[1] Frost & Sullivan
Στους προβολείς bi-xenon, η μεσαία και μεγάλη σκάλα φώτων παράγονται από μόνο μία μονάδα προβολής που εναλλάσσεται μηχανικά μεταξύ μεσαίας και μεγάλης σκάλας μέσω ενός διαφράγματος στον προβολέα. Από τη στιγμή που το φως διατηρεί το χρώμα και την έντασή του, το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται με σταθερότητα το φωτισμό. Σε σύγκριση με τη μεσαία σκάλα αλογόνου, μία μεσαία σκάλα xenon διακρίνεται από ένα φαρδύτερο και πιο ευρέως φωτιζόμενο οδόστρωμα. Η εμβέλεια της μεγάλης σκάλας είναι πολύ μεγαλύτερη, και τα άκρα του δρόμου φωτίζονται πολύ πιο καθαρά. Με τους προβολείς xenon, τα αυτόματα ή δυναμικά συστήματα ρύθμισης φωτεινής δέσμης διασφαλίζουν πάντοτε τη σωστή ρύθμιση της φωτεινής δέσμης αναλόγως του φορτίου, της διαδικασίας φρεναρίσματος και/ή επιτάχυνσης του οχήματος. Η κατάσταση φορτίου του οχήματος μετριέται μέσω επαγωγικών ή μαγνητικής αντίστασης αισθητήρων στους άξονες και οι προβολείς επαναρρυθμίζονται χρησιμοποιώντας σερβοκινητήρες. Με τη δυναμική ρύθμιση φωτεινής δέσμης προβολέων, η ταχύτητα του οχήματος υποβάλλεται σε επεξεργασία μέσω του σήματος του ταχυμέτρου. Αυτό σημαίνει ότι τα φώτα μπορούν να ρυθμιστούν γρήγορα σε περίπτωση φρεναρίσματος και επιτάχυνσης. Το ολοκληρωμένο σύστημα xenon περιέχει επίσης ένα ηλεκτρικό σύστημα πλύσης που διατηρεί καθαρό το κάλυμμα του προβολέα έτσι ώστε το φως xenon να διοχετεύεται απευθείας στο δρόμο και να μην τυφλώνονται οι οδηγοί του αντίθετου ρεύματος της κυκλοφορίας. Το δυναμικό φως στροφής παρουσιάστηκε το 2003 για να βοηθά τους οδηγούς παρέχοντάς τους βελτιωμένη, μεγαλύτερη εμβέλεια ορατότητας. Σε αυτό το σύστημα, οι μονάδες φωτισμού περιστρέφονται σύμφωνα με τη γωνία του τιμονιού. Το επόμενο βήμα της εξέλιξης των προηγμένων συστημάτων προβολέων ήρθε το 2005, με το λανσάρισμα του προσαρμοζόμενου συστήματος μπροστινού φωτισμού (AFS). Με βάση τη μονάδα VarioX, η κατανομή του φωτός των προβολέων προσαρμόζεται στην εκάστοτε κατάσταση σύμφωνα με την ταχύτητα του οχήματος και τη γωνία του τιμονιού. Στη συνέχεια, το 2009, επιτεύχθηκε ένα ακόμη σημαντικό σημείο: Για πρώτη φορά, ένα σύστημα προβολέων συνδυάστηκε με μία κάμερα ως αισθητήρα, επιτρέποντας στο συνδυασμένο σύστημα να βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται από τον περιβάλλοντα χώρο του οχήματος και όχι μόνο σε δεδομένα από το ίδιο το όχημα. Στο προσαρμοζόμενο όριο φωτεινού - σκοτεινού που δημιουργείται με αυτό τον τρόπο (aCOL) η φωτεινή δέσμη των προβολέων ελέγχεται έτσι ώστε να σταματά πριν από άλλα οχήματα. Τα σύγχρονα, αντιθαμβωτικά συστήματα μεγάλης σκάλας προβολέων τεχνολογίας αιχμής προχωρούν ακόμη περισσότερο, απενεργοποιώντας τη μεγάλη σκάλα σε περιοχές του δρόμου όπου ο φωτισμός ενδεχομένως να ενοχλεί τους άλλους οδηγούς.
