Elektrikli vakum pompası için servis bilgileri
Elektrikli vakum pompaları konusunda faydalı bilgileri ve değerli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Bu videoda, size ilgili montaj pozisyonlarını ve sistem bileşenlerini gösteriyor ve Opel marka bir araç örneğinde elektrikli vakum pompasının kontrolünü ve arıza teşhisini ele alıyoruz.
Motor konseptine bağlı olarak, fren sisteminin çalıştırılması için çok az veya hiç vakum bulunmayan araçlarda, fren servosunun güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için, elektrikli vakum pompaları kullanılır. Elektrikli vakum pompası, pnömatik fren kuvveti desteği ile çalışan fren sisteminin güvenilir bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlar.
Aşağıdaki motor konseptlerinde elektrikli vakum pompaları kullanılabilir:
Ek olarak monte edilen bir elektrikli vakum pompasının avantajları:
Döner kanatlı pompa olarak da anılan döner sürgülü pompa, emme ve basma görevleri için tasarlanmış bir pozitif deplasmanlı pompadır. Vakum pompasının çalışma şekli, döner sürgülü sıkıştırma prensibini temel alır.
Pompa içerisinde, pompa odacığına eksantrik olarak yerleştirilmiş bir rotor bulunur. Bu rotora bir veya birden fazla hareketli sürgü yerleştirilmiş olabilir. Elektromotor aracılığıyla pompa miline ve dolayısıyla rotora bir dönme hareketi verilir. Hareketli sürgüler, merkezkaç kuvveti sayesinde pompa odacığının iç duvarına bastırılır ve hücreleri sıkıştırırlar. Bu sırada, gövde duvarı ile ikişer sürgünün oluşturduğu hücrelerin içerisindeki havanın emme tarafından basma tarafına doğru yeri değiştirilir.
Hücre hacmindeki bu değişiklik, vakum pompası tarafından fren sisteminin pnömatik hat sistemi aracılığıyla fren servosundan havanın emilmesiyle sonuçlanan bir vakuma neden olur.
Vakum pompası için montaj pozisyonu olarak genellikle motor bölmesindeki karoser alanı öngörülmüştür. Araca bağlı olarak pompa, motorun yan tarafında sola veya sağa ya da alt yardımcı şasinin (motor taşıyıcı) sağına sabitlenebilir. Pompalar, akustik nedenlerle (gövde ses iletimi) uygun dekuplaj elemanları (titreşim sönümleyiciler) ile taşıyıcıların üzerine sabitlenebilir.
Elektrikli vakum pompası, bir emme bağlantısı aracılığıyla fren sisteminin esnek pnömatik boru sistemine bağlanır. Emilen hava, yolcu kabininden geçerek, fren servosu ve esnek boru sistemi aracılığıyla, filtrelenmiş olarak vakum pompasına ulaşır. Pnömatik hatlar, valfler ve fren servosu, emiş nedeniyle pompanın hasar görmesine neden olabilecek partiküllerden ve kirlerden arındırılmış olmalıdır.
Vakum pompası, araç tipine ve kullanımına bağlı olarak iki farklı şekilde kurulabilir. Kontrollü ve ayarlı elektrikli vakum pompaları arasında ayrım yaptığımız yer burasıdır.
Elektrikli vakum pompasının arızalanması durumunda, aşağıdaki etkiler ortaya çıkabilir
Elektrikli vakum pompasının arızalanmasından aşağıdaki nedenler sorumlu olabilir
İlerleyen bölümde, bir mega macs 77 arıza teşhis cihazı ile 2013 model bir Opel Cascada 1,4i 16V Turbo araç üzerindeki arıza teşhisi örnek olarak gösterilecektir; ancak bu işlem benzer araç modellerine de aktarılabilir. Turboşarjlı ve START-STOP sistemine sahip bu araçta, fren servosu üzerinde basınç sensörü bulunan bir HELLA UP28 vakum pompası monte edilmiştir.
Elektrikli vakum pompası ve işlev, ilgili üst seviye kontrol ünitesi tarafından denetlenir. Oluşan hatalar kontrol ünitesinin hata belleğinde saklanır ve uygun bir arıza teşhis cihazı ile değiştirilebilir. Ayrıca, bir sistem hatası durumunda sürücüye gösterge panelinin ekranında bir uyarı işareti görüntülenir.
Bununla birlikte, kontrol ünitesi teşhisi yapılmadan önce, ilk sorun giderme faaliyetlerinin bir parçası olarak her bir sistem bileşeni üzerinde görsel bir kontrol yapılması tavsiye edilir. Bu bağlamda vakum pompasının pnömatik ve elektrik bağlantıları ve fren servosuna giden diğer tüm vakum hatlarının durumu kontrol edilmelidir. Bu şekilde, kontrol ünitesi teşhisi sırasında bazı hatalar ortadan kaldırılabilir.
Elektrikli vakum pompasının basit bir işlev kontrolü, araçta aşağıdaki gibi gerçekleştirilebilir.
Sistemdeki her şey iyi çalışıyorsa, aynı zamanda fren servosunda gerekli vakumu artırmak veya alternatif olarak dengelemek için vakum pompasının geçici olarak çalıştığını duyulmalıdır.
Gerekirse, başka bir seçenek de "Parametre" işlevini kullanarak fren servosundaki basınç gradyanını gösterecek şekilde bir teşhis ünitesi bağlamak olabilir.
Bir kontrol ünitesi teşhisi kapsamında, ihtiyaca göre farklı işlevlerden ve araç bilgilerinden yardım alınabilir.
İlgili test derinliği ve işlev çeşitliliği, araç üreticisine göre farklı tasarlanmış olabilir ve kontrol ünitesinin ilgili sistem konfigürasyonuna bağlıdır.
Montaj konumu nedeniyle, bu araç modelinde elektrikli vakum pompasının sökülmesi aracın alt tarafından gerçekleştirilir ve özel aletler olmadan yapılabilir.
Yöntem
Sonrasında, , gerekirse vakum pompası yenisiyle değiştirilebilir. Montaj, işlemler ters sıralamada yapılarak gerçekleştirilir. Son olarak elektrikli vakum pompasının işlevini kontrol edin.
Fren sisteminde yapılan bir onarım kapsamında, lütfen aşağıdaki uyarıları dikkate alın: