Frenlerin onarımı: Araç servisleri için önemli uyarılar

Fren onarımı konusunda faydalı bilgileri ve önemli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Önemli güvenlik uyarısı Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

 

Fren disklerinin profesyonelce onarımı - Dikkat etmeniz gereken hususlar: Temel bilgiler

  1. Montajdan önce, sökülen parçaları yeni yedek parçalarla karşılaştırın.
  2. Fren diskleri her zaman çift olarak değiştirilmeli ve her zaman yeni fren balataları takılmalıdır.
  3. Yeni bir fren diskini monte etmeden önce, tekerlek poyrası parlak, çapaksız ve düz olmalıdır. Daha sonra uygun bir sprey yağ ile kaplayın.
  4. Profesyonel bir onarım için, kılavuz saclar veya vidalar gibi tüm aksesuarlar yenilenmelidir. Lütfen daima birlikte teslim edilen parçaları kullanın.
  5. Fren kaliper yuvaları temiz, passız ve fren kaliper kılavuzları kolay işler durumda olmalıdır.
  6. Fren balatası ve fren kaliperinin temas noktalarında sadece metal içermeyen fren pastası kullanın. Aşırı miktarda gres yağlarından kaçının.
  7. Temizlik, kolay işlerlik ve doğru yağlama, fren sisteminin işlevini garanti eder ve gereksiz gürültüleri önler.
  8. Tekerlek süspansiyonu veya tekerlek poyrasındaki hasarları önlemek için, fren bileşenlerinin sökülmesi ve takılması sırasında kaba mekanik işlemlerden mutlaka kaçınılmalıdır.
  9. Profesyonel bir montaj için mutlaka fren aletleri veya eğer gerekiyorsa özel aletler kullanın. Belirlenen sıkma torklarını dikkate alın!
  10. Yeni fren diskleri ve fren balatalarının önce birbirlerine uyum sağlaması gerektiğinden, onarım işleminden sonra mutlaka fren sisteminin rodajını gerçekleştirin. Araç üreticilerinin rodaj talimatlarını dikkate alın.

Bir fren balatasının yapısı: Temel bilgiler

1. Balata taşıyıcı çelik plaka Balata taşıyıcı plaka, uygun kalite, mukavemet ve tolerans yönünden fren sisteminin ilgili gereksinimlerine bireysel olarak uyarlanır. Görevi sıcaklığı iletmek ve balatayı fren kaliperine sevk etmektir. Bir toz kaplama, taşıyıcı plakaya güvenilir bir korozyon koruması sağlar.  

2. Balata yapıştırıcı Özel olarak geliştirilmiş fenol reçine bazlı yapıştırıcılar, balata kütlesini kalıcı biçimde taşıyıcı plakayla birleştirir ve ayrıca yüksek bir kesme mukavemeti sağlarlar.  

3. Ara katman Underlayer (alt katman) olarak da bilinen ara katmanın görevi, sürtünme malzemesi ile yapıştırıcı arasındaki tutunmayı sağlamaktır. Sertliği, çatlama davranışını ve fren balatasının konfor özelliklerini iyileştirir.  

4. Sürtünme malzemesi Sürtünme malzemesinin zorlu görevleri yerine getirmesi gerekir ve bu nedenle tam olarak kullanım alanına göre belirlenir.  

5. İkincil önlem Titreşim gürültülerini gidermek için, fren balatası üzerinde aynı zamanda ikincil önlemler olarak da bilinen farklı sönümleme önlemleri kullanılabilir. Bilinen yalıtım saclarının yanı sıra yalıtım boyaları veya sürtünme malzemesi üzerindeki özel modifikasyonlar da kullanılmaktadır.

6. Aşınma göstergesi Aşınma göstergeleri, fren balatalarının , ne zaman yenilenmesi gerektiğini tespit etmeye yönelik kontrol düzenekleridir. Mekanik göstergeler taşıyıcı plaka üzerine perçinlenir. Elektronik aşınma göstergeleri, ek sensör olarak sürtünme malzemesi içerisine gömülürler.  

