SOĞUTMA SİSTEMİNİN YIKANMASI VE HAVASININ ALINMASI

Araçlardaki soğutma sisteminin yıkanması, radyatör havasının alınması ve soğutma sisteminin sızdırmazlık durumunun kontrol edilmesi konusunda faydalı temel bilgileri ve ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Soğutma sistemindeki ve hava ceplerindeki kirlilikler soğutma performansını düşürür ve ciddi hasara yol açabilir. Bu nedenle, soğutma sisteminin yıkanması ve dikkatli bir şekilde havasının alınması onarım önlemleri açısından vazgeçilmezdir. Bu aynı zamanda soğutma sisteminin sızıntı kontrolü için de geçerlidir. Bu sayfada, bu çalışmanın teknik arka planını açıklıyoruz ve nasıl verimli bir şekilde yapılabileceğini gösteriyoruz.

Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

SOĞUTMA SİSTEMİNİN YIKANMASI: TEMEL BİLGİLER

Soğutma sıvısının kirlenmesi durumunda, soğutma sıvısı boşaltılmalı ve soğutma sistemi yıkanmalıdır. 

 

Kirlilikler şunlar olabilir:

  • Yağ (arızalı silindir kapak contası)
  • Pas (motorda iç korozyon)
  • Alüminyum (radyatörde iç korozyon)
  • Yabancı maddeler (katkılar/sızdırmazlık maddeleri)
  • Yabancı partiküller (arızalı soğutma sıvısı pompası)

 

Kirlenmenin derecesine göre soğutma sistemi sıcak suyla veya özel yıkama sıvısıyla da temizlenebilir. Araç üreticisine veya belirtiye göre yıkama için farklı yaklaşımlar vardır. Buna göre Audi, soğutma sıvısının pas kahverengisi bir renk alması ve ısıtma performansından şikayet edilmesi durumunda, özel bir yıkama sıvısı ile yıkama yapılmasını öngörmektedir. Çoklu yıkama işlemi sırasında termostat sökülmeli, yıkamadan önce ve sonra ısıtma performansı ölçülmelidir..

 

Opel, örneğin 1997 model yılına kadar Corsa B, Vectra B ve Omega B modellerinde, tıkanmış bir radyatörün motor sıcaklığının aşırı yüksek olmasına neden olabileceğini dikkat çekmektedir. Bu durumda, sıcak suyla (> 50 °C) yıkama yapılmalı ve radyatörün yanı sıra soğutma sıvısı taşıyan tüm parçaların (ısı eşanjörü, silindir kapağı vb.) yenilenmelidir. Böylece, kirlilik derecesi ve araç üreticisinin önceden belirlediği özellikler, yöntemi ve kullanılacak yıkama ortamını belirler. Her durumda, modern soğutma sistemlerinde yapı biçimi nedeniyle (örn. yassı boru) artık tüm parçaların yıkanmaması ve değiştirilmemesi gerektiğine dikkat edilmelidir.

 

Bu, özellikle aşağıdaki parçalar için geçerlidir:

  • Termostat
  • Radyatör
  • Elektrikli valfler
  • Kapak
  • Isı eşanjörü

 

Dengeleme haznesindeki soğutma sıvısı seviyesi kirlenme nedeniyle (yağ, pas) artık teşhis edilemiyorsa, aynı şekilde hazne de değiştirilmelidir. Termostat ve sızdırmazlık kapağı her zaman değiştirilmelidir. Özel soğutma sistemi temizleyicilerinin kullanılması durumunda, bunların sızdırmazlık malzemelerini aşındırmamasına ve yeraltı sularına karışmamasına veya yağ separatöründen geçirilmemesine dikkat edilmelidir. Temizlik maddeleri, soğutma sıvısıyla birlikte toplanmalı ve ayrı olarak bertaraf edilmelidir. Yıkamadan sonra sistem, araç üreticisinin verilerine göre yeniden soğutma sıvısı ile doldurulmalı, havası alınmalı, işlev ve sızdırmazlık kontrolü yapılmalıdır.

