NOx sensörü - Mercedes Benz: Arıza teşhis talimatları, parça tanımlama ve bileşen uyarlama

Bir egzoz gazı arıtma sisteminde arıza arama çalışmaları kapsamında NOx sensöründe bir arıza tespit edilirse, bu durum bir servis için küçük bir zorluk teşkil edebilir. 

Bileşenin ve motor yönetim sistemlerinin karmaşıklığı nedeniyle, her NOx sensörü daha sonra her şeyin sorunsuz bir şekilde çalışması için basitçe tak ve çalıştır yöntemiyle değiştirilemez. 

Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

 

İÇİNDEKİLER

Bir egzoz gazı arıtma sisteminde arıza arama çalışmaları kapsamında NOx sensöründe bir arıza tespit edilirse, bu durum bir servis için küçük bir zorluk teşkil edebilir. Bileşenin ve motor yönetim sistemlerinin karmaşıklığı nedeniyle, her NOx sensörü daha sonra her şeyin sorunsuz bir şekilde çalışması için basitçe tak ve çalıştır yöntemiyle değiştirilemez. Bu nedenle, bu makalede NOx sensörünü değiştirirken dikkate alınması gereken bazı önemli özelliklere daha yakından değinmek istiyoruz. Bu özellikler, bir yandan yedek parçanın doğru atanması, diğer yandan NOx sensörü takıldıktan sonra bileşen uyarlamasıdır. Bunu örnek olarak 2014 model bir Mercedes Benz E350 (212) BlueTEC üzerinde göstereceğiz. 

Arıza gösterimi: Arıza arama

Örnek olayımızda, motor kontrol ünitesinden P229FFB arıza kodunu okuduk. Bu arıza kodu, katalitik konvertörden sonraki NOx sensörü 2'nin hatalı bir işlevi ile ilişkilidir. 
Bu arıza kaydından aşağıdaki nedenler sorumlu olabilir: 

 

  • Kablo kopması, kısa deve veya akım devresindeki kontak dirençleri 
     
  • NOx kontrol ünitesine giden hatalı voltaj beslemesi 
     
  • NOx sensörü arızalı 
     
  • Kontrol ünitesi arızalı 

 

Aracımız bir SCR katalitik konvertör ve üre enjeksiyonu ile donatılmış olduğundan, aynı zamanda gösterge paneli ekranında “AdBlue 800 km içinde çalıştırılamaz” uyarısı gösterilir. NOx sensörünün arızalanması nedeniyle, kontrol ünitesinde üre miktarının dozajlamasını hesaplamak için önemli bilgiler eksiktir. 

 

Bu bağlamda, örneğin DTC 16D300 / Üre Katkı Sistemi “Bir arıza nedeniyle katedilecek mesafe sınırlı” gibi diğer arıza kodları da arıza belleğine kaydedilebilir. 

Diğer arıza kaynaklarını ortadan kaldırmak için, NOx sensörünü değiştirmeden önce NOx sensörü kontrol ünitesindeki fiş bağlantısında hasar veya oksitlenme olup olmadığı kontrol edilmelidir. NOx sensörleri genellikle egzoz sisteminin alt gövdesinde bulunur ve sıçrayan su ve yol tuzu gibi hasara yol açabilecek çevresel etkilere maruz kalır. Daha sonra NOx kontrol ünitesine giden elektrik fişi bağlantısındaki voltaj beslemesinin ve sinyal hattının (CAN veri yolu) kontrol edilmesini öneririz. CAN sinyalini kontrol etmenin en iyi yolu bir osiloskop kullanmaktır. Tüm ölçüm sonuçları tatmin ediciyse, arızanın nedeninin NOx sensörü olduğu kabul edilebilir. Sensör söküldükten sonra ölçüm probunda kirlilikler veya hasarlar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yüksek kilometreli araçların egzoz hattındaki sensörler, genellikle artan yağ tüketimi gibi motorun mekanik kusurlarından etkilenir. Böyle bir arıza tespit edilirse, yeni bir NOx sensörünün de çok kısa bir süre içinde tekrar arızalanacağı varsayılabilir. 

Not!

 

Gösterge panelindeki AdBlue uyarısı dikkate alınmaz ve sürücü yine de sürüşe devam ederse, bu durum bir sonraki çalıştırmada kalan mesafe aşıldığında aracın artık çalışmamasına neden olabilir. 

Parça tanımlama: Kılavuz

Başarılı bir onarımın en önemli noktalarından biri doğru yedek parçadır. Her NOx sensörünün ilgili yazılım sürümüne sahip kendi kontrol ünitesi vardır ve yedek parça numarasının net bir şekilde atanması, araçta her şeyin mükemmel bir şekilde çalışmasını sağlamak için çok önemlidir. Bazı durumlarda, bir araç modeli için katalogda birden fazla NOx sensörü gösterilebilir. Bunun nedeni bir yandan sensörün ilgili montaj konumu, diğer yandan da araç üreticisi tarafından gerçekleştirilen yedek parça numaralarının değiştirme zincirleridir. Her durumda, sökülen NOx sensörünün OE parça numarası ile bir karşılaştırma yapılmalıdır. Bu, araca doğru sensörün takılmasını sağlar. Eksik yedek parça veya araç bilgileri nedeniyle net bir atama mümkün değilse, bu durumda bir OE kataloğuna ulaşılması yardımcı olacaktır.  Gerekli OE parça numarası, şasi numarası kullanılarak burada araştırılabilir. Araç belgeleri elde mevcut değilse, şasi numarası genellikle karoser üzerindeki bir tip etiketinde veya ön camın alt kısmında bulunabilir.   

Not!

