AFS farlar - (Adaptif far sistemi)

Araçlardaki AFS farlar veya Advanced Frontlighting System (Gelişmiş Far Sistemi) konusunda değerli bilgileri ve faydalı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Klasik kısa hüzmeli far, aslında zayıf yönleri olan bir ortak noktadır. Advanced Frontlighting System (AFS), yeni aydınlatma işlevleriyle kısa hüzmenin katı sınırlarını ortadan kaldırır ve böylece karanlıkta ve kötü hava koşullarında görüş menzilini önemli ölçüde artırır. Bunun temeli HELLA’nın VarioX Teknolojisidir. Bu sayfada AFS’nin hangi yeni aydınlatma işlevlerine olanak sağladığını ve bundan hangi avantajların kaynaklandığını keşfedebilirsiniz.

Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

DEĞİŞKEN AYDINLATMA İŞLEVLERİ: TEMEL BİLGİLER

Trafik alanının en iyi şekilde aydınlatılması sorunu, uzun yıllardır otomotiv aydınlatma teknolojisini meşgul etmektedir. Bir yandan, sürücünün trafik alanındaki nesneleri güvenilir bir şekilde tanıyabilmesi için yol ve çevresi mümkün olduğunca parlak bir şekilde aydınlatılmalıdır. Öte yandan, diğer yol kullanıcıları ve sürücünün kendisinin gözü kamaşmamalıdır. Mümkün olan en iyi dengeyi sağlamak ve hatta aydınlatma ile sürücünün kendisinden ve dışarıdan kaynaklanan göz kamaşması arasındaki optimum noktayı bulmak, HELLA’nın aydınlatma teknolojisi uzmanları için önemli bir görevdir.

 

Klasik çözüm, uzun hüzme ve kısa hüzme arasında geçiş yapmaktır. Uzun hüzme, yolun aydınlatılması için optimize edilmiş ışık dağılımını sağlarken, kısa hüzme, deyim yerindeyse göz kamaşmasını önlemeye yönelik uzlaşmacı bir çözümdür. Bu nedenle, uzun hüzme ve kısa hüzme, gece sürüşleri sırasında güvenlik için en son teknolojiye göre optimum çözümü temsil etmez. Olumsuz hava koşullarında basit ve akla yakın gelen bir gelişme, aracın duruma göre sürücü tarafından açılıp kapatılabilen sis farları gibi özel yardımcı farlarla donatılmasıdır. Bir sonraki adım, bu ek far işlevlerini tek başına yardımcı farlarda uygulamak değil, bunları ana far grubuna entegre etmek ve ilgili ışık dağılımları arasındaki geçişi otomatik olarak gerçekleştirmektir. AFS (Advanced Frontlighting System) far sistemlerinin temel konsepti budur.

AFS FARLAR: İŞLEV

Advanced Frontlighting System (AFS)

Kısa hüzme, tüm kısmi ışık dağılımlarının yalnızca bir ortak noktasını temsil eder. Bu nedenle, Advanced Frontlighting System ile hıza ve direksiyon açısına bağlı olarak yolun mümkün olan en iyi şekilde aydınlatılmasını sağlayan dinamik bir aydınlatma sistemi geliştirilmiştir. Gerçekleştirmek için ışık kaynağı ile mercek arasında dönen bir silindire sahip bir VarioX® projeksiyon modülü gereklidir. Bir yandan farklı konturlara sahip olması ve diğer yandan kendi uzunlamasına ekseni etrafında döndürülebilir olması, silindirin karakteristik özelliğidir. Bir adım motoru yardımıyla, silindir milisaniyeler içinde istenilen konuma döndürülür.

ŞEHİR İÇİ IŞIĞI

55 km/s’ye kadar hızlarda devreye giren şehir içi ışığı durumunda, yatay parlaklık-koyuluk sınırı, diğer yol kullanıcılarının gözlerinin kamaşmasını önler. Ayrıca, genişleyen ön alan aydınlatması, yol kenarındaki yayaların erken tespit edilmesini sağlar.*

KARA YOLU IŞIĞI

55 ile 100 km/s arasında kara yolu ışığı yakılır; bu far geleneksel kısa hüzmeli far dağılımı ile benzerdir. VarioX® modülü, karşıdan gelen trafiğin göz kamaşmasını önlemek için, asimetrik bir ışık dağılımı üretir. Parlaklık-koyuluk sınırı, yolun sol kenarını daha iyi aydınlatmak ve daha geniş bir menzil elde etmek için yükseltilir.*

OTOYOL IŞIĞI

100 km/s ve üzeri hızlardan itibaren otoyol ışığı devreye girer. Işık dağılımının menzili, yüksek hızlarda geniş viraj yarıçapları için tasarlanmıştır.*

UZUN HÜZME

AFS’nin uzun hüzmesi, geleneksel uzun hüzmeye karşılık gelir. Diğer yol kullanıcılarının gözlerinin kamaşmasını önlemeye gerek yoktur.

VİRAJ FARI

Dinamik viraj farı da aynı şekilde Advanced Frontlighting System’in bir parçasıdır. Direksiyon simidinin açısına bağlı olarak, farlar 15°’ye kadar döner ve böylece virajın optimum şekilde aydınlatılmasını sağlar

KÖTÜ HAVA KOŞULLARI IŞIĞI

Kötü hava koşulları ışığı, ışığın daha geniş bir şekilde dağılmasını sağlar ve böylece yağmur, sis veya karda görüşü iyileştirir. Bununla birlikte, kendinden kaynaklanan göz kamaşmasını azaltmak için uzak alan aydınlatması azaltılır.

* Listelenen hızlar üreticiye bağlı olarak değişebilir.

 

AFS far sistemleri, önceden tanımlanmış ışık dağılımlarını bağımsız olarak üretmeyi mümkün kılar. Işık dağılımı, yol tipine, araç hızına ve hava koşullarına bağlı olarak ayarlanır ve bu da geleneksel otomotiv aydınlatma teknolojisine göre çok büyük bir gelişmeyi temsil eder.

 

HELLA mühendisleri bu konuda hemfikir: Böyle bir duruma bağlı, otomatik far sistemini gerçekleştirmenin son derece uygun bir yolu, VarioX® modülünün kullanılmasıdır. Bununla, yalnızca bir Xenon ışık kaynağıyla beş farklı ışık dağılımı oluşturulabilir: Geleneksel kısa hüzme ve uzun hüzmeye ek olarak şehir içi, otoyol ve kötü hava koşulları ışığı da aynı far modülü ile gerçekleştirilebilir.

VARIOX® TEKNOLOJİSİ

VarioX® Teknolojisi, projeksiyon prensibini temel alır. Işık kaynağı ile mercek arasında, kendi uzunlamasına ekseni etrafında döndürülebilir olan, döner bir serbest form silindiri vardır. Silindirin dış yüzeyi, yolda çeşitli ışık dağılımlarının görüntülenebildiği farklı konturlara sahiptir. Bu konturlar ve silindirin tüm geometrisi, OEM’e özgü olarak uyarlanabilir.

 

AFS sistemlerini ve kamera tabanlı aydınlatma işlevlerini gerçekleştirmek için VarioX® modülü özel bir döner modül ile kombine edilmiştir. Bu modül son derece düşük bir gürültü seviyesi ile çalışır ve özellikle yüksek bir dönme hızına ve konumlandırma hassasiyetine ek olarak, küçük bir boyuta ve dönme kütlesine sahiptir.