Standart bıçak sigortalar, esas olarak otomotiv elektrik sisteminin sigorta sistemlerinde kullanılmaktadır.
Şerit sigortalar veya yaprak sigortalar, esas olarak keserek şekil verilmiş bir sigorta sacı şeridinden oluşurlar. Gövde malzemesi olmayan açık varyantın yanı sıra, plastik yalıtım gövdeli veya seramik gövdeli kapalı tipler de yaygındır. Daha sağlam tasarım nedeniyle, bu sigorta tipleri esas olarak daha yüksek akım ve voltajlarda çalışan elektrik sistemlerinde sigorta koruması sağlamak için kullanılır.
AL sigortalar (maks. 120 A’ya kadar), MAXI standart bıçak sigorta ile benzer bir uygulama aralığına sahiptir, ancak bunun aksine, ağırlıklı olarak Japon araçlarına takılırlar.
Otomatik devre kesiciler, tıpkı geleneksel sigortalar gibi uygulamanın elektrik devresini keserek, aşırı yüklenmelere ve kısa devrelere karşı koruma sağlarlar. Standart bir sigortaya göre avantajları, bu işlemi her tetiklendiklerinde değiştirilmeleri gerekmeden birçok kez gerçekleştirebilmeleridir. Otomatik veya manuel sıfırlama özelliği, otomatik sigortanın ilk durumuna döndürülmesine olanak tanır - bu hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlar.
Sigorta tutucusu, bir elektrik sistemini kurarken veya dönüştürürken, aşırı yüklere karşı ek sigorta koruması gerektiğinde (örneğin ek bir tüketici entegre ederken) kablo ve sigorta bağlantısı arasında bir bağlantı görevi görür. Buradaki ürün çeşitliliği, kesinlikle tüm olası uygulamaları kapsayacak kadar geniştir.
Elektrik sistemine ek bir cihaz entegre etmek için tek bir sigorta tutucusu yeterli değilse veya aynı anda birden fazla fonksiyon eklenecekse, bir sigorta kutusu takmak iyi bir fikirdir. Güvenlik işlevlerinin merkezi bir noktada toplanması, aynı zamanda bir genel bakış ve bakım kolaylığı sağlar.
Çakmak ve/veya elektrik soketleri, günümüz araçlarında kesinlikle standart donanımlardır. Geleneksel çakmaklara ek olarak elektrik soketleri, lambalar, fanlar, soğutucu kutular, telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, portatif buzdolapları ve kahve makineleri gibi çok sayıda küçük tüketiciyi beslemek için ek bir bağlantı seçeneği sunar.
HELLA ürün portföyü, çok çeşitli seçenekleri sayesinde her uygulama için doğru soketi sunar.
Elektrik soketlerine benzer şekilde, ISO 4165’e göre denenmiş ve test edilmiş fiş sistemi, lambalar, fanlar, soğutucu kutular, telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, portatif buzdolapları, kahve makineleri vb. gibi çok sayıda küçük tüketiciyi beslemek için ek bir bağlantı seçeneği sunar.
Tasarıma bağlı olarak, fiş sistemleri hem aracın içine hem de dışına monte edilebilir. Üniversal konnektörler kırmızı ön adaptörleri sayesinde her iki sistemin de aynı konnektör ile kullanılmasına olanak sağlar.
Bu fiş sistemi, ağırlıklı olarak yangın söndürme araçlarında akü şarjı için kullanılır.
Teknik veriler:
➔ Çalışma sıcaklığı: -40 °C ila +100 °C
➔ Çalışma voltajı: 6 - 42 V
➔ Akım şiddeti: maks. 16 A
DIN 9680’e göre 3 pinli fiş sistemi, traktörlerde ve tarım makinelerinde, biçme makineleri, üst yapı ekskavatörler ve süpürme makineleri
gibi maksimum 25 A’ya kadar akım tüketimi olan sürekli yüklerin elektrik bağlantısı için kullanılır. Bu standart, aydınlatma ekipmanının beslenmesine yönelik elektrik bağlantıları için geçerli değildir (bkz. ISO 1724).
Standart olmayan 3 pinli fiş sistemi, çekici araç ile römork arasındaki ek fonksiyonların aktarımı için kullanılır.
DIN 72 575’e göre 4 pinli fiş sistemi, çekici araç ile römork arasındaki ek işlevlerin aktarılması için kullanılır.
