Gündüz farlarının güçlendirilmesi

Gündüz sürüş farı konusunda faydalı ipuçlarını ve önemli bilgileri burada bulabilirsiniz.

Gündüz sürüş farları, trafikte güvenliği artırır. Bu nedenle, daha yeni model araçlarda standart olarak takılmıştır. Bu sayfada, kısa hüzmeli farlara göre gündüz sürüş farlarının avantajlarını keşfedin. Burada ayrıca yasal olarak uyumlu güçlendirme setlerinin seçimi ve profesyonelce montajı konusunda ipuçları bulacaksınız. Aydınlatma işlevlerinin kodlanması örneğini kullanarak, modern araç elektrik sistemlerinin hangi kişiselleştirme seçeneklerini sunduğunu da öğreneceksiniz.

Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

NEDEN GÜNDÜZ SÜRÜŞ FARLARI VE HANGİ AVANTAJLARI SUNUYOR?: TEMEL İLKELER

Gündüz sürüş farlarının temel görevi, bir aracı diğer yol kullanıcıları için daha görünür hale getirmektir. Özellikle aydınlatma koşullarının değiştiği durumlarda, örneğin ormanlı bir alandan geçerken bu özellikle önemlidir.

 

Diğer bir avantaj ise, bir aracı daha hızlı ve daha net algılayabilen diğer yol kullanıcılarının tepki sürelerindeki artıştır. Kontak açıldığında gündüz sürüş farlarının otomatik olarak devreye girmesi de bir diğer kolaylıktır. Böylece yanlışlıkla unutulma ihtimali de ortadan kalkar.

 

Avantajlara genel bakış:

  • Aracın diğer yol kullanıcıları tarafından daha iyi algılanması
  • Diğer yol kullanıcılarının tepki vermesi için daha fazla zaman
  • Gündüz sürüş farları otomatik olarak yanar.

GÜNDÜZ SÜRÜŞ FARLARINA KIYASLA NORMAL KISA HÜZMELİ FARIN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?: KARŞILAŞTIRMA

  • Tüm farlar ve lambalar her zaman açık olduğu için artan yakıt tüketimi: Farlar ve arka lambalar elektrik gerektirdiğinden ve bu nedenle yakıt kullandığından, aydınlatma pahalı hale gelir! Benzinli motora sahip normal bir binek otomobil için bu, farlar açıkken 100 kilometrede 0,207 litre ekstra tüketim demektir. Yılda 30.000 km mesafe katedildiği esas alındığında, bu yaklaşık olarak fazladan 60 litre demektir. Sonuç olarak, egzoz emisyonları da buna bağlı olarak artar.
  • Ampullerin değiştirme oranı önemli ölçüde artar: Işıkların sürekli olarak açılması, ampullerin aşınmasını ve yıpranmasını artırır. H7 ve H4 halojen ampullerin standart versiyonlarının (+ %50 veya uzun ömürlü ampuller hariç) kullanım ömrü 550 ile 700 saat arasındadır. Sürekli çalışma durumunda, ampullerin değiştirme oranı önemli ölçüde artacaktır. Öte yandan bir LED gündüz sürüş farı 10.000 saatlik bir kullanım ömrüne sahiptir ve genellikle bir otomobil ömrü kadar süre boyunca dayanır.
  • Malzeme maliyetlerinin yanı sıra, ampulleri değiştirmenin bazen önemli maliyetleri vardır: Bazı otomobillerde, önce akü, hava filtresi muhafazası, farlar vb.’nin sökülmesi gerektiğinden, ampul değişimi çok çaba gerektirir.
  • Kısa hüzmeli farların uyarı etkisi, özel gündüz sürüş farlarından daha azdır. Karanlıkta yolun optimum şekilde aydınlatılması, kısa huzmeli farların karakteristik özelliğidir. Yayılan ışık, karşıdan gelen trafiğin gözlerinin kamaştırılmaması için eşit olarak “alçalır”. Buna karşılık gündüz sürüş farları, gün boyunca otomobilin optimum ve erken algılanmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Burada ışık yoğunluğu sınırlıdır (25 m mesafede 2 lüks), böylece yayılan ışık parlama olarak algılanmaz.

Piyasada sadece kısa hüzmeli farı açan elektronik bileşenlere sahip kurulum kitleri mevcuttur. Bu gündüz sürüş farlarına bir alternatif mi?