[1] Μελέτη TÜV
[2] Μελέτη PULS, 2008
Εξαιτίας της περιπλοκότητάς τους και του γεγονότος ότι το κόστος των LED συνεχίζει να είναι υψηλό σε σχέση με τις συμβατικές τεχνολογίες, οι προβολείς LED συναντώνται σήμερα μόνο στην κατηγορία οχημάτων πολυτελείας (premium). Η δημόσια συζήτηση γύρω από τις εκπομπές CO2 τόσο στην πολιτική, και ως αποτέλεσμα αυτού, και στις επιχειρήσεις και τους τεχνολογικούς τομείς, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες προώθησης συστημάτων φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης μεταξύ άλλων στη μαζική παραγωγή οχημάτων. Οι προβολείς LED έχουν δυνατότητες να αποκτήσουν μεγάλο κοινό ανάμεσα στους οδηγούς, καθώς όχι μόνο προσφέρουν περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, αλλά αυξάνουν και την οδηγική άνεση με το χρώμα τους που μοιάζει με αυτό του φωτός της ημέρας. Τα LED προσφέρουν επίσης τεράστιες δυνατότητες στιλιστικής έκφρασης και μπορούν να βοηθήσουν τους κατασκευαστές να δημιουργούν μοναδικά στιλ για τις μάρκες τους. Στα φώτα LED, οι λειτουργίες φωτισμού βασίζονται σε έναν ημιαγωγό που διεγείρεται ηλεκτρονικά για να παράγει φως. Το φως κατανέμεται μέσω διάφορων μονάδων υπέρθεσης σε συγκεκριμένο πρότυπο. Οι προβολείς LED είναι ειδικά σχεδιασμένοι για κατανομή του φωτός μέσω φακών ελεύθερων επιφανειών, έτσι ώστε όλα μαζί αυτά τα στοιχεία να αποδίδουν την επιθυμητή κατανομή φωτός από τις διάφορες πηγές φωτός. Για να επιτευχθεί αυτό ωστόσο, απαιτείται ένα καλό σύστημα διαχείρισης θερμότητας για τα εξατομικευμένα στοιχεία φακού. Καθώς μόνο περίπου το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος μετατρέπεται σε ενεργό φως, το τσιπ των LED πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όσο αφορά στη διάχυση της απώλειας ρεύματος από τις LED και στην απαγωγή του εκτός του συστήματος. Ως εκ τούτου, οι προβολείς αποκλειστικά σε τεχνολογία LED που διατίθεντο στην αγορά, καταρχάς διέθεταν τις βασικές λειτουργίες φωτισμού (μεσαία και μεγάλη σκάλα) σε τεχνολογία LED. Ωστόσο, οι δυναμικές εξελίξεις που παρατηρούνται στον τομέα του προσαρμοζόμενου φωτισμού θα επηρεάσουν και τον τομέα των προβολέων LED στο μέλλον. Η HELLA έχει ήδη δώσει μία πρώτη γεύση των δυνατοτήτων, λανσάροντας τον πρώτο προβολέα αποκλειστικά σε τεχνολογία LED με λειτουργίες AFS. Η εξέλιξη σε αυτό τον τομέα θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση του ότι στο μέλλον οι προβολείς LED θα έχουν το ίδιο εύρος λειτουργιών με τους προβολείς xenon που είναι προς το παρόν διαθέσιμοι. Μία άλλη τάση που παρατηρείται στον τομέα των προβολέων LED είναι η προσπάθεια για βελτιωμένη κατανάλωση ρεύματος. Το αντίστοιχο επονομαζόμενο σύστημα EcoLED δεν διακρίνεται μόνο ως προς αυτή την άποψη, αλλά και για το μειωμένο κόστος του. Σε σύγκριση με τους σημερινούς προβολείς αλογόνου, το EcoLED θα έχει ως αποτέλεσμα τεχνολογία και απόδοση φωτισμού σε πολύ ανώτερο επίπεδο.
Ένα προϊόν εξέλιξης του δυναμικού φωτός στροφής είναι το προσαρμοζόμενο σύστημα μπροστινού φωτισμού (AFS). Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί τη γωνία τιμονιού και την ταχύτητα του οχήματος ως παραμέτρους για το φωτισμό του δρόμου. Βάσει αυτής της εσωτερικής πληροφόρησης, χρησιμοποιείται ένας κύλινδρος στη μονάδα VarioX για τη δημιουργία διαφόρων τύπων κατανομής φωτός, όπως το φως πόλης, της επαρχίας, των κακών καιρικών συνθηκών και το φως αυτοκινητόδρομου.
Η εξέλιξη του προσαρμοζόμενου ορίου φωτεινού - σκοτεινού (aCOL) προχωρά λίγο ακόμη περαιτέρω. Αυτό το χαρακτηριστικό λειτουργίας αξιοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από το περιβάλλον του οχήματος για να ρυθμίσει την κατανομή του φωτός. Μία κάμερα ανιχνεύει την κυκλοφορία των οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα καθως και των προπορευόμενων οχημάτων, και ένα βηματικό μοτέρ περιστρέφει τον κύλινδρο της μονάδας VarioX στην απαιτούμενη θέση εντός χιλιοστών του δευτερολέπτου. Αυτό σημαίνει ότι η δέσμη φωτός τελειώνει πάντοτε μπροστά από οχήματα που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή ακριβώς πίσω από το προπορευόμενο όχημα.
