Far yıkama
Far yıkama sistemi konusunda faydalı bilgileri ve önemli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Yoğun ışık veren farlar, kir nedeniyle göz kamaştırmaya aşırı derecede meyillidir. Bu nedenle yasa koyucu, bu tür güçlü farlar için otomatik far mesafe ayarının yanı sıra far yıkama sistemlerinin kullanımını da öngörmüştür. Farların temizlenmesi için “püskürtme suyu” ile temizleme tekniği, “silecek” ile temizleme tekniğine karşı uzun zamandır galip gelmiştir.
Daha temiz farlar
Kirli farlar
Komple bir HELLA far yıkama sistemi aşağıdaki bileşenlerden oluşur:
Temizleme sıvısı, far kapak camına damlacık konisi şeklinde yüksek basınçta püskürtülür. Damlacık konisi, özel girdap odası nozulları kullanılarak oluşturulur.
FYS’nin kontrolü, genellikle ön cam yıkama sistemi ile gerçekleştirilir. Sürücünün gerekli gördüğü her ön cam yıkama işlemi sırasında, otomatik olarak farlar da yıkanır. İki sistem arasındaki bu bağlantı sadece farlar açıkken gerçekleşir. Santrifüj pompası devreye girdiğinde, nozul kafası takılı pistonu bir baskı yayına doğru dışarı hareket eden ve nozulları çalışma konumuna getiren bir silindire suyu basar.
Bir valf, çalışma konumuna ulaşılıncaya kadar, yıkama için gerekli su nozullardan dışarı çıkmadan, ilk önce sadece hareketin gerçekleştirilmesini sağlar. Çalışma konumuna ulaşıldığında valf açılır ve su farlara püskürtülür. Pompa kapatıldıktan sonra, geri dönüş yayı pistonu tekrar durma konumuna getirir. Yıkama süreci, sabit nozullar için yaklaşık 0,5 saniye ve teleskopik nozullar için (dışarı uzatma süresinden dolayı) yaklaşık 0,8 saniye sürer.
Bazı temizleme maddelerinde aşırı dozajlama, girdap odası nozulları tarafından bu etki daha da güçlendirildiğinden, temizleme maddelerinin çok fazla köpürmesine neden olabilir.
Yıkama işlevi etkinleştirildiğinde santrifüj pompası çalışmazsa (normal çalışmada açıkça duyulabilir çalışma sesi), sigorta dahil voltaj beslemesi kontrol edilmelidir.
Pompa çalışırken su püskürtme konisi sadece tek taraflıysa veya çok zayıfsa, aşağıdaki nedenler mümkündür:
Motorlu pompa ters polariteli olabilir:
Polariteyi kontrol edin, çünkü santrifüj pompaları her iki yönde de çalışır, sadece hidrolik güç farklıdır.
Sistemin havası alınmamıştır:
Bir kaç kez çalıştırarak, ara vermeden sistemin havasını tamamen alın.
Hortum bükülmüş veya sızıntı yapıyor:
Hortumun döşenme şeklini kontrol edin, gerekirse değiştirin. Kaçakları giderin veya hortumu onarın.
Nozullar veya valfler tıkalıdır:
Sistemi yıkayarak yabancı maddeleri giderin.
Bileşenler buz tutmuş:
Antifriz oranını artırın. Ancak bileşenler donma nedeniyle tahrip olmaz.
Temizleme etkisi hala optimum düzeyde değilse, nozul ayarı kontrol edilmeli ve gerekirse üreticinin talimatlarına göre ayarlanmalıdır.