vha. elektronik, indebærer en ekstra lysfunktion, der ikke er taget højde for i typegodkendelsen. Dermed mister forlygten automatisk sin godkendelse!

Godkendelse til vejtrafik

En kørelyslygte skal generelt have en godkendelse til vejtrafik. For at få den, skal lygten opfylde specifikationerne iht. ECE-R87. Hvis lygten opfylder den såkaldte typetest, godkendes de. Godkendelsessymbolet kan i reglen ses på lygteglasset eller lygtehuset.

2578 Godkendelsesnummer

 

E1 Mærkning iht. ECE „E“. Efter "E" er der et identifikationstal for det land, som har udstedt typegodkendelsen. (I dette tilfælde er den udstedt i Tyskland).

 

RL Mærkning som kørelyslygte

 

 Nogle forhandlere markedsfører deres ofte, meget små, stavformede LED-lygter som kørelyslygter. Kun med "småt" gør de opmærksom på, at de slet ikke har nogen godkendelse som kørelyslygte iht. ECE-R87.

 

Årsagerne hertil kan være:

  • Lysfladen er mindre end 25 cm2
  • Lysværdierne er for lave (på niveau med en positionslyslygte)

 

Disse lygter må ikke tilsluttes som kørelyslygter. De må højest bruges som positionslys – forudsat at de er godkendt hertil.

KØRELYS, EFTERMONTERING: FORSKRIFTER

Lovgivningen tillader forskellige monteringsvarianter. Afstande og udstrålingsvinkler er dog foreskrevet.

 

  • * Ved brug som positionslys skal minimumsmonteringshøjden være 350 mm og maksimumsafstanden fra yderkanten 400 mm.
  • ** For køretøjer med en bredde på < 1300 mm skal afstanden være mindst 400 mm.
  • *** Ved brug som positionslys maks. 400 mm. Hvis lygten kun benyttes til kørelysfunktion, bortfalder denne begrænsning.
  • Hvis kørelys benyttes som positionslys, skal den standardmonterede positionslygte deaktiveres permanent iht. ECE-R48.

 

Information om yderligere lovkrav fra myndighederne og monteringsregler kan findes på internettet eller hos et kvalificeret værksted. Detaljerede oplysninger findes i monteringsvejledningen.

KØRELYS, MONTERING - LEDAYLINE 15 / 30: VIDEO

Monteringsvejledning LEDayLine 15 / 30

Med Skoda Octavia årg. 1999 som eksempel – LED kørelys „LEDayLine“.

,,KLEMME 15’’ VED MONTERING AF KØRELYSLYGTER: VEJLEDNING

Kørelys giver et stort bidrag til trafiksikkerheden. Også lovgiverne er overbevist herom. Derfor er denne lysfunktion foreskrevet for alle nye køretøjer, der introduceres på markedet efter februar 2011. Til biler uden fabriksmonteret kørelys tilbydes der en række eftermonteringssæt på markedet.

 

Selv om der er forskelle mht. udformning, lyskilder og montering, er der ikke mange alternativer for elektrisk tilslutning. For mange typer tilsluttes lygterne til klemme 15 (plus med tændingen slået til, også ofte kaldet tændings-plus), klemme 58 (positionslys) og klemme 31 (stel). Medens tilslutningen til klemme 58 og 31 i de fleste tilfælde er uden problemer, ser det undertiden anderledes ud for klemme 15.

 

I moderne biler er der ikke mange tilslutningsmuligheder i motorrummet, som f.eks. sikringer til andre forbrugere, der får strøm sammen med tændingen. I sådanne tilfælde skal der føres en ledning ind i kabinen. Her er der i reglen en tilslutningsmulighed i sikringsboksen. I mange modeller fra mærkerne Audi, Seat, Skoda og VW er der mulighed for at aktivere kørelyslygterne via lyskontakten.

Den elektriske tilslutning foretages som følger:

Tilslutning af ledningen til klemme 31

Tilslut ledningen til klemme 31 (stel) på et egnet sted på karosseriet eller direkte til batteriet.

Ledningen til klemme 58 må ikke tilsluttes til ledningen til positionslys

Ledningen til klemme 58 må ikke tilsluttes til ledningen til positionslyset på lygten. Denne funktion overtages senere af lyskontakten.

Trækning af ledning til klemme 15

Træk ledningen til klemme 15 til et passende sted i kabinen.

Frigør lyskontakten, og træk den ud

Frigør lyskontakten, og træk den ud af beklædningen på instrumentpanelet. Det gøres ved først at trykke kontakten ind og derefter dreje den lidt mod højre.

Demontering af eventuel beklædning i siden

I nogle modeller (f.eks. VW Sharan eller Seat Alhambra) kan kontakten og ledningstilslutningen ikke trækkes ud af instrumentpanelet. Her skal man først afmontere beklædningen i siden, således at stiktilslutningen er tilgængelig derfra.

Afmontering af stikket

Tag stikforbindelsen af kontakten.

Tilslutning af kørelys

Kontakten har en tilslutning af kørelys.

Kontakthus uden klemkabelsko

I stikket er der normalt ingen kabelsko i den pågældende kontaktbøsning.

