Arıza gösterimi
Bir egzoz gazı arıtma sisteminde arıza arama çalışmaları kapsamında NOx sensöründe bir arıza tespit edilirse, bu durum bir servis için küçük bir zorluk teşkil edebilir.
Bileşenin ve motor yönetim sistemlerinin karmaşıklığı nedeniyle, her NOx sensörü daha sonra her şeyin sorunsuz bir şekilde çalışması için basitçe tak ve çalıştır yöntemiyle değiştirilemez.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Bir egzoz gazı arıtma sisteminde arıza arama çalışmaları kapsamında NOx sensöründe bir arıza tespit edilirse, bu durum bir servis için küçük bir zorluk teşkil edebilir. Bileşenin ve motor yönetim sistemlerinin karmaşıklığı nedeniyle, her NOx sensörü daha sonra her şeyin sorunsuz bir şekilde çalışması için basitçe tak ve çalıştır yöntemiyle değiştirilemez. Bu nedenle, bu makalede NOx sensörünü değiştirirken dikkate alınması gereken bazı önemli özelliklere daha yakından değinmek istiyoruz. Bu özellikler, bir yandan yedek parçanın doğru atanması, diğer yandan NOx sensörü takıldıktan sonra bileşen uyarlamasıdır. Bunu örnek olarak 2014 model bir Mercedes Benz E350 (212) BlueTEC üzerinde göstereceğiz.
Diğer arıza kaynaklarını ortadan kaldırmak için, NOx sensörünü değiştirmeden önce NOx sensörü kontrol ünitesindeki fiş bağlantısında hasar veya oksitlenme olup olmadığı kontrol edilmelidir. NOx sensörleri genellikle egzoz sisteminin alt gövdesinde bulunur ve sıçrayan su ve yol tuzu gibi hasara yol açabilecek çevresel etkilere maruz kalır. Daha sonra NOx kontrol ünitesine giden elektrik fişi bağlantısındaki voltaj beslemesinin ve sinyal hattının (CAN veri yolu) kontrol edilmesini öneririz. CAN sinyalini kontrol etmenin en iyi yolu bir osiloskop kullanmaktır. Tüm ölçüm sonuçları tatmin ediciyse, arızanın nedeninin NOx sensörü olduğu kabul edilebilir. Sensör söküldükten sonra ölçüm probunda kirlilikler veya hasarlar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yüksek kilometreli araçların egzoz hattındaki sensörler, genellikle artan yağ tüketimi gibi motorun mekanik kusurlarından etkilenir. Böyle bir arıza tespit edilirse, yeni bir NOx sensörünün de çok kısa bir süre içinde tekrar arızalanacağı varsayılabilir.
Not!
Gösterge panelindeki AdBlue uyarısı dikkate alınmaz ve sürücü yine de sürüşe devam ederse, bu durum bir sonraki çalıştırmada kalan mesafe aşıldığında aracın artık çalışmamasına neden olabilir.
Not!
Doğru NOx sensörünü belirlemek için araç ruhsatındaki veriler ve eski sensörün parça numarası referans olarak kullanılmalıdır. Son olarak, her zaman OE ürün numarası ile bir karşılaştırma yapılmalıdır!
Kontrol üniteli NOx sensörü monte edildikten sonra, uygun bir arıza teşhis cihazı ile araca bir uyarlama yapılması gerekli olabilir. Araca, modele ve kontrol ünitesine bağlı olarak bu uyarlamalar farklı şekilde tasarlanabilir. Bazen arıza kodunu silmek ve öğrenme değerlerini sıfırlamak yeterlidir, ancak bazı durumlarda bu daha karmaşık olabilir. Örnek olayımızda, ayrıca SCN kodlaması da araç üreticisinin onarım kılavuzuna göre yapılmalıdır. (SCN = Software Calibrations Number / Yazılım Kalibrasyon Numarası) Bu kodlama, araç, arıza teşhis cihazı ve ilgili araç üreticisinin sunucusu bağlanarak, uzaktan erişim (uzaktan arıza teşhisi) yoluyla gerçekleştirilir. Bu gerekli önlem sayesinde kontrol ünitesi yazılımı ve kodlama tanınır ve ilgili araca uyarlanır. Ancak bu şekilde araçtaki diğer kontrol üniteleriyle güvenli iletişim sağlanabilir. Bu uyarlama yapılmazsa, iletişim hataları ve başka arıza belleği kayıtlarının oluşması önlenemez. Bu nedenle, ilgili araç üreticisinin bakım ve onarım talimatlarına uyulmalıdır.
Bu videoda, bir NOx sensörünü değiştirirken dikkat edilmesi gereken iki önemli hususu ele almaktayız:
Doğru yedek parçayı nasıl bulabilirim ve NOx sensörünü taktıktan sonra nelere dikkat etmem gerekir?
Bu bilgileri örnek olarak bir Mercedes-Benz E-Serisi (212 model) kullanarak açıklıyoruz.
Not!
Servis çalışmaları sırasında voltaj dalgalanmalarını önlemek için, araç elektrik sistemini desteklemek üzere araca her zaman yeterli güce sahip bir akü şarj cihazı bağlanmalıdır.
Not!
Farklı arıza teşhis seçenekleri, örnek olarak mega macs X ve macsRemote Services arıza teşhis cihazı kullanılarak gösterilmiştir. İlgili test derinliği ve işlev çeşitliliği, araç üreticisine göre farklı tasarlanmış olabilir ve kontrol ünitesinin ilgili sistem konfigürasyonuna bağlıdır. Şematik çizimler, resimler ve açıklamalar, doküman metnini açıklama ve gösterme amaçlıdır ve araca özgü onarım için dayanak olarak kullanılamaz.