Işıksız sürüşle karşılaştırıldığında, bu doğru yönde atılmış bir adımdır. Bununla birlikte, yukarıda açıklandığı gibi, gündüz sürüş farları görünürlük ve enerji dengesi açısından açıkça üstündür. Bu elektronik sistemlerin bazılarında, kısa hüzme ek olarak karartılır, hatta bazı üreticilerin ürünlerinde bu yaklaşık %50 oranındadır. Bu, ışık akısının, yani bir ışık kaynağı tarafından yayılan toplam ışık gücünün öngörülen minimum değerin altına düşecek şekilde azaldığı anlamına gelir. Bu kanunen açıkça yasaklanmıştır!

 

Sebebi: Bir far, biçimi, ampulü ve işlevi için tip onayı alır. Elektronik aletler yardımıyla üretilen gündüz sürüş farları, bu nedenle tip onayında dikkate alınmayan ek bir aydınlatma işlevi anlamına gelir. Bu nedenle far otomatik olarak onayını kaybeder!

Kara yolu trafiği için onay

Genel olarak, bir gündüz sürüş farının kara yolu trafiği için onaylanması gerekir. Bunu sağlamak için, ECE-R87’ye göre spesifikasyonları karşılaması gerekir. Lamba tip testini geçtiyse, bir onay verilir. Onay işareti genellikle far camı veya muhafaza üzerinde bulunur.

2578 Onay numarası

 

E1 ECE “E” uyarınca işaretleme. “E” harfinden sonra tip onayını veren ülkenin kodu gelir. (Bu durumda Almanya’da verilmiştir.)

 

RL Gündüz sürüş farı olarak tanımlama

 

Bazı tedarikçiler, genellikle çok küçük, çubuk şeklindeki LED ışıklarını gündüz sürüş farları olarak tanıtmaktadır. Sadece çok küçük basılmış bir yazıyla, bunların ECE-R87’ye göre gündüz sürüş farı olarak herhangi bir onay almadıklarını belirtirler.

 

Bunun nedenleri şunlar olabilir:

  • 25 cm2’den az aydınlatma yüzeyi
  • Işık değerleri çok düşük olması (pozisyon lambası seviyesinde)

 

Bu lambalar gündüz sürüş farı olarak kullanılmamalıdır. En iyi ihtimalle, eğer bunun için onaylanırlarsa, pozisyon lambaları olarak kullanılabilirler.

GÜNDÜZ SÜRÜŞ FARI İLE DONATIM: YÖNETMELİKLER

Kanunlar farklı montaj seçeneklerine izin vermektedir. Ancak, uyulması gereken mesafeler ve hüzme açısı belirlenmiştir.

 

  • * Pozisyon lambası olarak kullanımda asgari montaj yüksekliği 350 mm ve dışarıdan azami mesafe 400 mm olmalıdır.
  • ** Genişliği < 1300 mm olan araçlarda mesafe en az 400 mm olmalıdır.
  • *** Pozisyon lambası olarak kullanımında maks. 400 mm. Lamba yalnız gündüz sürüş farı olarak kullanılırsa, bu sınırlama geçerli değildir.
  • Gündüz sürüş farı pozisyon lambası olarak kullanıldığında, ECE R48 uyarınca standart pozisyon lambası kalıcı olarak devre dışı bırakılmalıdır.

 

Diğer yasal bilgiler ve montaj talimatları konusunda internet üzerinden veya kalifiye bir atölyeden bilgi edinebilirsiniz. Ayrıntılı bilgileri montaj kılavuzunda bulabilirsiniz.

GÜNDÜZ SÜRÜŞ FARLARININ GÖMME MONTAJI - LEDAYLINE 15 / 30: VİDEO

LEDayLine 15/30 montaj kılavuzu

1999 model Skoda Octavia örneğinde – LED gündüz sürüş farı “LEDayLine”.

GÜNDÜZ SÜRÜŞ FARLARININ GÖMME MONTAJINDA “TERMİNAL 15”: KILAVUZ

Gündüz sürüş farları, kara yolu trafik güvenliğine büyük katkı sağlar. Kanun koyucu da bunun böyle olduğuna kanaat getirmiş durumdadır. Bu nedenle, Şubat 2011’den itibaren piyasaya sürülen tüm yeni araçlar için bu aydınlatma işlevi zorunludur. Piyasa, standart olarak gündüz sürüş farları bulunmayan araçlar için çok sayıda sonradan takılan çözüm sunmaktadır.

