PassThru

OEM verilerine hızlı ve sorunsuz erişim için ideal ve her zaman çalışır durumda kalmaları için, mevcut arıza teşhis sistemlerinin mükemmel tamamlayıcısı.

PassThru

PassThru - OEM portallarına direkt hat

PassThru, OE üreticileri tarafından sağlanması gereken Euro 5/6’ya uygun araçlar için gerekli tüm arıza teşhis, servis ve bakım verilerinin direkt hattıdır.

Halihazırda mega macs 77, mega macs 66, mega macs 56, mega macs 42SE veya mega macs PC’ye sahip olan servisler, ilgili VCI’yı tam donanımlı bir PassThru ara birimi olarak kullanabilirler. mega macs X sahipleri bunu bir PassThru arayüzü olarak kullanabilir.

PassThru işlevi, Hella Gutmann’ın donanımı ile Avrupa pazarında bulunan, Euro 5’ten itibaren homologasyona sahip aşağıdaki binek otomobillere uygulanabilir: Audi, BMW, Mercedes-Benz, Opel, Seat, Skoda, Toyota, Volkswagen

Aşağıdaki tabloda bazı araç üreticilerinin veya ithalatçılarının web siteleri listelenmiştir. Bu, Kategori 1’e (Genel ve güvenlikle ilgili onarım ve bakım bilgileri) ve Kategori 2’ye (Hırsızlıkla ilgili onarım ve bakım bilgileri) göre ilgili onarım ve bakım bilgilerine erişmek için, hedefe odaklı olarak doğru web sitesine erişmenizi sağlar.

Aşağıdaki açıklama ve araştırmalar, mevcut bilgiler göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Hella Gutmann web sitelerindeki tüm bilgilerin ve ifadelerin doğruluğu ve eksiksizliği konusunda hiçbir sorumluluk kabul etmez. Ayrıca, Hella OEM portallarının bağlantılarından ne de içeriklerinden sorumludur.

En iyi 8:
Audi: https://erwin.audi.com/erwin/showHome.do
BMW: http://aos.bmwgroup.com
Mercedes-Benz: http://service-parts.mercedes-benz.com
Opel: http://public.servicebox-parts.com
Seat: https://erwin.seat.com/erwin/showHome.do
Skoda: https://erwin.skoda-auto.cz/erwin/showHome.do
Toyota: http://www.toyota-tech.eu
Volkswagen: https://erwin.volkswagen.de/erwin/showHome.do

Abarth: www.technicalinformation.fiat.com
Alfa: www.technicalinformation.fiat.com
Aston Martin: Şu anda bağlantı mevcut değil
Bentley: https://erwin.bentleymotors.com/erwin/showHome.do
Chevrolet: http://public.servicebox-parts.com
Chrysler: https://www.techauthority.com/
Citroen: http://public.servicebox-parts.com
Dacia: Şu anda bağlantı mevcut değil
Daihatsu: Şu anda bağlantı mevcut değil
Dodge: https://www.techauthority.com/
Ferrari: https://techinfo.ferrari.com/
Fiat: www.technicalinformation.fiat.com
Ford: www.etis.ford.com/home.do
GM: http://public.servicebox-parts.com
Honda: www.techinfo.honda-eu.com
Hyundai: http://service.hyundai-motor.com
Infinity: https://www.infiniti-techinfo.com/
Iveco: Şu anda bağlantı mevcut değil
Jaguar: https://topix.jaguar.jlrext.com/topix/vehicle/lookupForm
Jeep: https://www.techauthority.com/
KIA: www.kia-hotline.com
Lamborghini: http://erwin.lamborghini.com
Lancia: www.technicalinformation.fiat.com
Land Rover: https://topix.jaguar.jlrext.com/topix/vehicle/lookupForm
Lexus: www.lexus-tech.eu
Lotus: http://vsic.lotuscars.com/
Madza: https://mapps.mazdaeur.com/mud/registerio.html?locale=de
Maserati: https://techinfo.maserati.com/tch/
Mini: http://aos.bmwgroup.com
Mitsubishi: https://www.mitsubishitechinfo.eu/
Nissan: https://eu.nissan.biz
Peugeot: http://public.servicebox-parts.com
Porsche: Şu anda bağlantı mevcut değil
Renault: Şu anda bağlantı mevcut değil
Saab: Şu anda bağlantı mevcut değil
Smart: http://service-parts.mercedes-benz.com
Subaru: http://techinfo.subaru.com/index.html
Suzuki: www.serviceportal-suzuki.eu
Volvo: http://tis.volvocars.biz/tis/main.do