Η αντιθαμβωτική λειτουργία μεγάλης σκάλας σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να οδηγούν με τη μεγάλη σκάλα ενεργοποιημένη ανά πάσα στιγμή. Αν η κάμερα ανιχνεύσει άλλη κίνηση στο δρόμο, η κατανομή του φωτός της μεγάλης σκάλας ρυθμίζεται έτσι ώστε να μην φωτίζεται η συγκεκριμένη περιοχή.
Ενώ τώρα τα LED χρησιμοποιούνται για να φωτίζεται ο δρόμος όσο ποτέ πριν, οι LED θα εκτελούν και την αντίθετη λειτουργία στο μέλλον. Στοχευμένες λειτουργίες σημειακού φωτισμού θα επιτρέπουν τον ειδικό φωτισμό συγκεκριμένων μορφών όπως τα παιδιά που παίζουν στην άκρη του δρόμου. Αυτό στρέφει έγκαιρα την προσοχή του οδηγού σε αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, επιτρέποντας ταχύτερες αντιδράσεις.
Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το προσαρμοζόμενο όριο φωτεινού - σκοτεινού (aCOL):
Μία κάμερα στο μπροστινό παρμπρίζ ανιχνεύει την ύπαρξη οχημάτων από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή των προπορευόμενων οχημάτων και το σύστημα ρυθμίζει τους προβολείς έτσι ώστε η δέσμη του φωτός να σταματά πριν φθάσει σε άλλα οχήματα. Αυτό επιτρέπει στη μεσαία σκάλα φώτων να αυξήσει την εμβέλειά της από τα τωρινά 65 στα 200 μέτρα (γραμμή 3-lux). Αν δεν υπάρχει κυκλοφορία μπροστά από το όχημα, το σύστημα μεταβαίνει στη μεγάλη σκάλα, δίνοντας στον οδηγό ιδανική ορατότητα ανά πάσα στιγμή. Το σύστημα χρησιμοποιεί επίσης πληροφορίες ορθής γωνίας για να κάνει αναγωγές όσον αφορά στην τοπογραφία του δρόμου, βελτιώνοντας το φωτισμό σε ορεινές διαδρομές. Η εφικτή εμβέλεια των προβολέων βασίζεται σε μία λειτουργία ελέγχου του επιπέδου θάμβωσης άλλων χρηστών της οδού. Αυτό αποτρέπει την ενοχλητική θάμβωση και παρέχει τη μέγιστη κατανομή φωτός στη μεσαία σκάλα.
Η αντιθαμβωτική μεγάλη σκάλα φώτων επιτρέπει στους οδηγούς να διατηρούν τη μεγάλη σκάλα φώτων ανά πάσα στιγμή, ενώ ταυτόχρονα δεν θαμβώνονται οι άλλοι οδηγοί.
Αυτός ο τύπος συστήματος διαθέτει μπροστινή κάμερα, υψηλής απόδοσης λογισμικό και έξυπνη τεχνολογία φωτισμού, και απενεργοποιεί αυτόματα την κατανομή της μεγάλης σκάλας σε περιοχές όπου μπορεί να ενοχλεί άλλους οδηγούς. Αυτό αυξάνει σημαντικά τη χρήση της μεγάλης σκάλας τη νύκτα.
Αν η κάμερα ανιχνεύσει χρήστες της οδού που ενδέχεται να θαμπωθούν, τα φώτα δεν φωτίζουν αυτόματα στην περιοχή του χρήστη της οδού που έχει ανιχνεύσει η κάμερα. Αυτή η σκιασμένη περιοχή μπορεί να συνεχίσει να προστατεύει το χρήστη της οδού δυναμικά. Η περιοχή ακριβώς μπροστά από το όχημα φωτίζεται ανά πάσα στιγμή με ένα στάνταρ μοτίβο κατανομής φωτός όπως περίπου στη συνηθισμένη μεσαία σκάλα φώτων. Η φωτεινότητα της μεταβαλλόμενης ζώνης πέρα από το όριο φωτεινού - σκοτεινού μπορεί να ρυθμίζεται τοπικά. Ένας πιθανός τρόπος για την αντιθαμβωτική λειτουργία της μεγάλης σκάλας φώτων είναι η εγκατάσταση ενός ειδικού καλύμματος στον κύλινδρο περιστροφής στη μονάδα προβολής VarioX®. Βάσει των λειτουργιών επεξεργασίας εικόνας και των έξυπνων ρυθμίσεων στη μονάδα VarioX, κρίσιμες περιοχές του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας που ενδεχομένως να θαμπωθούν απλά αφαιρούνται από την κατανομή της μεγάλης σκάλας φώτων, αλλά το υπόλοιπο πεδίο μεγάλης σκάλας παραμένει άθικτο για την άνεση του οδηγού, παρέχοντας μία σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια ορατότητας σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα.