Soğutma sıvısı sıcaklık sensörünün işlevi
Araçlardaki soğutma sıvısı sıcaklık sensörü konusunda faydalı temel bilgileri ve önemli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Soğutma sıvısı sıcaklık sensörü, motorun çalışma sıcaklığını tespit etmek için karışım hazırlama sistemine hizmet eder. Kontrol ünitesi, sensör bilgilerinin bir işlevi olarak, enjeksiyon zamanını ve ateşleme açısını çalışma koşullarına uyarlar. Sensör, negatif sıcaklık katsayısına sahip bir sıcaklık sensörüdür. Bunun anlamı: Sıcaklık arttıkça iç direnç azalır.
Soğutma sıvısının sıcaklığına bağlı olarak, sıcaklık sensörünün direnci değişir. Sıcaklık arttıkça direnç azalır ve bunun sonucunda sensördeki voltaj düşer. Kontrol ünitesi, soğutma sıvısı sıcaklığı ile doğrudan ilişkili olduklarından, bu voltaj değerlerini değerlendirir (düşük sıcaklıklar sensörde yüksek, yüksek sıcaklıklar düşük voltaj değerleri ile sonuçlanır).
Arızalı bir soğutma sıvısı sıcaklık sensörü, kontrol ünitesinin hata tespiti ve bundan kaynaklanan acil durum çalışma stratejisi ile farklı şekilde kendini gösterebilir.
Sıkça görülen arıza belirtileri şunlardır:
Bunlara ek olarak, artan CO değerleri veya lambda kontrolünün devre dışı kalması nedeniyle, egzoz gazı analizi test döngüsü sırasındaki olası sorunlar vardır. Kontrol ünitesinin hata belleğine aşağıdaki girişler kaydedilmiş olabilir:
Son hata kodu, arızalı bir soğutma sıvısı termostatı durumunda da ortaya çıkabilir.
Arıza arama:
Sensörün iç direnci tespit edilir. Direnç sıcaklığa bağlıdır; motor soğukken yüksek, motor sıcakken düşük empedansa sahiptir.
Üreticiye bağlı olarak:
25 °C 2,0 - 6 KOhm veya 80 °C yakl. 300 Ohm
Özel nominal değer bilgilerini dikkate alın.
Kontrol ünitesine giden kabloları kontrol etmek için kontrol ünitesi fişine giden her bir hattın kesintisiz ve topraklama kısa devresi olmadığını kontrol edin.
Çekilmiş durumdaki sensör fişi üzerindeki besleme voltajını voltmetre ile kontrol edin. Bu işlem, kontrol ünitesi takıldığında ve kontak açıldığında gerçekleşir. Nominal değer: yaklaşık 5 V.
Voltaj değerine ulaşılmazsa, şasi beslemesi de dahil olmak üzere kontrol ünitesinin voltaj beslemesi, devre şemasına göre kontrol edilmelidir. Bu değerler doğruysa, bir kontrol ünitesi arızası olduğu düşünülebilir.