Yük kapasitesi:
➔ 6 - 24 V’ta maks 16 A (kablo kesiti 1,5 mm²)
➔ 6 - 24 V’ta maks. 25 A (kablo kesiti 2,5 mm²)
ISO 1724’e göre 5 pinli fiş sistemi, çekici araç ile römork arasındaki ek fonksiyonların aktarımı için kullanılır.
Yük kapasitesi:
➔ 6 - 24 V’ta maks 16 A (kablo kesiti 1,5 mm²)
➔ 6 - 24 V’ta maks. 25 A (kablo kesiti 2,5 mm²)
ISO 1724 / ISO 3732’ye göre 7 pinli fiş sistemi, 12 V elektrik sistemine sahip çekici araç ve römork arasındaki elektrik bağlantıları için en yaygın kullanılan sistemdir. Sistem öncelikle sıradan gereksinimleri olan uygulamalar için kullanılır. ISO 1724’e göre N tipi standart bir fiş konnektörü ve ISO 3732’ye göre S tipi bir yardımcı fiş konnektöründen oluşur. Yardımcı sistem, beyaz muhafazası, kontak elemanları ve karıştırmaya karşı emniyetli kontak düzeni ile standart sistemden ayrılır.
ISO 11446’ya göre 13 pinli fiş sistemi, 1980’li yılların sonunda geliştirilmiştir. 7 pinli sistemin aksine pin sayısının yüksek olması, tüm aydınlatma ve ek işlevlerin tek bir fiş kullanılarak aktarılmasını mümkün kılar. Sistem, özellikle su geçirmezlik, stabilite, kontak emniyeti ve süngü kapatma sayesinde kolay kullanım açısından faydaları nedeniyle, daha eski fiş konnektörü nesillerinin yerini almaktadır.
Çekici araçlar ve römorkların elektrik bağlantısı için 7 + 6 pinli fiş sistemi, hem 7 pinli hem de 13 pinli olarak kullanılabilmektedir.
ISO 1185 / ISO 3731’e göre 7 pinli 24 V fiş sistemi, halihazırda ticari araç sektöründe çekici araç ile römork veya çekici araç ile yarı römork arasındaki elektrik bağlantısı için kullanılan en yaygın sistemdir. Sistem öncelikle sıradan gereksinimleri olan uygulamalar için kullanılır. ISO 1185’e göre N tipi standart bir fiş konnektörü ve ISO 3731’ye göre S tipi bir yardımcı fiş konnektöründen oluşur. Yardımcı sistem, beyaz muhafazası, kontak elemanları ve karıştırmaya karşı emniyetli kontak düzeni ile standart sistemden ayrılır.
ISO 12098’e göre 15 pinli fiş sistemi, 24 V araç elektrik sistemlerinde aydınlata ve ek işlevlerin aktarılması için kullanılan modern bir sistemdir. Kontak güvenliği ve su geçirmezlik gibi teknik avantajları nedeniyle sistem, birçok önde gelen ticari araç üreticisi tarafından orijinal ekipmanlarda kullanılmaktadır. Sistem, giderek daha eski
7 pinli fiş konnektörü nesillerinin yerini almaktadır. Fiş konnektörleri ADR / GGVS uygulamaları için uygundur.
ISO 7638-1 / ISO 7638-2’ye göre ABS/EBS fiş sistemleri, ABS/EBS sistemine sahip hemen hemen tüm ticari araçlarda kullanılmaktadır.
Fiş konnektörleri ADR / GGVS uygulamaları için uygundur.
Bu ürün grubu, başta askeri sektör olmak üzere, giderek artan yüksek düzeyde akım içeren ve yüksek düzeyde güvenlik ve kullanım kolaylığına önem verilen her yerdeki özel uygulamalar için çeşitli fiş konnektörlerini içermektedir. VG 96923’e uygun 12 pinli 24 V sistemi, özellikle kir ve darbe dayanımı açısından askeri operasyonlarda çok yüksek gereksinimleri karşılayarak öne çıkmaktadır. VG 96917’ye uygun 2 pinli 24 V sistemi, benzer gereksinimleri karşılar ve 500 A’ya kadar olan akımlarda (10 saniyeye kadar kısa süreli yük) akü şarjı için kullanılır.
ISO 4165’e uygun fiş sistemi, farklı yüklerin elektrik bağlantısı için kullanılır.