Bir bilgisayarda aynı anda birkaç farklı OEM portalı kullanılırsa, komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, tecrübelerimize göre bazı araç üreticileri kombine edilebilmektedir. Diğer programlar da dahil olmak üzere, kullanıma bağlı olarak, bu kombinasyon da olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, PC/dizüstü bilgisayar başına yalnızca bir araç üreticisi portalı kullanmanızı öneririz. Ayrı işletim sistemlerine sahip bir bilgisayarın sabit diskinin bir bölümü de aynı şekilde bir seçenek olacaktır. Her durumda, araç üreticisinin sistem gereksinimlerine uyulmalıdır.

Online portallara kayıt için, araç üreticisi/ithalatçısı aşağıdaki verileri talep edebilir:

Kategori 1

  • Araç servisi işletmesinin adı ve adresi
  • Çalışanın adı (muhtemelen e-posta adresi de)
  • Faturalandırma için gerekli bilgiler
  • Araç servisi işletmesinin KDV kimlik numarasının kanıtı
  • İlgili araç üreticisinin/ithalatçısının genel şart ve koşullarının kabulü

Kategori 2


Hırsızlıkla ilgili onarım ve bakım bilgilerine erişim, Avrupa Komisyonu tarafından ilk kez Euro 5 ve Euro 6 yönetmeliklerinde belirtilmiştir. Bu onarım ve bakım bilgilerini almak için, araç servisi işletmesi bir tanıma ve yetkilendirme sürecinden geçmelidir. Ön koşullar şunlardır:

  • Kategori 1’e göre ilgili araç üreticisine kayıt
  • Erişim verilecek kişinin/kişilerin belirlenmesi
  • İşletme sahibinin ve atanan kişinin/kişilerin kimlik kartlarının fotokopileri
  • İşletme sahibinin ve atanan kişinin/kişilerin iyi hal belgeleri
  • Atanan kişinin/kişilerin iş sözleşmesi/sözleşmeleri
  • İşletme mali mesuliyet sigortası
  • İşletmenin adresi
  • Araç servisi işletmesi olarak yapı kullanım ruhsatı
  • İdari süreçlere uyulması

Dikkat - Önemli uyarı!
Araç üreticisi BMW’de, ISTA/P uygulamasının kullanılması durumunda, kontrol ünitelerine hasar verme olasılığı vardır. Hella Gutmann Solutions, kontrol ünitelerinin değiştirilmesi veya ISTA/P kullanımı nedeniyle ortaya çıkan diğer masraflar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.

PassThru, kontrol ünitelerini Euro 5 yönetmeliğine göre programlamaya yönelik bir işlevi tanımlar. 01 Mart 2010 tarihinden itibaren tüm orijinal ekipman üreticileri (OEM) teknik onarım bilgilerini bağımsız servislerin kullanımına sunmak ve kontrol ünitelerinin yeniden programlanmasına olanak sağlamakla yükümlüdür. Programlama için, yeni kontrol ünitesi yazılımı yüklenebilecek şekilde, servisteki araç ile üretici firma arasında PassThru aracılığıyla doğrudan bir bağlantı kurulur.

Euro 5 Yönetmeliği, izin verilen egzoz emisyon değerleri seviyesine ek olarak, orijinal ekipman üreticilerinden (OEM) servislere bilgi aktarımını da düzenlemektedir. Bu nedenle, standardın yürürlüğe girmesinden bu yana, servis kılavuzları, teknik talimatlar, kablo şemaları, arıza kodları, araçların net bir şekilde tanımlanması için bilgiler ve özel aletler hakkındaki bilgilerin yayınlanması gerekmektedir.