Tilslut ledningen til klemme 15 her

Med en klemkabelsko (HELLA nr. 8KW 863 934-003) kan ledningen til klemme 15 tilsluttes her. Der bør dog indskydes en sikringsholder (8JD 743 557-021) med en 3 amp. sikring

Monter delene igen i modsat rækkefølge

Monter de afmonterede dele igen i modsat rækkefølge.

Kørelyset aktiveres når tændingen slås til

Kørelyset aktiveres når tændingen slås til. Når lyskontakten aktiveres (positions- eller nærlys), slukker kørelyslygterne.

Her følger en oversigt over modeller, hvor tilslutning kan foretages på denne måde. Listen er ikke nødvendigvis fuldstændig.

Audi A3 (8L) Produktionsår 09.96 - 05.03
Audi A (8P1) Produktionsår 05.03 –
Audi A3 Sportsback (8PA) Produktionsår 09.04 –
Audi A4 Sedan (8E2, B6) Produktionsår 11.00 - 12.04
Audi A4 Avant (8E5, B6) Produktionsår 04.01 - 12.04
Audi A4 Cabrio (8H7, 8HE) Produktionsår 04.02 –
Audi A4 Sedan (8K2) Produktionsår 11.07 –
Audi A4 Avant (8K5) Produktionsår 04.08 –
Audi A6 Sedan (4B, C5) Produktionsår 01.95 - 01.05
Audi A6 Avant (4B, C5) Produktionsår 11.97 - 01.05
Audi A6 Sedan (C7) Produktionsår 05.04 – 04.11
Seat Alhambra (7V8, 7V9) Produktionsår 10.97 - 06.10
Skoda Fabia (7V8, 7V9) Produktionsår 08.98 - 03.08
Skoda Octavia (1U2) Produktionsår 09.96 –
Skoda Octavia Combi (1U5) Produktionsår 07.98 –
Skoda Octavia (1Z3) Produktionsår 02.04 –
Skoda Octavia Combi (1Z5) Produktionsår 02.04 –
VW Bora (1J2) Produktionsår 09.98 - 05.05
VW Golf IV (1J1) Produktionsår 08.97 - 06.05
VW Golf IV Variant (1J1) Produktionsår 05.99 - 06.06
VW Lupo (6X1, 6E1) Produktionsår 10.98 - 07.05
VW Passat (3B2) Produktionsår 10.96 - 11.00
VW Passat Variant (3B5) Produktionsår 06.97 - 11.00
VW Passat (3B3) Produktionsår 11.00 - 05.05
VW Passat Variant (3B6) Produktionsår 11.00 - 05.05
VW Polo (9N1,2,3) Produktionsår 10.01 - 03.10
VW New Beetle (9C1, 1C1) Produktionsår 01.98 –
VW Sharan (7M6-7M9) Produktionsår 09.97 - 10.10
VW Transporter 5 (7HA-7EH) Produktionsår 04.03 –

KØRELYS, KODNING: VEJLEDNING

Kodning ved montering af kørelyslygter

Mange nyere biler har kørelys som standard. Men kunderne har forskellige opfattelser mht. udseendet af denne lysfunktion, alt efter bilmodel. Hvis kunden ikke synes om udseendet, kan man alligevel gøre noget. I mange tilfælde kan kørelysfunktionen slås fra ved hjælp af kodning. Her benyttes igen Golf VI som eksempel.

 

Her hentes ,,Lang kodning’’ via menupunkterne Centralelektrik – Kodning. Hvis man vælger Byte 15, vises en liste af bits med deres funktioner. Hvis man fjerner fluebenet ved Bit 6, deaktiveres også kørelysfunktionen (se fig. 1). Dermed kan kundens ønsker med hensyn til design og monteringsposition imødekommes.

 

Eftermontering af kørelyslygter kan ofte ske i luftgitrene i frontspoileren. Denne plads er dog hyppigt ,,optaget’’ af standardmonterede tågeforlygter. Der findes dog kørelyslygter, som har næsten de samme dimensioner som tågeforlygterne. Ofte tror kunderne, at det er muligt blot at erstatte dem med hinanden. Men tågelygterne benyttes sjældnere. For kørelyslygter med LED'er får man også problemet med overvågningen af overbrændte pærer. Kodning kan også afhjælpe dette problem. Her benyttes igen Golf VI som eksempel.

 

Her hentes ,,Lang kodning’’ via menupunkterne Centralelektrik – Kodning. Hvis man vælger Byte 14, vises en liste af bits med deres funktioner. Hvis man fjerner fluebenet ved Bit 0, deaktiveres også tågelysfunktionen (se fig. 2).

 

Hvis kunden ønsker drejelys, er det muligt uden problemer, når der er monteret tågeforlygter. Sæt ganske enkelt et flueben ved Bit 7 og tågelygterne aktiveres passende til situationen.

Summa summarum:

Det er muligt at foretage lystekniske ændringer på faglig korrekt måde ved hjælp af kodning, også i moderne biler. Naturligvis er disse muligheder altid afhængige af, hvilke ændringer producenten tillader ved kodning, og om der er et passende diagnoseapparat til rådighed. Erfaringen viser imidlertid, at flere og flere værksteder opdager disse muligheder for at opfylde kundernes ønsker.