Gol 6 LED arka lambanın kodlanması
Golf 6 örneğinde LED arka lambaların kodlanması konusunda değerli bilgileri ve faydalı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Farklı otomobil tiplerinin sayısı yıldan yıla artıyor. “Niş modellerin” elde ettiği başarı nedeniyle, örneğin steyşın vagon, sedan veya panelvan gibi klasik sınıflandırmalar giderek daha bulanık hale gelmektedir. Sürücü desteği, iletişim ve güvenlik sistemlerindeki yeni gelişmelerle, müşteri gereksinimlerini karşılamak için daha fazla ayırt edici özellik de yaratılmıştır.
Özellikle gündüz sürüş farlarının kullanılmaya başlamasından bu yana, dış aydınlatmaların değiştirilmesi ve modifiye edilmesi, ilk 10 müşteri isteğinin en başında yer almaktadır. Xenon farlara veya LED arka lambalara dönüşüm de aynı şekilde talep edilmektedir.
Bununla birlikte, bu tür aydınlatma sistemlerinin montajındaki zorluklar, ürünlerin karmaşıklığı ile birlikte artmaktadır.
Aydınlatma işlevlerinin kumandası, ayarlanması ve izlenmesi, birkaç yıldır kontrol üniteleri tarafından üstlenilmektedir. Araca başka lamba veya farların takılması halinde, bu durum kontrol ünitesine “bildirilmelidir”. “Kodlama” olarak bilinen işlem burada devreye girer. Kodlama sırasında, aydınlatma işlevlerinin kusursuz çalışmasını sağlamak için, ilgili kontrol ünitesinde parametreler değiştirilir.
LED ışıklar farklı bağlantılara sahip olduğundan, HELLA arka lambalara ek olarak kablo adaptörleri de gereklidir. Bu kablo adaptörlerini kullanıcının kendisi tarafından nispeten kolay bir şekilde üretilebilir.
Tam dönüşüm için aşağıdaki ürünler gereklidir:
6 kabloyu 12 kablo oluşacak şekilde ortasından ayırın: bir ucunda sıkıştırmalı kontak olacak, diğerinde kontak olmayacak. Ardından kabloları yaklaşık 10 cm uzunluğunda kısaltın.
Yassı fişlerle donatılan kabloları oturma sesi işitilecek şekilde LED lambaların fişlerine (7N0 972 703) takın.
Diğer kablo uçlarının izolasyonunu yaklaşık 6 mm sıyırın ve 8KW 863 931-003 kontaklarını sıkıştırın. Bu amaçla, yalıtılmamış sıkıştırmalı kontaklar için bir pense gereklidir (HELLA No. 8PE 002 007-011).
Bu işlem adımında, kırmızı kilitleme braketine sahip LED fişin üstte olduğundan ve sıkıştırmalı kontakların birbiriyle eşit hizada olduğundan emin olunmalıdır. Bu şekilde, sonraki fiş montajı sırasında kabloların bükülmesi önlenir.
Yassı fişli kablo uçlarını oturma sesi işitilecek şekilde fiş soketine (191 972 713) takın. Bu sırada kabloların doğru sıralanmasına dikkat edin! (Fişin kilitleme braketi ve fiş soketinin 1,2,3 numaralı bölmeleri üstten bakıldığında görülebilir olmalıdır.
Şimdi bu işlem adımlarını diğer üç adaptör için tekrarlayın
Bagaj kapağını açın. Tırtıllı vidaya kolayca ulaşılabilecek şekilde, yan kaplamayı bagajdan geriye doğru çekin.
Kontak fişinin kilidini açın ve lambadan çıkarın.
Adaptörü LED lambaya (harici lamba) takın. Ardından kırmızı kilitleme braketini lambaya doğru dayanma noktasına kadar bastırın.
LED lambayı karosere takın ve tırtıllı somunla sabitleyin.
Dikkat! Takarken lamba üzerindeki kılavuzlara dikkat edin.
Adaptörün fiş soketini araç kablo demetinin fişi ile birleştirin
Bagaj kapağındaki kapağın kilidini açın ve çıkarın.
Dikkat! Lamba üzerindeki yan plastik şeridi aşağı doğru açın.
İç LED lambayı karosere yerleştirin ve M8 vidalarla sabitleyin. Plastik şeridi lambadaki yerine tekrar takın.
Adaptörü lambaya ve araç kablo demetine bağlayın.
Sökülen tüm parçaları ters sıralama ile tekrar monte edin.
Akkor ampullü lambaların ve LED’li lambaların farklı özellikleri nedeniyle, VW'de “Body Control Modul” (BCM) olarak da adlandırılan kontrol ünitesinin halen “kodlanması” gerekmektedir. Bu durumda, kontrol ünitesindeki parametreler LED arka lambaların mükemmel şekilde çalışacağı şekilde değiştirilir. Bunun yapılmaması, ekranda hata mesajlarına ve lambaların işlevselliğinin sınırlanmasına neden olacaktır. (Bagaj kapağındaki fren lambası, dış lambalardaki fren lambasından daha parlak olabilir).
Dikkat!
Her BCM ile bir dönüşüm yapılması mümkün değildir. Golf VI için, hangi üretim tarihinden (aracın) itibaren aydınlatma işlevlerinin kusursuz çalışmasının garanti edildiğine dair farklı bilgiler mevcuttur. Bir araç LED lambalara dönüştürülmeden önce, BCM’den yazılım sürümünün okunması tavsiye edilir (bkz. Resim 9).
Genel olarak, iki farklı BCM vardır: yazılım sürümleri 03XX olan eski BCM. Burada, profesyonel bir dönüşüm mümkün değildir. Müşteri buna rağmen aracını LED lambalarla donatmak istiyorsa, yeni bir BCM’nin takılması da gereklidir. Eski BCM, daha yeni bir yazılım sürümüne güncellenemez.
Dönüşüm, genellikle 05XX (0537, 0541) yazılım sürümüne sahip yeni BCM ile mümkündür. Bu yazılım versiyonlarına ve standart Xenon farlara sahip araçlarda, arka lambaların kodlanmasından sonra, “sürekli sürüş lambası” (kısa hüzme her zaman motor çalıştırıldığında devreye girer) seçeneği kullanılamaz. Bu seçeneğin etkin kalması gerekiyorsa, BCM daha yeni bir sürüme güncellenmelidir (Yazılım sürümü 0575 veya daha yeni).
Yazılım durumu kontrol edilmişse, kodlama gerçekleştirilir. Bu amaçla, “Merkezi elektrik sistemi - Kodlama” menü öğeleri aracılığıyla “Uzun kodlama” çağrılır. LED arka lambalar için sadece bayt 18 değiştirilir. BCM, bu bayt için olası değişiklikleri bir alt menüde bildirir (bkz. Resim 10).
Bu durumda, bit “04” olarak değiştirilmelidir. Kodlama tamamlandıktan sonra, artık hiçbir hata görüntülenmez.