SAE-J2534, araçtaki kontrol ünitelerinin programlanmasının iletişim temelini oluşturan uluslararası standardı tanımlar. Hella Gutmann tarafından sağlanan PassThru arayüzlerinin her biri J2534 standardını karşılayacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir.

Orijinal ekipman üreticileri (OEM), portallarının kullanımı ve dolayısıyla kontrol ünitelerinin programlanması için farklı gereklilikler öngörmektedir. Bunlar ilgili üreticinin web sitesinde bulunabilir.

PassThru’yu kullanmak için yazılım sürümü 49 SP 1 olan bir mega macs PC, mega macs 42SE, mega macs 56, mega macs 66 veya mega macs 77 ve internet erişimi olan bir servis bilgisayarı gereklidir. Buna ek olarak, araç harici olarak bir şarj cihazından koruma voltajı ile beslenmelidir.

Servis bilgisayarı:


Bunun için arıza teşhis cihazının yazılım sürümü ile HGS PassThru kurulumunun yazılım sürümü uyumlu olmalıdır. Bunlar, Hella-Gutmann Solutions ana sayfasında indirme için kullanıma sunulmuştur.


mega macs PC, mega macs 42SE, macs macs 56:


VCI, USB üzerinden doğrudan servis bilgisayarına bağlanmalı (bir hub üzerinden değil) ve aracın OBD arayüzüne takılmalıdır. Servis bilgisayarı bir LAN kablosu ile internete bağlanmalı (sabit bir WLAN internet de mümkündür) ve eğer bir dizüstü bilgisayar söz konusu ise bir güç kaynağına bağlanmalıdır. Otomatik bekleme ve hatta bilgisayarın kapanması devre dışı bırakılmış olmalıdır.


mega macs 66:

DT66 modülü mega macs 66’nın modül yuvasına yerleştirilmeli ve kablo ile aracın OBD arayüzüne takılmalıdır. Mega macs 66, USB aracılığıyla doğrudan (bir hub aracılığıyla değil) servis bilgisayarına bağlanmalıdır. Servis bilgisayarı bir LAN kablosu ile internete bağlanmalı (sabit bir WLAN internet de mümkündür) ve eğer bir dizüstü bilgisayar söz konusu ise bir güç kaynağına bağlanmalıdır. Otomatik bekleme ve hatta bilgisayarın kapanması devre dışı bırakılmış olmalıdır.

Cihazları “Hata! Başvuru kaynağı bulunamadı” bölümünde açıklandığı gibi bağlayın. Aracın kontağını açın ve HGS PassThru iletişim test programını başlatın. Şimdi “Testi başlat” butonuna tıklayın. Şimdi PC - VCI (mega macs 66) - araç arasındaki bağlantı test edilir ve yeşil veya kırmızı oklarla gösterilir. HGS PassThru iletişim testi ve sorun giderme hakkında daha ayrıntılı açıklamayı el kitabında bulabilirsiniz.

Programlama, ilgili üretici portalı üzerinden başlatılır. Orada bir hesap oluşturulmalıdır. Bu işlevin maliyeti üreticiye özgü olarak farklılık gösterir. Üreticilerin web sitelerine ilişkin iyi ve güncel bir genel bakış, ZDK’nın “Araç üreticilerinin teknik verilerine erişim hakkında bilgiler” broşüründe bulunabilir.

1. Bilgisayar kapatılmamalı / bekleme moduna alınmamalıdır
2. Bilgisayar başka bir amaç için kullanılmamalıdır
3. Güvenlik duvarı devre dışı bırakılmalı veya ayarlanmalıdır (proxy)
4. LAN bağlantısı kesintiye uğramamalıdır
5. Arıza teşhis cihazı bu süre zarfında araç üzerinde başka çalışmalar yapmak için kullanılamaz
6. Araç harici olarak akımla beslenmelidir
7. Araçtaki ilave tüketiciler devre dışı bırakılmalıdır (OEM spesifikasyonlarına uyun)
8. USB bağlantısı kesintiye uğramamalıdır

OEM tarafından aksi belirtilmedikçe, kontrol ünitesi programlandıktan sonra kontak en az 30 saniye süreyle kapatılmalıdır. Kontak tekrar açıldıktan sonra, önce tam bir sistem testi yapılmalı ve hata belleği okunup silinmelidir. Programlama kapsamında sisteme özgü hatalar meydana gelebilir.

