[1] Frost & Sullivan
La farurile bi-xenon, luminile de fază scurtă şi fază lungă sunt generate cu un singur modul de proiecţie, care este comutat mecanic între fază scurtă şi lungă printr-un obturator din far. Deoarece lumina îşi păstrează culoarea şi intensitatea, ochiul uman percepe iluminarea ca neschimbată. În comparaţie cu o fază scurtă cu halogen, o fază scurtă cu xenon este caracterizată de un drum iluminat mai puternic şi mai larg. Raza de acţiune a fazei lungi este mult mai mare şi marginile drumului sunt iluminate mai clar. Cu farurile cu xenon, sistemele de aliniere automată sau dinamică a farurilor asigură întotdeauna setările corecte ale fasciculului în funcţie de încărcătură, procesul de frânare şi/sau acceleraţia vehiculului. Starea de încărcare a vehiculului este măsurată de senzorii inductivi sau magnetorezistivi ai punţii şi farurile sunt repoziţionate utilizând servomotoare. Cu alinierea dinamică a farului, viteza vehiculului este procesată prin semnalul vitezometrului. Aceasta înseamnă că lămpile pot compensa rapid procesele de frânare şi acceleraţie. Sistemul cu xenon complet include, de asemenea, un sistem de spălare electric care menţine lentila capacului farului curată, astfel încât lumina xenon să fie direcţionată pe drum şi şoferii vehiculelor din faţă nu trebuie să suporte o strălucire puternică suplimentară. Iluminatul dinamic în viraje a fost introdus în 2003 pentru a oferi şoferilor o rază de vizibilitate îmbunătăţită, mai mare. În acest sistem, modulele de lumină se rotesc conform unghiului de direcţie. Următorul stadiu în dezvoltarea sistemelor de faruri avansate a apărut în 2005, prin introducerea Sistemului de iluminare adaptiv faţă (AFS). Pe baza modulului VarioX, distribuţia luminii farului este adaptată la situaţia specifică în conformitate cu viteza vehiculului şi unghiul de direcţie. Apoi, în 2009, a fost realizat un progres nou: pentru prima dată, un sistem de far a fost combinat cu o cameră ca senzor, care permite unităţii combinate să se bazeze pe datele colectate din jurul vehiculului împreună cu datele din vehicul. Când linia de limitare adaptivă (aCOL) este generată în acest mod, conul de lumină al farurilor vehiculului este controlat, astfel încât acesta se termină în faţa celorlalte vehicule. Sistemele actuale cu fază lungă anti-orbire de ultimă generaţie fac un pas mai departe, mascând automat zonele de pe drum unde lumina poate deranja alţi şoferi.
[1]Studiu TÜV
[2]Studiu PULS, 2008
Din cauza complexităţii acestora şi a faptului că, costurile LED-urilor sunt în continuare relativ ridicate în comparaţie cu tehnologiile convenţionale, farurile cu LED-uri sunt întâlnite doar în segmentul premium actual. Dezbaterea publică în jurul emisiilor de CO2 atât în arena politică, cât şi, în consecinţă, în sectoarele de afaceri şi tehnologie, este unul dintre motivele principale care stau la baza lansării sistemelor de iluminat eficiente energetic pentru vehiculele din producţia de masă. Farurile cu LED au potenţialul de a câştiga aprobarea pe scară largă din partea şoferilor, deoarece nu oferă doar beneficii de mediu, acestea îmbunătăţesc, de asemenea, confortul şoferului datorită culorii similare cu lumina zilei. LED-urile oferă, de asemenea, mult potenţial pentru stil şi pot ajuta producătorii să creeze o imagine distinctivă pentru mărcile lor. La luminile LED, funcţiile de iluminat sunt bazate pe un semiconductor care este stimulat electronic pentru a produce lumină. Lumina este distribuită pe măsură ce lumina din diverse module de lentile este suprapusă într-un model specific. Farurile cu LED sunt special proiectate pentru distribuţia luminii prin lentile cu formă liberă, astfel încât toată lumina distribuită de către diversele surse să producă efectul dorit. Totuşi, realizarea acestui lucru necesită un sistem de management termic corespunzător pentru elementele lentilelor individuale. Deoarece doar 10 % din puterea electrică este transformată în lumină utilă, chipul LED-ului trebuie să fie foarte eficient în disiparea puterii pierdute de către LED şi evacuarea acesteia în afara sistemului. Până acum, farurile LED disponibile pe piaţă aveau iniţial funcţii de iluminare principală (fază scurtă şi fază lungă) în tehnologia LED. Totuşi, evoluţiile dinamice care se formează în domeniul funcţiilor de lumină adaptivă vor afecta, de asemenea, segmentul farurilor cu LED-uri din viitor. Hella a demonstrat deja o serie iniţială de posibilităţi prin introducerea primului far cu LED-uri cu funcţii AFS. Dezvoltarea în acest domeniu va continua în aceeaşi ordine de idei, cu scopul de a ne asigura că în viitor, farurile cu LED-uri vor avea aceeaşi gamă de funcţii ca şi farurile cu xenon disponibile în prezent. Altă tendinţă pe care o vedem în prezent în domeniul farurilor cu LED-uri este orientarea spre consumul de energie optimizat. Acest sistem denumit EcoLED iese în evidenţă nu doar în această privinţă, ci şi datorită costurilor sale optimizate. În comparaţie cu farurile cu halogen actuale, EcoLED va furniza inginerie şi performanţă de iluminat superioare.
