[1] Frost & Sullivan
Xenon farlarla, otomatik veya dinamik far seviye ayarlama sistemleri, yüke, frenleme işlemine ve/veya aracın hızlanmasına bağlı olarak daima doğru ışın ayarlarının yapılmasını sağlar. Araç yük durumu ilkel veya mıknatıs direncine bağlı aks sensörleri ile ölçülür ve farlar servo motorlar kullanılarak yeniden konumlandırılır. Dinamik far seviye ayarı ile araç hızı, hız göstergesi sinyali üzerinden işlenir. Bu, lambaların frenleme ve hızlanma süreçlerini hızlı bir şekilde telafi edebileceği anlamına gelir.
Tam xenon sistemi ayrıca, far kapağı lensini temiz tutan bir güç yıkama sistemi içerir, böylece xenon ışığı yola yönlendirilir ve gelen araçların sürücüleri ilave parlama ile uğraşmak zorunda kalmaz.
Sürücülere daha gelişmiş, daha geniş bir görünürlük aralığı sağlamak için 2003 yılında dinamik viraj aydınlatması başlatıldı. Bu sistemde, ışık modülleri direksiyon açısına göre döner. Gelişmiş far sistemlerinin geliştirilmesindeki bir sonraki aşama, Uyarlamalı Ön Aydınlatma Sisteminin (AFS) tanıtımıyla 2005 yılında geldi. VarioX modülüne bağlı olarak, farın ışık dağılımı, aracın hızına ve direksiyon açısına göre özel duruma uyarlanır. Daha sonra, 2009 yılında yeni bir çığır açıldı: İlk kez, bir far sistemi, bir kamera ile bir sensör olarak birleştirildi ve kombine birimin, aracın kendisinden gelen verilerle birlikte aracın çevresinden toplanan verilere güvenmesini sağladı. Uyarlanabilen kesme çizgisi (aCOL) bu şekilde oluşturulduğunda, aracın farlarının ışık konisi diğer araçların önünde bitecek şekilde kontrol edilir. Günümüzün en gelişmiş parıltı içermeyen uzun far sistemleri, aydınlatmanın diğer sürücüleri rahatsız edebileceği yolun alanlarını otomatik olarak maskeleyerek bir adım daha ileriye gider.
Bu gelişmenin nedenleri LED'in sahip olduğu potansiyellerdir. Sadece çevresel faydalar sağladığından, gün ışığına benzer açık rengi ile sürüş konforunu arttırır. Işık kaynağı aynı zamanda büyük bir şekillendirme potansiyeli sunuyor ve üreticilerin markaları için ayırt edici bir imaj oluşturmasına yardımcı oluyor.
Bir LED'deki ışık oluşumundan sorumlu birim, elektriksel olarak uyarıldığında ışığı yayan yarı iletken bir kristaldir. Geleneksel ışık kaynaklarında olduğu gibi, ışık dağılımı yansıma veya yansıtma sistemleri kullanılarak da üretilebilir. Her iki sistem için de zorluk, iyi bir termal yönetimin sağlanmasından kaynaklanır. LED çipi, LED'ler tarafından kaybolan gücü dağıtmak ve sistemin çevresine boşaltmak için son derece etkili olmalıdır.
Bu arada, LED farlar sadece premium araçlar için değildir. Aynı zamanda orta segment modeller için de uygundur. Oysa ana aydınlatma fonksiyonları kısa hüzme ve uzun hüzme orta segmentte LED ile gerçekleştirilirken, üst sınıf modellerde uyarlanabilir sistemler giderek artmaktadır. Şimdiye kadar, LED tabanlı sistemler, AFS işlevselliği ve parlamayan uzun hüzme gibi kamera bazlı fonksiyonlar ile kullanılabilir.
Dinamik viraj aydınlatmasına dayanan modern gelişmelerden biri de, Uyarlanabilir Ön Aydınlatma Sistemi'dir (AFS). Bu sistemde yolun aydınlatma parametresi olarak hem direksiyon açısı hem de aracın hızı kullanılır. Bu bilgiden hareketle, şehir aydınlatma, kırsal aydınlatma, olumsuz hava şartlarında aydınlatma ve otoyol aydınlatma dahil çeşitli tiplerde ışık dağılımı oluşturmak için VarioX modülü içerisinde bulunan bir silindir kullanılır.