 

Tasarım, ampul ve sabitleme türü ile ilgili tüm farklılıklarla birlikte, elektrik bağlantısı söz konusu olduğunda çok az alternatif vardır. Birçok üreticide, lambalar terminal 15’e (anahtarlanmış artı, genellikle kontak artı olarak da adlandırılır), terminal 58’e (pozisyon lambası) ve terminal 31’e (şasi) bağlıdır. 58 ve 31 numaralı terminallerin bağlantısı çoğu durumda sorunsuz olsa da, terminal 15 için durum farklı olabilir.

 

Modern araçlarda, kaputun altında bağlantı olanakları yetersizdir, örn. anahtarlamalı artıya bağlı diğer tüketicilerin sigortaları. Bu gibi durumlarda, aracın iç kısmına bir kablo çekilmelidir. Oradaki sigorta kutusunda genellikle uygun bir bağlantı imkanı vardır. Audi, Seat, Skoda ve VW markalı birçok araçta, gündüz sürüş farlarını far anahtarı üzerinden kontrol etme imkanı vardır.

Elektrik bağlantısı için aşağıdaki gibi hareket edin:

Terminal 31 için kabloyu bağlayın

Terminal 31 (şasi) kablosunu gövde üzerinde uygun bir yere veya doğrudan aküye bağlayın.

Terminal 58’in kablosunu pozisyon ışığının kablosuna bağlamayın

Terminal 58 kablosunun far üzerindeki konum ışığından gelen kabloya bağlanması gerekmez. Bu işlevi daha sonra far anahtarı üstlenir.

Terminal 15’in kablosunu döşeyin

Terminal 15’in kablosunu kabin içinde uygun bir noktaya döşeyin.

Far anahtarının kilidini açın ve çıkarın

Far anahtarını açın ve kokpit döşemesinden dışarı çekin. Bunu yapmak için önce döner anahtarı içeri bastırın ve sonra hafifçe sağa çevirin.

Gerekirse yan kokpit döşemesini sökün

Bazı araçlarda (örn. VW Sharan veya Seat Alhambra), anahtar kablo bağlantısı ile birlikte kokpitten çekilemez. Fiş bağlantısına buradan erişilebilmesi için,yan taraftaki kokpit döşemesi önce buradan sökülmelidir.

Fiş bağlantısını kesin

Fiş bağlantısını anahtardan ayırın.

Gündüz sürüş farı kontağı

Anahtar üzerinde gündüz sürüş farları için bir kontak vardır.

Kontak soketi bir sıkıştırmalı kontak ile donatılmamıştır

Konnektördeki eşleşen kontak soketi genellikle bir sıkıştırmalı kontak ile donatılmamıştır.

Terminal 15 için kabloyu oraya bağlayın

Bir sıkıştırmalı kontak (HELLA No. 8KW 863 934-003) yardımıyla, terminal 15 için kablo buraya bağlanabilir. Ancak, 3 amper sigortalı bir sigorta yuvası (8JD 743 557-021) yukarı akım yönünde bağlanmalıdır.

Parçaları ters sırada monte edin

Sökülen parçaları ters sırada tekrar monte edin.

Kontak açıldığında, gündüz sürüş farları da açılır

Kontak açıldığında, gündüz sürüş farları da açılır. Far anahtarı kullanılırsa (pozisyon lambası veya kısa hüzme), lambalar söner.

Bu tip bir bağlantının mümkün olduğu araçların listesi aşağıdadır. Listenin eksiksiz olduğu iddia edilmemektedir.