➔ Çekici araçtaki 13 pinli soketten (ISO 11 446),
römork kablosundaki 7 pinli fiş konnektörüne (ISO 1724) adaptör
➔ Çekici araçtaki 7 pinli soketten (ISO 1724),
römork kablosundaki 13 pinli fiş konnektörüne (ISO 11 446) adaptör
➔ 7 pinli bağlantı kablosu (ISO 1724)
➔ Çekici araçtaki 13 pinli soketten (ISO 11 446), römork kablolarındaki iki adet 7 pinli fiş konnektörüne (ISO 1724 + ISO 3732) UK tipi kısa adaptör
➔ Çekici araçtaki 24 V 15 pinli soketten (ISO 12098), römorktaki iki adet 2 pinli sokete (ISO 1185 ve ISO 3731) adaptör kablosu
➔ Adaptör kablosu iki uzunlukta mevcuttur, diğer uzunluklar talep üzerine temin edilir
➔ 7 pinli soketler (ISO 1724) ve 13 pinli soketler (ISO 11446) için test konnektörü
➔ Spiral bağlantı kabloları için test konnektörü (ISO 1185)
➔ ABS soketlerini test etmek için test konnektörü
Ticari araç sektöründe, çekici araçlar ile römorklar arasındaki elektrik bağlantısı için spiral bağlantı kabloları kullanılmaktadır.
Araçta, elektrik akımının A noktasından B noktasına aktığı her yerde kablolara ihtiyaç vardır. Tasarım, boyut, malzeme ve tip, voltaj, akım ve frekans ile ilgili olarak karşılanması gereken gereksinimlere ve ayrıca kablonun maruz kaldığı çevresel koşullara göre belirlenir.
Genellikle bir aracın su sıçramasına karşı korumalı alanlarında kullanılır ve öncelikle elektrik ve mekanik bağlantıların/hatların dalları için sökülebilir sistem elemanları olarak hizmet ederler. Zaman içerisinde uygulama alanına ve araç yaşına bağlı olarak çok sayıda farklı kontak sistemi kurulmuştur.
Yalıtılmış “Duraseal” sıkma konnektörler, kablo ile kontak arasında su geçirmez bir bağlantı kurulabilen yapışkanlı, ısıyla daralan bir naylon başlığa sahiptir. Bu amaçla, naylon kapak bir sıcak hava tabancası (veya başka bir ısı kaynağı) ile yaklaşık 135 °C’ye ısıtılır. Bu sıcaklıkta, başlık malzemesi kabloyu sıkıca kavrar. Bu nedenle, diğer yalıtım çözümlerine (örneğin ısıyla daralan makaronlar veya izole bant) gerek yoktur.
Yalıtımlı sıkma konnektörler, kablo ile güvenli ve sağlam bir kontak sağlamak için, uygun bir aletle renkli ucundan sıkıştırılır. Yalıtım malzemesi PVC’den (maks. sıcaklık direnci 80 °C) veya naylondan (maks. 105 °C) yapılır. Yalıtım manşonu, kablonun daha iyi yönlendirilmesini sağlamak için özel bir “kolay girişli” huni şekline sahiptir.
Kablo ucu manşonları, çok telli bakır iletkenlerin ayrı tellerinin birleşmesini önler ve bunların terminallere girişini kolaylaştırır. Bu amaçla, uç manşonu kablonun sıyrılmış kısmına preslenir. Alete bağlı olarak, preslenen manşon farklı şekiller alabilir. Ürün serisi, tasarım ve boyutlar açısından DIN 46228-4 standardına uygundur.
Malzeme, nikel kaplamalı yüzeye sahip bakırdan ve PVC’den yapılmış plastik bir manşondan oluşur.
Sıkma ve sıkıştırılmış konnektörlere ek olarak, lehim konnektörleri kabloları birbirine bağlamak için başka bir seçenektir. Bu amaçla, sıyrılmış kablo ucu konnektöre yönlendirilir ve daha sonra önceden ısıtılmış lehimleme sıvısı yardımıyla işlenir. Lehim malzemesi soğuduktan sonra güvenli, sıkı bir şekilde bağlanmış bir bağlantı kurulur.
Farklı, çok damarlı kablolar birbirine bağlanacaksa, genel görünümü korumak zor olabilir. Bu tür durumlar için HELLA kablo bağlantı kutuları, her şeyi düzenli tutan güvenli ve kullanımı kolay bir demetleme çözümü sunar. Kapatılabilir, yangına dayanıklı yapısıyla, münferit kablo damarlarının gerekli şekilde korunmasını sağlar.
