Viraj farı

Araçlardaki statik viraj farı ve dinamik viraj farı konusunda faydalı temel bilgileri burada bulabilirsiniz.

Viraj farı, virajlı yollarda veya dönüşlerde görüş alanını genişletir. Yolun gidişatı ve engeller karanlıkta daha erken ve daha iyi görülebilir. Viraj farının işleyiş biçiminin arka planına ek olarak, bu sayfada dinamik ve statik viraj farı arasındaki farkları bulabilirsiniz. Ayrıca, bu aydınlatma işlevinin kontrol edilmesine yönelik pratik ipuçlarını da paylaşıyoruz.

Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

DİNAMİK VİRAJ FARI: İŞLEV

Dinamik viraj farı, kısa hüzmeli farın o anda geçilmekte olan viraj yarıçapına bağlı olarak döndürülmesi ile gerçekleştirilir. Projeksiyon farı, dikey eksen etrafında döndürülebilen bir çerçeveye monte edilmiştir. +/– 15 derece aralığındaki döndürme açısı, yaklaşık 200 metreye kadar olan viraj yarıçapları için tasarlanmıştır. 190 metre yarıçapa sahip bir viraja girerken kısa hüzmeli farla aydınlatılan alan normalde 30 metre civarındaysa, yeni far teknolojisi sayesinde bu alan 25 metre daha uzatılır.

 

Işık dağılımı ilgili direksiyon açısına karşılık geldiğinden, sürücü dönüş sırasında virajın gidişatını erken bir aşamada algılar ve sürüş tarzını buna göre uyarlayabilir. Aktif viraj farı hem kısa hüzme işlevinde hem de uzun hüzme işlevinde çalışır ve sürekli olarak ilgili sürüş hızına adapte olur. Farlar, yüksek hızlarda direksiyon simidinin dönüşünü saniyeler içinde takip ederken, döndürme mekanizması ışığı sürücünün ihtiyaç duyduğu şekilde dağıtmak için, daha düşük hızlarda daha yavaş çalışır.

DİNAMİK VİRAJ FARI İLE KOMBİNE EDİLMİŞ STATİK VİRAJ FARI VEYA DÖNÜŞ IŞIĞI: İŞLEV

Daha büyük (örneğin otoyollarda) veya daha küçük viraj yarıçapları için (örneğin şehirler arası yollarda), dinamik viraj farının ek bir statik viraj farı veya dönüş ışığı ile destekleme olanağı vardır. Sürücü dönüş yapmak amacıyla sinyal verdiğinde veya dar virajlardan geçerken, hıza bağlı olarak otomatik olarak kısa hüzmeli fara geçiş yapar. Bu amaçla bir kontrol ünitesi hız, direksiyon açısı ve yanıp sönen sinyal parametrelerini değerlendirir. Bu aydınlatma işlevinin konforunu artırmak için, açma ve kapama işlemi aniden değil, sistemlerin özel zaman parametrelerine göre aydınlatılması ve karartılmasıyla gerçekleşir.

VİRAJ FARI ARIZASI: BELİRTİLER

  • Dinamik viraj farında viraj aydınlatması yok
  • Dönüş esnasında statik viraj farı yanmıyor
  • Gösterge panelindeki arıza lambası yanıyor

VİRAJ FARININ KONTROL EDİLMESİ: SORUN GİDERME

  • Dinamik viraj farının işlevi, yavaş sürüş sırasında ve direksiyon simidi hafifçe çevrilerek kontrol edilebilir.
  • Statik viraj farının işlevi, dönüş sinyalini etkinleştirerek ve dönüşümlü olarak bir daire çizerek (40 km/s’den daha hızlı olmayan) kontrol edilebilir.
  • Bazı araçlarda, örneğin Opel Vectra C gibi, bir teşhis test cihazı yardımıyla sistemin arıza teşhisinin yapılması da mümkündür