Egzoz gazı sıcaklık sensörü
2015 model bir VW Passat 2,0 16 V TDI örneğinde gösterilen egzoz gazı sıcaklık sensörünün kontrol edilmesi konusunda faydalı bilgiler ve değerli ipuçları.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Egzoz gazı sıcaklık sensörünün ölçüm ucuna, değeri sıcaklığa bağlı olarak değişen bir elektrikli direnç takılmıştır. Bu dirençler termistör olarak tanımlanır ve iki gruba ayrılırlar. Burada, sıcaklık davranışına bağlı olarak NTC termistörü (NTC - Negatif Sıcaklık Katsayısı) ve PTC termistörü (PTC - Pozitif Sıcaklık Katsayısı) arasında bir ayrım yapılır (Resim 1).
NTC - Negatif sıcaklık katsayılı direnç (sıcaklık arttıkça direnç azalır)
PTC - Pozitif sıcaklık katsayılı direnç (sıcaklık arttıkça direnç artar)
Egzoz gazı sıcaklık sensörü (EGTS) çoğu durumda doğrudan motor kontrol ünitesine (ECU) bağlıdır. Sensör, kontrol ünitesindeki başka bir dirençle (RUP) birlikte, bir elektrik voltajının bölündüğü bir seri devre oluşturur. Sinyal voltaj bölücüde ölçülür ve bir algoritma aracılığıyla sıcaklık bilgisine dönüştürülür (Resim 2).
Egzoz gazı sıcaklık sensörünün arızalanması durumunda, aşağıdaki etkiler ortaya çıkabilir:
Egzoz gazı sıcaklık sensörünün arızalanmasından aşağıdaki nedenler sorumlu olabilir:
Aşağıdaki bilgiler örnek olarak 2015 model bir VW Passat 2,0 16 V TDI araç üzerinde gösterilmiştir. Araç donanımına bağlı olarak, dört adede kadar egzoz gazı sıcaklık sensörü takılmış olabilir. Motor kontrol ünitesi, katalitik konvertör, turboşarj öncesi ve dizel partikül filtresi öncesi ve sonrası sıcaklığını izler.
SCR katalitik konvertörü (Seçici Katalitik Redüksiyon) bulunmayan araçlarda, dizel partikül filtresinin arkasındaki egzoz gazı sıcaklık sensörü kullanılmaz. Arızalı bir egzoz gazı sıcaklık sensörü veya mantıksız başlangıç değerleri durumunda, sistem acil durum moduna geçer veya ilgili bileşenleri aşırı ısınmadan korumak için bir yedek değer kullanır. Daha sonra motor kontrol ünitesine bir hata kaydı yapılır ve gösterge panelindeki ikaz ışığı yanar.
Egzoz gazı sıcaklık sensörünün işlevi, ilgili üst düzey sistem kontrol ünitesi tarafından izlenir. Oluşan hatalar kontrol ünitesinin hata belleğinde saklanır ve uygun bir arıza teşhis cihazı ile değiştirilebilir. Sisteme bağlı olarak, ilave parametreler görüntülenebilir ve sorun giderme için kullanılabilir.
Bu işlevde, hata belleğinde saklanan hata kodları okunabilir ve silinebilir. Buna ek olarak, hata kodu hakkındaki bilgiler alınabilir.
Bu işlevde, sensörün kontrol ünitesindeki güncel ölçüm değerleri görüntülenebilir ve değerlendirilebilir.
Sisteme özgü devre şemaları, araç bilgilerinden arıza arama için kullanılabilir. Burada, egzoz gazı sıcaklık sensöründeki PIN ataması veya kablo renkleri okunabilir ve diğer kontroller için kullanılabilir.
Lütfen ayrıca ilgili araç üreticisinin ilgili bakım ve onarım talimatlarını da dikkate alın!
Farklı arıza teşhis seçenekleri, mega macs 77 arıza teşhis cihazı yardımıyla örnek olarak gösterilmiştir. İlgili test derinliği ve işlev çeşitliliği, araç üreticisine göre farklı tasarlanmış olabilir ve kontrol ünitesinin ilgili sistem konfigürasyonuna bağlıdır.
Şematik şekiller, resimler ve açıklamalar, doküman metnini açıklamak ve temsil etmek için kullanılır ve araca özgü bir onarım için temel olarak kullanılamaz.