Eksantrik mili konum sensörünün işlevi
Araçlardaki eksantrik mili konum sensörü konusunda faydalı temel bilgileri ve önemli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Eksantrik mili konum sensörlerinin görevi, krank mili konum sensörü ile birlikte krank mili tahrikinin tam konumunu tanımlamaktır. Her iki sensör sinyalinin kombinasyonu sayesinde, motor kontrol ünitesi ilk silindirin ne zaman üst ölü noktada olduğunu bilir.
Bu bilgi üç defa gereklidir:
Eksantrik mili konum sensörü, Hall prensibine göre çalışır. Eksantrik milinde bulunan bir dişli çerçeveyi tarar. Sensör başlığında bulunan Hall IC’nin Hall voltajı, dişli çerçevenin dönmesi sonucu değişir. Değişen bu voltaj, kontrol ünitesine gönderilir ve orada gerekli verilerin belirlenmesi için değerlendirilir.
Arızalı bir eksantrik mili konum sensörü, şu şekilde kendini gösterebilir:
Eksantrik mili konum sensörünün arızalanma nedenleri şunlar olabilir:
Kontrol ünitesinden sensöre giden bağlantı kablosunu ohmmetre ile kontrol edin. Kontrol ünitesinden ve sensörden fişleri çekin, kablolarda temassızlık olmadığını kontrol edin. Pin ataması için bir bağlantı şeması gereklidir. Nominal değer: yaklaşık 0 Ohm.
Bağlantı kablolarını topraklama kısa devresi olmadığını kontrol edin. Sensör fişi ile araç topraklaması arasından ölçüm yapın, kontrol ünitesi fişini çekin. Nominal değer: >30 MOhm.
Kontrol ünitesinden sensöre giden besleme voltajını kontrol edin. Kontrol ünitesi fişlerini takın, kontağı açın. Nominal değer: yaklaşık 5 V (üretici verilerini dikkate alın).
Sinyal voltajını kontrol edin. Osiloskoptan gelen ölçüm kablosunu bağlayın ve motoru çalıştırın. Osiloskopta bir kare dalga sinyal görünür olmalıdır.
Kodlayıcı çarka doğru mesafeye ve conta yatağına doğru oturduğundan emin olunmalıdır.