Aracın ilk işletime alınması özel olarak izlenmeli ve gerekirse bir deneme sürüşü gerçekleştirilmelidir. Her durumda, programlanmış kontrol ünitesinde bir arızayı önlemek için üreticiye özgü talimatlara uyulmalıdır.

Sıfır! Bir mega macs PC, mega macs 42 SE, mega macs 56 veya mega macs 66’nın mevcut ve yazılım sürümünün 49 (SP1) olması şartıyla.

Araç üreticileri, portallarının kullanımı için farklı ücretler talep etmektedir. Ayrıca, her araç üreticisinin kendine ait bir portalı vardır. İyi ve güncel bir genel bakış, ZDK’nın “Araç üreticilerinin teknik verilerine erişim hakkında bilgiler” broşüründe bulunabilir.

Yüksek hızlı bir internet erişimi mutlaka gerekli değildir, ancak şiddetle tavsiye edilir. Yazılımın OEM sunucusundan indirilme süresi büyük ölçüde indirme hızına bağlıdır, bu nedenle daha hızlı bir internet bağlantısı kullanılarak süreler önemli ölçüde azaltılabilir.

Programlama, iletişim için hangi araç veri yolunun kullanıldığına bağlıdır. CAN veri yolu, K hattından önemli ölçüde daha hızlıdır. Ayrıca süre, kullanılan servis bilgisayarının performansına ve üzerine yazılacak veri miktarına bağlıdır. Bu miktar, birkaç kilobayttan birkaç megabayta kadar değişiklik gösterebilir.

Temel olarak üç farklı durum göze çarpabilir:


1. Tekrar programlama destekleniyorsa ve programlama sırasında bir hata oluşursa, kontrol ünitesindeki yazılımın üzerine tekrar yazılır. Bu şekilde kontrol ünitesi hatalara rağmen en güncel duruma getirilir. Ancak programlama, hatasız programlamaya kıyasla daha uzun sürer.


2. Programlamanın tekrarlanması desteklenmiyorsa ve bir hata oluşursa, programlama iptal edilir. Programlama geri alınabilirse, kontrol ünitesi en güncel duruma getirilemez. Ancak kontrol ünitesinin işlevi aynı kalır.


3. Programlamanın tekrarlanması desteklenmiyorsa ve bir hata oluşursa, işlem iptal edilir ve programlama daha uzun sürer. Programlama devam ettirilemezse, kontrol ünitesinin işlevi bozulur. Bu şekilde kontrol ünitesinin güvenli bir şekilde çalışması sağlanamaz, bu da değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.

Bir bilgisayarda aynı anda birkaç farklı OEM portalı kullanılırsa, komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, tecrübelerimize göre bazı araç üreticileri kombine edilebilmektedir. Diğer programlar da dahil olmak üzere, kullanıma bağlı olarak, bu kombinasyon da olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, PC/dizüstü bilgisayar başına yalnızca bir araç üreticisi portalı kullanmanızı öneririz. Ayrı işletim sistemlerine sahip bir bilgisayarın sabit diskinin bir bölümü de aynı şekilde bir seçenek olacaktır. Her durumda, araç üreticisinin sistem gereksinimlerine uyulmalıdır.

OEM bilgisi

Hella Gutmann Solutions GmbH (“HGS”), en yeni yazılım güncellemesi ile müşterilerine “HGS-PassThru” işlevselliği sağlamaktadır. HGS-PassThru kullanımı, aşağıdaki kullanım koşullarını kabul etmenizi gerektirir. Kullanım koşullarını kabul etmediğinizde, HGS-PassThru’yu kullanmanız mümkün değildir. Bu, diğer tüm işlevlerin kullanılabilirliğini etkilemez.

