Gaz kelebeği potansiyometresi

Araçlardaki gaz gelebeği potansiyometresi konusundaki faydalı temel bilgileri ve önemli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Gaz kelebeği potansiyometresi, gaz kelebeğinin açılma açısı hakkında motor kontrol ünitesini bilgilendirir. Bu sensörün sinyali, diğerlerinin yanı sıra, enjeksiyon miktarını hesaplamak için gereklidir. Bu sayfada, gaz kelebeği potansiyometresinin tasarımı ve işlevi hakkında sizi bilgilendiriyoruz. Buna ek olarak, hangi belirtilerin bu sensörün bir arızasına işaret edebileceğini ve araç servisinde basit araçlarla nasıl test edilebileceğini gösteriyoruz.

Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

GAZ KELEBEĞİ POTANSİYOMETRESİNİN İŞLEVİ: ÇALIŞMA PRENSİBİ

Gaz kelebeği potansiyometresi, gaz kelebeğinin açılma açısını tespit etmek için kullanılır. Buradan elde edilen bilgiler kontrol ünitesine aktarılır ve bir parametre olarak gerekli yakıt miktarının hesaplanmasına katkıda bulunur. Bu bileşen doğrudan gaz kelebeği aksına bağlanır.

 

Gaz kelebeği potansiyometresi, doğrusal karakteristik eğriye sahip bir açı sensörüdür. Gaz kelebeğinin ilgili açılma açısını orantılı bir voltaj oranına dönüştürür. Gaz kelebeği işletildiğinde, gaz kelebeği eksenine bağlı bir rotor, kayar kontaklarıyla birlikte direnç yollarının üzerinde kayar ve bunun sonucunda gaz kelebeğinin konumu bir voltaj oranına dönüştürülür.

GAZ KELEBEĞİ POTANSİYOMETRESİ ARIZASI: BELİRTİLER

Arızalı bir gaz kelebeği potansiyometresi, şu şekilde kendini gösterebilir:

  • Motor sarsılıyor ve/veya tekliyor
  • Motor gaza iyi tepki vermiyor
  • Kötü marş davranışı
  • Artan yakıt tüketimi

GAZ KELEBEĞİ POTANSİYOMETRESİNİN ARIZA NEDENLERİ: ARIZA NEDENİ

Gaz kelebeği potansiyometresinin arızalanma nedenleri şunlar olabilir:

  • Fiş bağlantısında kontak hatası
  • Kirler nedeniyle dahili kısa devreler (nem, yağ)
  • Mekanik hasarlar

GAZ KELEBEĞİ POTANSİYOMETRESİNİN KONTROL EDİLMESİ: SORUN GİDERME

Sorun giderme sırasında aşağıdaki kontrol adımları dikkate alınmalıdır:

1

Gaz kelebeği potansiyometresinin kontrol edilmesi

Gaz kelebeği potansiyometresini hasarlar açısından kontrol edin

2

Fiş bağlantısının kontrol edilmesi

Fiş bağlantısını yerine doğru oturma ve kirlenme açısından kontrol edin

3

Direnç ölçümü

Gaz kelebeği potansiyometresinde direnç ölçümü (pin ataması için bağlantı şeması gereklidir). Ohmmetreyi bağlayın ve gaz kelebeği kapalıyken direnci kontrol edin, gaz kelebeğini yavaşça açın, dirençteki değişimi gözlemleyin (ölçüm, sürgülü kontakta bir kopukluk olduğunu gösteriyor). Gaz kelebeği tamamen açıkken direnci kontrol edin (üretici bilgilerini dikkate alın).

4

Kablo bağlantılarının kontrol edilmesi

Kontrol ünitesine giden kablo bağlantılarını kesintisizlik ve topraklama kısa devresi açısından kontrol edin (pin ataması için bağlantı şeması gereklidir). Kontrol ünitesinin fişi ve bileşen fişi çekilmiş durumdayken kabloları kesintisizlik açısından tek tek kontrol edin, nominal değer: yaklaşık 0 Ohm. Her kabloyu aynı şekilde araç topraklamasına karşı bir topraklama kısa devresi açısından kontrol edin, nominal değer: yaklaşık >30 MOhm.