“SUPERSEAL” fiş bağlantıları, IEC 529 ve DIN ISO 40050 yönetmeliklerine uygun olup, su ve toz girişine karşı maksimum korumayı garanti eden IP 67 koruma sınıfına sahiptir. Nitelikleri sayesinde “SUPERSEAL” bağlantılar, diğer bağlantı sistemlerinin uygun olmayan basınç veya nem koşulları nedeniyle sınırlarına ulaştığı her yerde kullanım için idealdir.
“DT serisi” DEUTSCH fiş bağlantılarının konsepti, yüksek kaliteli malzemeleri hem güvenilirliği, hem de kolay kullanımı ile öne çıkaran bir bağlantı sisteminde birleştirmektedir. Bu özellikleri sayesinde ürün serisi, zorlu ortam koşullarına rağmen, minimum arıza oranlarıyla daima yüksek performans talep edilen uygulamalar için özellikle uygundur.
Soket ve fiş konnektör muhafazaları, yalıtılmamış kablo bağlantılarını dış etkilerden korumanın kolay bir yolunu sunar. Ürün yelpazesi, standart, kilitleme mekanizmalı yalıtımsız sıkma konnektörlerin yanı sıra CONI ve Mate-N-Lock yuvarlak fiş konnektör sistemleri için muhafazaları kapsar.
Bir kablo demetini temiz bir şekilde sabitlemek için, genellikle kablo bağından daha fazlası gereklidir. Kablo bağlarımız hava koşullarına dayanıklı olup, alev geciktirici ve seyreltik organik asitlere, yağlara, benzine, tuzlu suya, çözücülere ve yağlara dayanıklıdır. Son derece küçük demet çapları için bile hiçbir kablo kaplamasına veya diğer sabitleme yardımcılarına gerek kalmadan mükemmel destek sunarlar.
Kablo bağları, kabloların, kablo demetlerinin ve diğer çeşitli bileşenlerin hızlı bir şekilde bağlanmasını ve demetlenmesini sağlarlar. On yıllardır var olan ve çok az değişikliğe uğrayan sistem, basit olduğu kadar uygun fiyatlı ve evrenseldir.
Kabloların demetlenmesi ve sabitlenmesi.
Elektrik yalıtımlı yapışkan bant, iletken olmayan malzemeden yapılmıştır ve araç elektrik sistemini olumsuz etkilemeden araç
onarımları alanında çok çeşitli uygulamalar için uygundur. Paketleme, sabitleme, geçici yalıtım veya basit renk kodlaması olsun- denenmiş ve test edilmiş çok amaçlı sistem, her zaman güvenilir sonuçlar verir.
Bu arada, belirli bir uygulama alanı için özellikle uygun olduğunu gösteren çok sayıda özel çeşit mevcuttur.
Isıyla daralan makaronlar, kablo bağlantılarının ve sıkma kontakların sızdırmaz yalıtımını sağlamak veya hasarlı kablo demetlerini onarmak için mükemmel bir araçtır. Renk çeşitliliği nedeniyle, demetleme ve işaretleme görevleri için de çok uygundur. Uygulamaya bağlı olarak, iç kısımda yapışkanlı veya yapışkansız farklı büzülme oranları mevcuttur.
İster bir yedek parça, ister orijinal bir ekipman bileşeni olsun - HELLA üniversal terminalleri, yüksek malzeme sertliği ve korozyon direnci ile en iyi hizmeti sunar. Ürün serisi, kesinlikle akü terminalleri için ortak olan standartlara yöneliktir.
Son derece esnek elektrik iletkenleri, onlarca yıldır bir dizi elektrikli araç uygulamasında kullanılmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi, bunlar tamamen EMU parazitinin veya statik yüklerin deşarjı/topraklanması gibi uygulamalarla ilgilidir. Bu bağlamda, topraklama şeridi, örneğin marş motoru ile akü arasında oluşabilecek yüksek akımlara güvenilir bir şekilde dayanabilmelidir. Elektrik sistemi arızalıysa, bunun nedeni genellikle arızalı veya eksik topraklama şeridi olabilir.
Hortum ve boru kelepçeleri, akışkan hattı mekanizmaları için tipik sabitleme elemanlarıdır. Üniversal hortum kelepçelerimiz, yüksek gerilme mukavemeti, yüksek kopma torku ve kenetleme kuvvetlerinin eşit dağılımı nedeniyle, özellikle yüksek mekanik yükleri içeren uygulamalar için çok uygundur. Tüm boyutlar farklı alaşım çeşitlerinde mevcuttur.
