Klima sisteminin yıkanması - Yöntemler
Araçlardaki klima sisteminin yıkanması konusunda faydalı ipuçlarını ve bilgileri burada bulabilirsiniz.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Klima sistemlerinin yıkanması, onarım durumları veya bir kompresör hasarında en önemli faaliyetlerden biridir. Yıkama işlemi sayesinde kirler ve zararlı maddeler klima devresinden çıkarılabilir.
Profesyonel onarımları gerçekleştirmek ve sonraki pahalı onarımları önlemek için yıkama gereklidir. Ayrıca, tedarikçilere yöneltilecek garanti talepleri korunur ve müşteri memnuniyeti sağlanır.
Bununla birlikte, kompresörler, genleşme/kısma valfleri ve filtre kurutucular veya akümülatörler yıkanamaz. Bu nedenle, yıkama işlemi sırasında söz konusu bileşenler adaptörler aracılığıyla baypas edilmelidir. Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, valfler ve filtreler değiştirilmelidir.
Klima servis cihazı, entegre yıkama fonksiyonu sayesinde, sıvı soğutucu madde R134a ile klima sistemlerini hızlı ve ekonomik bir şekilde yıkama olanağı sağlar. Bu sırada harici bir yıkama cihazı ve bir yıkama adaptörü setinin parçaları da kullanılmalıdır - her ikisi de ayrı olarak temin edilebilir. İşlevin cihaz üzerinde başlatılmasından sonra, araç klima sistemi sıvı soğutucu madde ile doldurulur ve ardından tekrar vakumla çekilir. Mümkün olan en iyi temizlik etkisini elde etmek için, bu döngü üç defa tekrarlanmalıdır.
Bu yöntemde klima sistemi özel bir yıkama sıvısıyla temizlenir (basınçlı havayla birlikte). Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra, sistem azotla kurutulmalıdır. Bu yöntem özellikle R12'den R134a'ya donanım değişikliği ve R1234yf klima sistemleri için uygundur. Özellikle, oldukça pahalı olan R1234yf klima soğutucu maddesinde kimyasal yıkama hesaplı bir alternatif oluşturmaktadır.
Not: Yıkama sıvısı ile gerçekleştirilen yıkamadan sonra, azot ile kurutma yapılmalıdır.
Bu yöntemde bağlantı hatları ve sistem bileşenlerine tek tek azot üflenir. Üfleme sırasında 12 bar’lık maksimum basıncın aşılmamasına dikkat edilmelidir.
Yıkama ile hangi kirler giderilebilir? Bu tür kirlerin ne gibi etkileri vardır?