 

Doğru NOx sensörünü belirlemek için araç ruhsatındaki veriler ve eski sensörün parça numarası referans olarak kullanılmalıdır. Son olarak, her zaman OE ürün numarası ile bir karşılaştırma yapılmalıdır! 

Bileşen uyarlama: Pratik ipuçları

Kontrol üniteli NOx sensörü monte edildikten sonra, uygun bir arıza teşhis cihazı ile araca bir uyarlama yapılması gerekli olabilir. Araca, modele ve kontrol ünitesine bağlı olarak bu uyarlamalar farklı şekilde tasarlanabilir. Bazen arıza kodunu silmek ve öğrenme değerlerini sıfırlamak yeterlidir, ancak bazı durumlarda bu daha karmaşık olabilir. Örnek olayımızda, ayrıca SCN kodlaması da araç üreticisinin onarım kılavuzuna göre yapılmalıdır. (SCN = Software Calibrations Number / Yazılım Kalibrasyon Numarası) Bu kodlama, araç, arıza teşhis cihazı ve ilgili araç üreticisinin sunucusu bağlanarak, uzaktan erişim (uzaktan arıza teşhisi) yoluyla gerçekleştirilir. Bu gerekli önlem sayesinde kontrol ünitesi yazılımı ve kodlama tanınır ve ilgili araca uyarlanır. Ancak bu şekilde araçtaki diğer kontrol üniteleriyle güvenli iletişim sağlanabilir. Bu uyarlama yapılmazsa, iletişim hataları ve başka arıza belleği kayıtlarının oluşması önlenemez. Bu nedenle, ilgili araç üreticisinin bakım ve onarım talimatlarına uyulmalıdır. 

macsRemote Services: Bilinmesi gerekenler

NOx sensörünün uyarlanması macsRemote Services kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bunu yapmak için bir macsRemote cihazı araçtaki OBD arayüzüne bağlanır ve macsRemote Services ile bağlantı kurulur. Araç verileri ve istenen hizmet uygulamada seçilip onaylandıktan sonra bilet oluşturulabilir ve gönderilebilir. Remote Services teknisyeni bileti açar açmaz servis ile iletişim başlar. Gerekli tüm arıza teşhis ve onarım prosedürleri servis teknisyeni tarafından ilk teşhis temelinde belirlenir ve ardından servis ile görüşüldükten sonra çevrim içi olarak gerçekleştirilir. 

Bu olayda, örnek aracımızda aşağıdaki servislerin gerçekleştirilmesi gerekiyordu 
 

  • Arıza belleğini okuma ve silme 
     
  • Kodlama işlemini gerçekleştirme 
     
  • NOx sensörü öğrenme değerlerini sıfırlama  
     
  • Arıza belleğini tekrar okuma 
     
  • Mesafe uyarısını sıfırlama 

 

Araç üzerindeki tüm Remote Services işlemleri sırasında ve uzaktan destek uzmanı ile aktif iletişim için servis teknisyeni hazır bulunmalıdır. Buna ek olarak, araç üzerinde kontağın açılması ve kapatılması gibi manuel işlemler gerçekleştirilmelidir. Servis hizmetinin sonunda, müşteri kodlama ve sıfırlama işleminin başarılı olduğunu gösteren bir belge alır. Gerekli tüm faaliyetler ve yasal bilgilendirmeler, uygulama öncesinde servise iletilir ve yazılı olarak teyit edilmelidir. Bu sayede siparişin kararlaştırıldığı şekilde yerine getirilmesi sağlanır. 

NOx sensörü: Yedek parça tanımlama ve araç adaptasyonu

Bu videoda, bir NOx sensörünü değiştirirken dikkat edilmesi gereken iki önemli hususu ele almaktayız: 
Doğru yedek parçayı nasıl bulabilirim ve NOx sensörünü taktıktan sonra nelere dikkat etmem gerekir? 
Bu bilgileri örnek olarak bir Mercedes-Benz E-Serisi (212 model) kullanarak açıklıyoruz. 

Not!

 

Servis çalışmaları sırasında voltaj dalgalanmalarını önlemek için, araç elektrik sistemini desteklemek üzere araca her zaman yeterli güce sahip bir akü şarj cihazı bağlanmalıdır.

İşlev kontrolü ve deneme sürüşü: İşlev

Uyarlama veya onarımdan sonra, kapsamlı bir deneme sürüşü yapılmalıdır. SCR sisteminin ve NOx sensörlerinin işlevini kontrol etmek için, sabit bir hızda (yaklaşık 100 km/saat) ve 180 santigrat derecenin üzerinde bir SCR katalitik konvertör sıcaklığında en az 15 dakikalık bir deneme sürüşü yapılmalıdır. Bu sırada katalitik konvertörden önceki ve sonraki NOx sensöründen gelen değerler karşılaştırılır. NOx sensörü değerleri sürekli olarak değişmeli ve katalitik konvertörden önceki sensör her zaman daha yüksek değeri göstermelidir. Buradaki dönüşüm oranı yaklaşık `-90 olmalıdır. Örnek aracımızda, parametrelerin kontrolü ve arıza belleğinin son okuması, egzoz gazı son işleme sisteminde başka bir arıza olmadığını gösterdi.

Not!

 

Farklı arıza teşhis seçenekleri, örnek olarak mega macs X ve macsRemote Services arıza teşhis cihazı kullanılarak gösterilmiştir. İlgili test derinliği ve işlev çeşitliliği, araç üreticisine göre farklı tasarlanmış olabilir ve kontrol ünitesinin ilgili sistem konfigürasyonuna bağlıdır. Şematik çizimler, resimler ve açıklamalar, doküman metnini açıklama ve gösterme amaçlıdır ve araca özgü onarım için dayanak olarak kullanılamaz.