7. İşaretleme Benzersiz bir tanımlama amacıyla, onaylanmış fren balatalarının işaretlemesi, taşıyıcı plakanın arkasındaki bir baskı aracılığıyla gerçekleştirilir. Böylece, fren balatasının ne zaman, nerede ve kim tarafından üretildiğinin her zaman tespit edilebilir olması sağlanmaktadır.

Fren balatalarının işaretlemesi: Bilinmesi gerekenler

Fren balatalarının işaretlemesi

  1. ECE numarası
  2. PA4029GF | PA (Üretici) | 4029 (Malzeme kodu) | GF(US sürtünme katsayısı kodu)
  3. HELLA ürün numarası
  4. Parti numarası, benzersiz ürün bileşimini tanımlar
  5. Çevre kodu
  6. Ürün numarası / Teknik bilgilendirme numarası

İkincil önlemler - Titreşimleri bastırın ve gürültüleri önleyin: Bilinmesi gerekenler

Fren gürültüleri, frenleme sırasındaki sürtünme katsayısı dalgalanmaları nedeniyle oluşurlar. İkincil önlemlerin görevi, yüksek frekanslı titreşimleri bastırmak ve bu sayede gürültüleri engellemektir. Fren sisteminin yapısına bağlı olarak, bu önlemler araca özgü farklılık gösterebilir. Bazı fren balatalarında birden fazla önlem aynı anda kullanılabilir.

Taşıyıcı plakanın arka kısmındaki ilave gürültü yalıtım önlemleri

Bunlar boya, tekstil yüzey veya ilave sönümleme sacı şeklinde uygulanmış olabilir.

  • Bu önlemler ve tertibatlar, fren etkisinde ve sürüş konforunda ilave iyileştirmeler sağlarlar
  • Yapışkan folyolar ek olarak fren balatasını çalışma pozisyonunda sabitler, hatalı pozisyonları ve gürültüleri engellerler

Kenar eğimleri

Kenar eğimleri, sürtünme yüzeyindeki her balata için bireysel olarak geliştirilen eğimlerdir. Bu eğimlerin nihai konturu, zahmetli yol testlerinde ve test stantları üzerinde belirlenmektedir.

 

Görevi:

  • Fren balatası ile fren diski arasındaki geçişin iyileştirilmesi - Keskin kenarlar önlenir
  • Frenleme işlemi başlatıldığında, titreşim ve gürültülerin azaltılması - Fren diski üzerindeki temas yüzeyinin değişmesine bağlı olarak, düşük hızlarda bile fren balatası üzerindeki baskı artar

Fren balatası üzerindeki ağırlıklar

Fren balatası üzerine ek olarak monte edilen bir ağırlık, toplam kütleyi artırır ve bu sayede bileşenin rezonans frekansını düşürür. Ağırlığın tasarımına ve konumlandırılmasına göre, bu titreşim sönümlemesi sayesinde gürültüler hedefe dönük olarak azaltılabilir veya tamamen giderilebilir. Ağırlığın tasarımı, araç üreticisine ve fren sistemine göre farklı olabilir.

Fren balatasındaki oluklar

Sıcaklığa bağlı genleşme nedeniyle, fren balatasının boyutuna ve şekline bağlı olarak sürtünme balatasında çatlaklar oluşabilir. Bu çatlakları önlemek için, bazı fren balatalarına frezeyle yivler (oluklar) açılır. Bu sayede ilave olarak gürültüler azaltılır ve balata aşınma partikülleri toplanır.

Hareket yönüne bağlı fren balataları

Bu fren balataları, kenar eğimleri veya yalıtım sacları gibi özel ikincil önlemler sayesinde, fren kaliperi içerisindeki montaj pozisyonuna ve fren diskinin hareket yönüne uyarlanmıştır. Arka taraftaki hilal biçimli bir girinti, piston tarafındaki fren balatasının bastırma pozisyonunu değiştirir. Bu sayede gürültüler azaltılır ve konfor özellikleri iyileştirilir. Hareket yönü bir ok ile gösterilir. Özel montaj açıklamaları ilgili fren balatalarına eklenmiştir.