ABS sensörleri
Araçlardaki ABS sensörleri veya tekerlek hız sensörleri konusunda faydalı bilgileri ve önemli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Trafikte artan karmaşıklık, sürücüler için büyük zorluklar oluşturmaktadır. Sürücü destek sistemleri, sürücünün yükünü azaltır ve yol güvenliğini optimize eder. Avrupa’daki neredeyse tüm yeni araçlarda modern sürüş yardım sistemleri artık standart donanımın bir parçasıdır ve servisleri yeni zorluklarla karşı karşıya bırakmaktadır.
Günümüzde, araç elektroniği tüm konfor ve güvenlik ekipmanlarında kilit bir rol oynamaktadır. Karmaşık elektronik sistemlerin optimum etkileşimi, aracın sorunsuz çalışmasını sağlar ve böylece yol güvenliğini artırır.
Elektronik araç sistemleri arasındaki akıllı veri iletişimi, sensörler tarafından desteklenmektedir. Sürüş güvenliği söz konusu olduğunda, hız sensörleri özellikle önemli bir rol oynar ve bu, farklı araç sistemlerindeki çeşitli kullanımlarıyla
kendisini gösterir.
ABS, ASR, ESP veya ACC gibi sürüş yardımı sistemlerinde, kontrol üniteleri tarafından tekerlek hızını tespit etmek için kullanılırlar.
Tekerlek hız bilgisi, ABS kontrol ünitesinden gelen veri hatları aracılığıyla diğer sistemlere (motor, şanzıman, navigasyon ve şasi kontrol sistemleri) de sunulur.
Bu çok yönlü kullanımları sayesinde, hız sensörleri sürüş dinamiklerine, sürüş güvenliğine, sürüş konforuna, daha düşük yakıt tüketimine ve daha düşük emisyon değerlerine doğrudan katkıda bulunur. Tekerlek hız sensörleri, ABS’nin ilk kez tanıtıldığı araçlarda kullanıldıkları için, genellikle ABS sensörleri olarak da adlandırılır.
Çalışma modlarına bağlı olarak, tekerlek hız sensörleri aktif ve pasif sensörler olarak ikiye ayrılır. Bunları ayırt etmenin standart bir yolu tanımlanmamıştır.
Bu konuda günlük servis yaşamında aşağıdaki tanım hakimdir:
Çalışma prensibi
Tekerlek hız sensörleri, tekerlek göbeğine veya tahrik miline bağlı olan sinyal diskinin tam üzerine monte edilmiştir. Bir sargıyla çevrili olan kutup pimi, manyetik etkisi kutup tekerleğine kadar uzanan daimi bir mıknatısa bağlıdır. Pals çarkının dönme hareketi ve buna bağlı olarak dişten diş boşluğuna geçiş, kutup pimi ve sarım aracılığıyla manyetik akıda bir değişikliğe neden olur. Bu değişen manyetik alan, sarımda ölçülebilir bir alternatif voltaj indükler (Resim 1).
Bu alternatif voltajın frekansı ve genlikleri, tekerleğin dönüş hızıyla orantılıdır. Endüktif pasif sensörler, kontrol ünitesinden ayrı bir güç kaynağı gerektirmez. Sinyal tespiti için sinyal aralığı kontrol ünitesi tarafından tanımlandığından, genlik seviyesi belirli bir voltaj aralığında olmalıdır. Sensör ile pals çarkı arasındaki mesafe (A) aks tasarımı ile belirlenir (Resim 2).
Çalışma prensibi
Aktif sensör, ABS kontrol ünitesi tarafından tanımlanan bir voltajla beslenen entegre elektronik aksama sahip bir yakınlık sensörüdür. Örneğin, aynı zamanda bir tekerlek yatağının sızdırmazlık halkasına yerleştirilen çok kutuplu bir halka, pals çarkı olarak kullanılabilir. Bu sızdırmazlık halkasına alternatif kutup yönlerine sahip mıknatıslar yerleştirilmiştir (Resim 3). Sensörün elektronik devresine entegre edilen manyetik dirençler, çok kutuplu halka dönme hareketi sırasında alternatif bir manyetik alan tespit eder. Bu sinüzoidal sinyal, sensördeki elektronikler tarafından dijital bir sinyale dönüştürülür (Resim 4). Kontrol ünitesine aktarım, darbe genişliği modülasyon yöntemi kullanılarak bir akım sinyali olarak gerçekleşir.
