Hava akış sensörünün işlevi
Araçlardaki hava akış sensörü konusunda faydalı temel bilgileri ve önemli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Hava akış sensörü, emilen hava kütlesini tespit etme görevini yerine getirir. Akış düzeltici, sensör koruması ve sensör modülüne sahip boru şeklinde bir muhafazadan oluşur. Sensör, hava filtresi mahfazası ile emme manifoldu arasındaki emiş borusunun içerisine monte edilir.
Bir cam membran üzerine monte edilmiş sıcaklığa bağlı iki metal film direnci, hava akışının içerisine yerleştirilir. Birinci direnç (RT), bir sıcaklık sensörüdür ve hava sıcaklığını ölçer. İkinci direnç (RS), hava akımını tespit etmek için kullanılır. Emilen havanın miktarına bağlı olarak, RS direnci az ya da çok soğur. RT ve RS dirençleri arasındaki sabit sıcaklık farkını tekrar dengelemek etmek için, RS direncinden geçen akım akışı, elektronik sistemler tarafından dinamik olarak düzenlenmelidir. Bu ısıtma akımı, motor tarafından emilen ilgili hava kütlesi için bir ölçüm değişkeni görevi görür. Bu ölçülen değer, motor yönetimi kontrol ünitesi tarafından gerekli yakıt miktarının hesaplanması için gereklidir.
Arızalı bir hava akış sensörü, aşağıdaki gibi kendini gösterebilir:
Hava akış sensörünün arızalanma nedenleri şunlar olabilir:
Sorun giderme sırasında aşağıdaki kontrol adımları dikkate alınmalıdır:
Fiş bağlantısını yerine doğru oturma ve temas açısından kontrol edin.
Hava akış sensörününde hasar olup olmadığını kontrol edin.
Ölçüm elemanlarınında hasar olup olmadığını kontrol edin.
Voltaj beslemesini kontrol edin
Çıkarılan kontrol ünitesi fişi ile sensör fişi arasındaki bağlantı kablolarını kesintisiz olup olmadığını kontrol edin (pin ataması için bağlantı şeması gereklidir). Nominal değer: yaklaşık 0 Ohm.
'Hava akış sensörünün motor yönetimi kontrol ünitesi tarafından elektronik olarak kontrol edilmesi. Bir hata oluştuğunda, kontrol ünitesine arıza teşhis cihazı ile okunabilen bir hata kodu kaydedilir.