Uyarlanabilir kesim hattının (ACOL) geliştirilmesi bir ilerleme daha sağlamıştır. Bu özellikte, ışık dağıtımını sağlamak için, araç çevresinden toplanan veriler kullanılır. Bir kamera karşıdan gelen trafiği ve öndeki araçları algılar ve bir kademe motoru VarioX modülündeki silindiri milisaniyeler içerisinde gerekli konuma getirir. Yani, ışık konisi daima karşıdan gelen trafiğin hemen ön tarafında veya öndeki aracın hemen arkasında sona erer.
Göz kamaştırmayan uzun hüzme fonksiyonu, sürücülerin her zaman uzun hüzmeli ışıkta seyahat edebileceği anlamına gelir. Kameranın yol üzerinde trafik akışı tespit etmesi durumunda, uzun hüzmeli lambalardan gelen ışığın dağılımı spesifik yol kesimi örtülecek şekilde ayarlanır.
Günümüzde eskiden hiç olmadığı kadar geniş alanları aydınlatmak için kullanılan LED'ler gelecekte zıt bir işlevi yerine getirmek için kullanılabilir. Hedefli noktasal aydınlatma yol kenarında oynayan çocuklar gibi belirli obje tiplerinin özel olarak aydınlatılmasını sağlayacaktır. Böylelikle sürücünün dikkatini erkenden bu potansiyel risklere çekerek, daha hızlı tepki vermesini sağlar.
Böyle bir işlev teknik olarak uzun huzmenin, her biri 5 LED içeren birer yongaya sahip beş yansıtıcıya bölünmesi sayesinde mümkün olur. 5 parçalı yonga üzerindeki her bir LED'i bağımsız olarak çalıştırmayı bugüne kadar ilk kez aydınlatma uzmanı HELLA başardı. Bu yöntemle ön far başına toplam 25 LED gerektiğinde tam güç çalışmakta ve gerektiğinde kısılmaktadır.
Bu yönde atılacak ilk adım, uyarlanabilir kesim hattıdır (aCOL):
Ön camda bulunan bir kamera karşı yönden gelen araçları ve önde seyreden araçları algılar ve sistem ön farları ışın konisi diğer araçlara ulaşmadan önce sona erecek şekilde ayarlar. Bu özellik, düşük hüzmeli lambaların menzili yaklaşık 65 metreden 200 metreye kadar artırılmasına olana sağlar (3 lüks'lük hat). Önde seyreden araç yoksa, sistem uzun hüzme moduna geçerek, sürücüye her zaman optimum görüş sağlar. Sistem dikey açı bilgilerini kullanarak yolun topografisine ilişkin sonuçlar çıkarır ve tepelik arazilerde aydınlatmayı iyileştirir. Ön farların muhtemel menzili diğer araçlardan kaynaklanan parıltının seviyesini kontrol eden bir özelliğe bağlıdır. Bu özellik, rahatsız edici parıltıyı önler ve maksimum kısa hüzmeli ışık dağıtımı sağlar.
Göz kamaştırmayan uzun hüzmeli lambalar sürücülerin uzun hüzmeli lambaları her zaman açık tutmasına izin verir ve diğer sürücüleri rahatsız edebilecek parıltıyı en aza indirir.
Bu sistemde bir ön kamera, yüksek performanslı bir yazılım ve akıllı aydınlatma teknolojisi bulunur ve diğer sürücülerin rahatsız olabileceği yol kesimlerinde yüksek hüzmeli ışık dağılımını otomatik olarak örter. Bu özellik geceleri yüksek hüzmeli lamba kullanımını önemli ölçüde artırır.
Kamera, parıltıya maruz kalma riski bulunan sürücüleri algıladığında, kameranın algıladığı sürücünün çevresindeki bölge otomatik olarak örtülür. Örtülen bu kesimde söz konusu sürücü dinamik olarak izlenebilir. Aracın hemen önündeki bölge daima günümüzün kısa hüzmeli ışık seviyeleri ile kıyaslanabilir standart bir ışık dağıtım deseni ile aydınlatılır. Kesim hattının üzerinde kalan değişken bölgenin parlaklığı lokal olarak ayarlanabilir. Göz kamaştırmayan uzun hüzmeli lamba fonksiyonu sağlamanın muhtemel yöntemlerinden biri de, VarioX® projeksiyon modülünün içerisindeki döner silindirin üzerine özel bir kılıf yerleştirmektir. VarioX modülündeki görüntü işleme fonksiyonları ve akıllı ayarlara bağlı olarak, karşı yönden gelen trafiğin parıltıya maruz kalma ihtimali bulunan kritik alanları kolayca uzun hüzmeli ışık dağıtımından çıkarılır, ancak uzun hüzmeli alanın geri kalan kısmı sürücünün rahatlığı için korunur, standart sistemlere nazaran oldukça geniş bir görüş mesafesi sağlanır.