Când ați văzut cel mai impresionant apus de soare, intens colorat în roșu? Dacă era într-un oraș, oare nu s-a datorat poluării? Ne mai ajută simțurile noastre să evaluăm corect situația? Radu Motișan, inventator timișorean, a apelat la un al șaselea simț și a creat URadmonitor, o reţea globală IoT de senzori electronici care măsoară calitatea aerului. Autorități, dar și persoane obișnuite pot afla exact ce aer respiră. Artiștii, pe de altă parte, au profitat de acest al șaselea simț, creând instalații de artă și tehnologie, care ne deschid poarta viitorului. Vreți să aflați cu adevărat ce aer respirați?
Radu Motișan, Fondator UradMonitor, este absolvent at Universității de Vest din Timișoara, cu un master în Informatică. În calitate de analist programator, Radu a văzut potențialul noilor tehnologii digitale, și folosindu-se de pasiunea sa pentru electronică, fizică și chimie, le-a transpus într-un produs hardware autohton, într-un timp foarte scurt. Astfel a apărut uRADMonitor, prima rețea globală de monitorizare a poluării, prezentă la nivel mondial. A început la Timișoara, în 2014, la scurt timp după incidentul de la Fukushima. A fost unul dintre primele proiecte IOT mari, desfășurate la scară globală.
Radu a fost implicat în toate etapele cheie de dezvoltare, de la proiectarea electronicii, prototipuri, dezvoltarea software-ului pentru aparate, al software-ului pentru server, securitate, arhitectură de baze de date mari, backend-ul serverului și interfață cu utilizatorul. Pe partea de antreprenoriat, Radu a identificat multiple provocări legate de lansarea unui business pe o piață extrem de dinamică, unde a implementat elemente inovative de a crește capitalul și de a continua dezvoltarea produsului românesc.