Sensör, iki kutuplu bir elektrik bağlantı kablosu ile kontrol ünitesine bağlıdır. Sensör sinyali aynı anda voltaj besleme hattı üzerinden iletilir. Diğer hat bir sensör şasisi görevi görür. Manyeto dirençli sensör elemanlarına ek olarak, günümüzde daha büyük hava boşluklarına izin veren ve manyetik alandaki en küçük değişikliklere tepki veren Hall sensör elemanları da takılmaktadır. Bir araca çok kutuplu halka yerine çelik bir pals çarkı takılırsa, sensör elemanına ek olarak bir mıknatıs da takılır. Pals çarkı döndüğünde, sensördeki sabit manyetik alan değişir. Sinyal işleme ve IC, manyeto dirençli sensör ile aynıdır.
Tekerlek hız sensörlerinin arızalanması durumunda aşağıdaki sistem özellikleri görülebilir:
Arıza nedenleri:
Kural olarak, ABS/TCS/ESP fren sistemindeki bir arıza, tekerlek hız sensörü kontrolünden önce gelir.
Uyarı ışığı yandıktan sonra, sorun giderme ve arıza teşhisi için aşağıdaki seçenekler kullanılabilir:
Arıza teşhis cihazı
Multimetre
Ohmmetre
Osiloskop
Her zaman görünümleriyle kolayca ayırt edilemedikleri için, tekerlek hız sensörlerinde arıza arama, aktif ve pasif sensörler arasında ayrım yapma açısından zor olabilir. Spesifik üretici bilgilerine ve ilgili araç üreticisinin bilgilerine buradan başvurulmalıdır. Doğruluk ve küçük boyut gibi avantajlı teknik özellikleri nedeniyle, araç üreticileri tarafından 1998’den beri büyük çoğunlukla aktif tekerlek sensörleri takılmaktadır.
Karmaşık sistemlerin arıza teşhisi yapılırken, en iyi teknoloji tek başına aracın onarılmasına yardımcı olamaz. Sadece iyi eğitimli personel, sistem bileşenlerinin rastgele değiştirilmesine meydan vermez, servis süreçlerinde arızaları önleyebilir ve müşteri ile güven ilişkisini güçlendirebilir.
Aşağıdaki genel onarım bilgileri dikkate alınmalıdır:
Fren sistemleri üzerindeki onarım çalışmaları, sadece nitelikli uzman personel tarafından gerçekleştirilebilir.
Fren sistemi üzerinde yapılan tüm çalışmalar sırasında araç üreticisinin bakım ve güvenlik talimatları ile ürüne özgü montaj talimatları dikkate alınmalıdır
Aşağıdaki “Arka sol hız sensörü arızası” örneğini kullanarak, aktif bir tekerlek hız sensörü için gereken arıza teşhis çalışmasını açıklayacağız. Müşteriniz ABS sisteminde işlevsel bir arıza olduğunu bildirdi. ABS uyarı ışığı sürüş esnasında yanar.
Aşağıda yer alan onarım prosedürü, örnek olarak bir BMW E46 üzerinde gösterilmiştir. Şematik çizimler, resimler ve açıklamalar yalnızca dokümanın içeriğini açıklamaya yarar ve montaj veya onarım için temel olarak kullanılamazlar.
Arıza teşhisi hazırlığı:
Uyarı:
Sinyal eğrisinde herhangi bir düzensizlik yoksa, öncelikle hata silinmelidir. Ardından, bağlı arıza teşhis cihazı ile bir test sürüşü gerçekleştirin. Burada, arızanın tekrarlanması durumunda nedenin sınırlandırılabilmesi için parametrelerin aynı anda değerlendirilmesi tavsiye edilir.
Pratik ipucu:
Konnektör tasarımı nedeniyle, doğrudan fiş kontaklarında güvenilir bir ölçüm yapmak çok zordur. Aynı tasarıma sahip eski bir sensörden bir adaptör yapmak faydalı olabilir.
Örneğimizde, sensör kablosunda bir kusur tespit edilmiştir: Besleme kablosunda mekanik hasardan kaynaklanan bir kablo kesintisi, konnektör muhafazasında gevşek bir bağlantıya neden olur.
Herhangi bir test ve teşhis çalışması gerçekleştirirken, lütfen araç üreticisinin bilgilerini dikkate alın. Üreticiye bağlı olarak, dikkate alınması gereken araca özgü ek kontrol yöntemleri olabilir. İnsan ve teknoloji faktörlerinin optimum etkileşimi her zamankinden daha önemlidir. Sadece güncel teknik bilgiye sahip, teknik ekipmanlarını optimum şekilde nasıl kullanacağını bilen yetkin servis uzmanları, geleceğin zorluklarının üstesinden gelmeye hazırdır.