O evoluţie avansată bazată pe iluminatul dinamic în viraje este Sistemul de iluminare adaptiv faţă (AFS). Acest sistem utilizează, atât unghiul de direcţie, cât şi viteza vehiculului ca parametri pentru iluminatul stradal. Pe baza acestor informaţii interne, un cilindru din modulul VarioX este utilizat pentru a crea diferite tipuri de distribuţie a luminii, inclusiv lumina de oraş, lumina de ţară, lumina pentru timp nefavorabil şi lumina pentru autostradă.
Dezvoltarea liniei de limitare adaptivă (aCOL) face un pas mai departe. Această caracteristică utilizează, de asemenea, datele colectate din jurul vehiculului pentru a genera distribuţia luminii. O cameră detectează traficul din sens opus şi vehiculele din faţă şi un motor pas cu pas roteşte modulul VarioX în poziţia necesară în câteva milisecunde. Aceasta înseamnă că, conul de lumină se termină întotdeauna direct în faţa traficului din sens opus sau imediat în spatele vehiculului din faţa dvs.
Funcţia de fază lungă anti-orbire înseamnă că şoferii pot conduce cu faza lungă permanent. Dacă camera detectează alţi participanţi la trafic, distribuţia luminii de la faza lungă este reglată pentru a masca zona specifică.
Utilizate pentru a ilumina zone mai mari decât până acum, LED-urile vor efectua, de asemenea, funcţia opusă din viitor. Funcţia de iluminare direcţională va permite iluminatul specific al anumitor tipuri de obiecte, precum copii care se joacă la marginea drumului. Aceasta atrage atenţia şoferului la aceste riscuri potenţiale din timp, ceea ce permite răspunsuri mai rapide.
Primul pas în această direcţie este linia de limitare adaptivă (aCOL):
O cameră de pe parbriz detectează vehiculele care se apropie de pe sensul opus şi vehiculele care se deplasează înainte, iar sistemul reglează farurile, astfel încât conul de lumină se termină înainte să ajungă la alte vehicule. Aceasta permite razei luminilor de fază scurtă să crească de la 65 până la 200 de metri (linia de 3 lucşi). Dacă nu există trafic în faţă, sistemul comută la fază lungă, oferind şoferului vizibilitate optimă permanent. Sistemul utilizează, de asemenea, informaţii privind unghiul vertical pentru a face deducţii cu privire la topografia rutieră, îmbunătăţind iluminarea pe teren deluros. Gama posibilă de faruri este bazată pe o caracteristică ce verifică nivelul de strălucire de la alţi participanţi la trafic. Aceasta ajută la prevenirea strălucirii care creează disconfort şi oferă distribuţie maximă a luminii de fază scurtă.
Faza lungă anti-orbire permite şoferilor să păstreze faza lungă aprinsă tot timpul, dar să minimizeze strălucirea care ar putea deranja alţi şoferi.
Acest tip de sistem dispune de o cameră frontală, software de înaltă performanţă şi tehnologie de iluminat inteligentă şi maschează automat distribuţia fazei lungi în zone de drum în care poate deranja alţi şoferi. Aceasta creşte în mod semnificativ utilizarea fazei lungi în timpul nopţii.
Dacă camera detectează participanţi la trafic care pot fi deranjaţi de strălucirea puternică, zona din apropierea participantului la trafic detectată de cameră este mascată automat. Acest sector mascat poate să urmărească în mod dinamic participantul la trafic. Zona aflată direct în faţa vehiculului este iluminată permanent conform unui model de distribuţie standard a luminii, comparabil cu nivelurile actuale ale luminii de fază scurtă. Luminozitatea zonei variabile de deasupra liniei de limitare poate fi reglată local. O posibilitate de a furniza funcţionalitatea fazei lungi fără strălucire este instalarea unei folii speciale pe cilindrul rotativ din modulul proiector VarioX®. Pe baza funcţiilor de procesare a imaginii şi a setărilor inteligente din modulul VarioX, zonele critice ale traficului care se apropie şi care ar putea fi afectate de strălucire sunt pur şi simplu eliminate din distribuţia fazei lungi, dar restul câmpului fazei lungi rămâne intact pentru comoditatea şoferului, având ca rezultat o rază considerabil mai mare de vizibilitate în comparaţie cu sistemele standard.