SOĞUTMA SİSTEMİNİN KİMYASAL ÇÖZELTİ İLE YIKANMASI: VİDEO

Kimyasal çözelti ile yıkama

Soğutma sistemi, kirleri gidermek için kimyasal bir çözelti ile yıkanır.

 

03:21 dk.

SOĞUTMA SİSTEMİNİN HAVASININ ALINMASI - DOLUM SIRASINDA SİSTEMİN HAVASININ ALINMASI: TEMEL BİLGİLER

Bu arada, binek araçların soğutma sistemindeki hava kabarcıkları oldukça yaygın bir sorundur. Bu "hava kabarcıkları", radyatörün veya genleşme haznesinin araç motoruyla aynı seviyede ya da altta konumlandırılmasından kaynaklanabilir. Bu yüzden, bir onarım gerçekleştirildikten sonra veya soğutma sıvısı değişimi sırasında, soğutma sisteminin havasının tamamen boşaltılmaması, ciddi bir sorun teşkil edebilir. Soğutma sisteminde kalan hava, soğutma sıvısı sirkülasyonunu belirgin şekilde azaltabilir, motorun aşırı ısınmasına ve bunun sonucunda büyük hasarlara neden olabilir.

 

Bu konuda radyatör vakumlu dolum cihazı bir çözüm olur. Bu alet yardımıyla:

  • Hava kabarcıkları giderilebilir
  • Sızdıran noktalar aranabilir
  • Soğutma sistemini hızlıca tekrar doldurulması gerçekleştirilebilir

 

Airlift dolum cihazı, radyatöre veya genleşme haznesine birlikte verilen adaptör aracılığıyla bağlanır. Ardından, diğer pnömatik aletlerinizi çalıştırdığınız bir basınçlı hava hortumunu bağlayın. Özel bir valf üzerinden soğutma sistemi tahliye edilir ve yüksek bir vakum oluşturulur. Ardından, birlikte verilen emme hortumu bağlanır ve temiz bir soğutma sıvısı kabı (kova, bidon) ile su-antifriz karışımı doldurulur. Airlift'teki vakumu ölçen manometre yardımıyla, aynı zamanda tüm sistemin sızdırmazlığı da kontrol edilebilir.

SOĞUTMA SİSTEMİNİN SIZDIRMAZLIK AÇISINDAN KONTROL EDİLMESİ: KILAVUZ

Soğutma sistemininde sızıntıların kontrolü için basınç test cihazı kullanılması önerilir. Bir el pompası yardımıyla soğutma sisteminde basınç oluşturulabilir. Bir basınç düşüşü durumunda, basınç manometresi gözlemlenerek soğutma sisteminde bir sızıntı olduğu sonucuna varılabilir. Evrensel veya araca özgü adaptör, tespit malzemesi ile neredeyse mevcut tüm kamyonlara, binek otomobillere, tarım ve iş makinelerine uyarlanabilir.

 

Bulunması zor olan sızıntılar için soğutma sistemi önceden bir kontrast maddesi ile doldurulabilir.

KONU İLE İLGİLİ VİDEO

Soğutma sisteminin sızdırmazlık kontrolü

Basınç ölçme test kutusunu kullanarak soğutma sistemindeki bir sızıntının tespit edilmesi.

 

01:38 dk.

TİPİK HASARLAR: UYGULAMA İPUÇLARI

Resimler, farklı nedenlerle oluşan tipik hasarları göstermektedir.

SOĞUTMA SIVISI RADYATÖRÜ

Tüm arızalar radyatör performansında azalmaya neden olur. Alüminyum kaynağı hayli zor olduğu ve küçük kanallarda muhtemel tıkanmalara yol açabileceği için, modern soğutma sıvısı radyatörlerinde onarım çok yaygın değildir. Tıkanmaya yol açacabileceği ve performansı düşürebileceği için sızdırmazlık maddesi kullanılamaz.

KABİN ISI EŞANJÖRÜ

Kireç tortuları ve sızdırmazlık maddelerinin kullanımı, radyatörde de olduğu gibi, ısı eşanjöründe tıkanmalara yol açabilir. Bunlar, belirli temizleme maddeleriyle yıkama ile kısmen giderilir. Bunun için araç üreticisinin verilerine dikkat edilmelidir.