HGS-PassThru işlevselliği

Araç üreticileri, pazardaki araç modellerinin elektronik kontrol elemanları için düzenli olarak yazılım güncellemeleri yapmaktadır. Bir güncellemenin servis tarafından uygulanması, kullanıcının ilgili güncellemeyi ilgili araç üreticisinin web portalından servis bilgisayarına (PC, dizüstü bilgisayar, tablet veya diğer) indirmesini gerektirir. Buradan “HGS-PassThru” kullanılarak güncellemeler servisteki araca iletilebilir. Araca veri aktarımı yoluyla yapılan tüm güncelleme işlemine “flaş işlemi” de denir. HGS-PassThru sadece servis bilgisayarından servis içindeki araca veri aktarır.

Sorumluluk reddi ve sorumluluğun sınırlandırılması

HGS, iletilecek verilerin üreticisi değildir. HGS aşağıdakilerden sorumlu değildir:

  • verilerin araç üreticilerinin web portallarından servis bilgisayarına (PC, dizüstü bilgisayar, tablet veya diğer) aktarılması.
  • HGS-PassThru aracılığıyla servis bilgisayarından araca iletilen verilerin içeriği ve eksiksizliği.
  • aktarma işlemi için gerekli elektrik beslemesi.
  • HGS tarafından sağlanmadıkça, aktarma işletimi için gerekli veri kabloları.

Buna göre, HGS, yukarıda belirtilen nesne ve verilerde kusur bulunmamasından veya yukarıda belirtilen işlemlerin yapılmasından sorumlu değildir. Hasar, kullanıcının 3 numaralı maddede belirtilen şartlara uymamasından veya tam olarak uymamasından kaynaklanıyorsa, aynı şekilde HGS’nin garantisi ve sorumluluğu da hariçtir.

Bunun dışında, HGS’nin sorumluluğu kasıt ve ağır ihmal vakalarıyla sınırlıdır. Son olarak anılan sorumluluk reddi, cana, uzuvlara veya sağlığa zarar gelmesi durumunda geçerli değildir

HGS-PassThru’nun kullanımına yönelik gereksinimler

Üzerinde flaş işlemi gerçekleştirilen bir araç, düşük besleme veri iletiminin istenmeyen şekilde sonlandırılmasına neden olabileceğinden, araç üreticisinin web portalında açıklanan gereksinimlere göre, uygun bir harici voltaj koruma cihazına (şarj cihazı) bağlanmalıdır. Her flaş işleminden önce HGS-PassThru kullanıcısı ayrıca şunları sağlamalıdır:

  • kullandığı servis bilgisayarının, araç üreticisinin gereksinimlerini karşılayan bir internet bağlantısı olmasını.
  • araç üreticisinin web portalının (temel program ve arıza teşhis alanı) en son yazılım sürümünün kullanılmasını.
  • kullandığı yazılım ve donanım ile servis bilgisayarına kendisi tarafından yapılan tüm girişlerin, araç üreticisinin portalının gerektirdiği diğer tüm gereksinimleri karşılamasını; kullanıcı, özellikle araç üreticisi tarafından gerekli görülen üretici portalının (temel program ve arıza teşhis alanı) erişimlerini/bilgilerini/Güvenli Kimliğini kullanmalıdır.
  • üreticinin tüm güvenlik talimatlarını dikkate aldığını.
  • araç üreticisinin web portalında aksi açıkça belirtilmedikçe, tüm flaş işlemi sırasında aracın kontağı açık olmalıdır.
  • sadece servis bilgisayarından söz konusu araca kablo bağlantısı (kablosuz uzaktan bağlantı değil) kullanılmalı ve bu kablo bağlantıları, araç üreticisinin web portalında aksi açıkça belirtilmedikçe, sadece flaş işlemi tamamlandıktan sonra çıkarılmalıdır.
  • tüm kablo bağlantıları hasarsız olmalıdır.
  • araç elektrik sistemindeki olası bir arıza flaş işleminden önce düzeltilmiş olmalıdır.
  • mevcut yazılımın en son sürümünün flaş işlemi için kullanılan tüm HGS cihazlarına yüklenmiş olmalıdır.
Hella Gutmann - Telefon veya e-posta yoluyla iletişim

Her zaman yanınızda.

+90 (212) 314 20 00