Audi A3 (8L) Üretim yılı: 09.96 - 05.03
Audi A (8P1) Üretim yılı: 05.03 –
Audi A3 Sportsback (8PA) Üretim yılı: 09.04 –
Audi A4 Sedan (8E2, B6) Üretim yılı: 11.00 – 12.04
Audi A4 Avant (8E5, B6) Üretim yılı: 04.01 – 12.04
Audi A4 Cabrio (8H7, 8HE) Üretim yılı: 04.02 –
Audi A4 Sedan (8K2) Üretim yılı: 11.07 –
Audi A4 Avant (8K5) Üretim yılı: 04.08 –
Audi A6 Sedan (4B, C5) Üretim yılı: 01.95 - 01.05
Audi A6 Avant (4B, C5) Üretim yılı: 11.97 - 01.05
Audi A6 Sedan (C7) Üretim yılı: 05-04 – 04.11
Seat Alhambra (7V8, 7V9) Üretim yılı: 10.97 - 06.10
Skoda Fabia (7V8, 7V9) Üretim yılı: 08.98 - 03.08
Skoda Octavia (1U2) Üretim yılı: 09.96 –
Skoda Octavia Kombi (1U5) Üretim yılı: 07.98 –
Skoda Octavia (1Z3) Üretim yılı: 02.04 –
Skoda Octavia Kombi (1Z5) Üretim yılı: 02.04 –
VW Bora (1J2) Üretim yılı: 09.98 - 05.05
VW Golf IV (1J1) Üretim yılı: 08.97 - 06.05
VW Golf IV Variant (1J1) Üretim yılı: 05.99 - 06.06
VW Lupo (6X1, 6E1) Üretim yılı: 10.98 - 07.05
VW Passat (3B2) Üretim yılı: 10.96 – 11.00
VW Passat Variant (3B5) Üretim yılı: 06.97 – 11.00
VW Passat (3B3) Üretim yılı: 11.00 – 05.05
VW Passat Variant (3B6) Üretim yılı: 11.00 – 05.05
VW Polo (9N1,2,3) Üretim yılı: 10.01 – 03.10
VW New Beetle (9C1, 1C1) Üretim yılı: 01.98 –
VW Sharan (7M6-7M9) Üretim yılı: 09.97 – 10.10
VW Transporter 5 (7HA-7EH) Üretim yılı: 04.03 –

GÜNDÜZ SÜRÜŞ FARININ KODLANMASI: KILAVUZ

Gündüz sürüş farlarının montajı için kodlama

Gündüz sürüş farları çoğu yeni araçta zaten standart olarak bulunmaktadır. Bununla birlikte, araç modeline bağlı olarak, müşterilerin bu aydınlatma işlevinin optik tasarımı ile ilgili farklı istekleri vardır. Müşteriler optik tasarımı beğenmezse, bu konuda bir şeyler yapılabilir. Çoğu durumda, gündüz sürüş farı işlevi kodlama yoluyla kapatılabilir. Golf VI yine bunun için bir örnek olarak kullanılacaktır.

 

Bunun için Merkezi elektrik – Kodlama menü öğeleri üzerinden “uzun kodlama” talep edilir. Bayt 15 seçilirse, işlevleriyle birlikte bitlerin bir listesi görüntülenir. Bit 6’daki onay işareti kaldırılırsa, TFL işlevi de devre dışı bırakılır (bkz. Resim 1). Bu sayede müşterinin tasarım ve montaj yeri ile ilgili istekleri yerine getirilebilir.

 

Gündüz sürüş farlarının sonradan takılması için, ön tampondaki havalandırma panelleri genellikle uygundur. Bununla birlikte, bu nokta genellikle standart sis lambaları tarafından zaten “doldurulmuştur”. Bununla birlikte, ön sis lambalarıyla neredeyse aynı boyutlara sahip gündüz sürüş farları vardır. Müşteriler genellikle bunları birbirleriyle değiştirmenin mümkün olduğunu düşünür. Ancak, sis lambaları daha az kullanılır. Ancak LED’li gündüz sürüş farlarında lamba arızasını kontrol etme sorunu yaşanmaktadır. Burada da kodlama ile çözüm sağlanabilir. Golf VI yine örnek olarak kullanılacaktır.

 

Bu amaçla, “Merkezi elektrik sistemi - Kodlama” menü öğeleri aracılığıyla “Uzun kodlama” çağrılır. Bayt 14 seçilirse, işlevleriyle birlikte bitlerin bir listesi görüntülenir. Bit 0’daki onay işareti kaldırılırsa, sis lambası işlevi de devre dışı bırakılır (Resim 2).

 

Müşteri bir dönüş ışığı istiyorsa, bu mevcut takılı sis farları ile kolayca mümkündür. Sadece bit 7’ye bir onay işareti koymanız yeterlidir, sis farları duruma uygun olarak yanar.

Sonuç:

Kodlama sayesinde, aydınlatma teknolojisinin profesyonel modifikasyonu modern araçlarda da gerçekleştirilebilir. Elbette, bu olasılıklar her zaman bir üreticinin kodlama düzeyinde nelere izin verdiğine ve uygun arıza teşhis cihazlarının mevcut olup olmadığına bağlıdır. Ancak deneyimler, giderek daha fazla araç servisinin müşterilerinin isteklerini yerine getirmek için bu olasılığı kendileri için keşfettiğini göstermektedir.