Standart hortum kelepçelerinin aksine, yay bantlı kelepçeler (FBS) esnek bir tutma mekanizmasına sahiptir. Bu, uygulama alanında (örneğin hava veya yakıt devreleri için) sıklıkla sıcaklık dalgalanmaları olması durumunda kullanım ömrünü büyük ölçüde artırır. Akışkan sisteminin çapı, yüksek sıcaklıkların bir sonucu olarak genişlerse, FBS, enine kesitte sıcaklığa bağlı bir azalma durumunda aynı şekilde adapte olur. Bu da her zaman optimum bir sabitleme sağlar.
Ampuller için soket tabanları, diğerlerinin yanında tarım ve iş makinelerinde yardımcı farlar gibi özel uygulamalarda kullanılmaktadır.
Ayrıca, tabanın akkor ampulle kaynaştığı veya korozyon ve buna bağlı kontak dirençlerinin meydana geldiği farlarda mevcut değerlere göre onarım yapmak için kullanılırlar.
Römork bağlantı ekipmanları, 24 V çalışma voltajına sahip araçlarda 12 V römork kullanılmasını sağlar. Entegre voltaj transformatörü, ayrı bir şarj dengeleyicisi olmadan çalışmayı sağlar. Römork bağlantı ekipmanı, römorkun aydınlatma işlevi için 7 kanala sahiptir. Bir 12 V römork yön gösterge lambasının arızası, seri gösterge lambası C2 ile gösterilir.
Şarj dengeleyicisi, iki adet 12 V akünün voltajlarını belirler. Şasi tarafındaki akünün voltajı düşükse, şarj dengeleyicisi bir dengeleme akımı sağlar. Bir LED, cihaz çalıştığı zaman bu durumu gösterir.
Böylece, 12 V tüketiciler şasi tarafındaki aküye bağlanabilir.
HELLA ürün yelpazesi çantaları, her konu alanından en yaygın ürünlerden oluşan bir seçki içerir - yüksek kaliteli, tamamen taşınabilir bir konsept ile tasarlanmış, açık ve kompakt. Taşıma kulpunun yanı sıra birçok sabitleme seçeneği sunan pratik kullanışlı kutuya (Handy Box) 4 çanta entegre edilebilir.
HELLA Handy Box, 4 adede kadar ürün yelpazesi çantasını taşımanın pratik bir yoludur.
“Basic” sıkıştırma aleti seti, birçok farklı türde sıkma bağlantısının güvenli bir şekilde oluşturulmasına olanak tanır. Uçlar hızlı ve kolay bir şekilde değiştirilebilir, böylece çok sayıda ayrı takım ihtiyacına zaman, yer ve maliyet tasarrufu sağlayan bir alternatif sunar. Eşleşen açma aleti seti, mevcut bağlantıların serbest bırakılması için uygun karşılığı oluşturur.
Özel profil geometrileri sayesinde, “Profi” sıkıştırma aleti, özellikle hassas radyal kontak işlemini sağlar. Alet uçlarının mükemmel konumlandırılması, patentli sıkıştırma seti sabitleme konsepti ile sağlanır. Ayrıca, pensenin sap bölümünde alet takımına özellikle üniversal bir karakter veren ilave bir kesme ve sıyırma ünitesi vardır. Tüm set, açma bıçaklarından oluşan modüler bir set ile tamamlanmaktadır.
HELLA “Heavy Duty” (Ağır Hizmet) tipi alet sistemi, doğrusal sıkıştırma teknolojisi sayesinde en yüksek seviyede işlem hassasiyeti sunar. Geleneksel radyal penselerden farklı olarak, bu konsept, sıkma işlemi sırasında eşit kuvvet dağılımı ile ayırt edilir. Bu özellik, sürekli olarak yüksek kaliteli bir çalışma sonucu sağlar. Sistemin modüler tasarımı, tamamen bireysel kombinasyonların yanı sıra temel tutamakların ve sıkma veya ayırma araçlarının ayrı ayrı değiştirilmesine olanak tanır.
Uygulamaya özel el aletlerinin her biri, belirli bir uygulama alanı için tasarlanmıştır. Tüm tipler sağlam bir işçiliğe sahiptir ve temiz, hassas bir iş sonucunu garanti eder.
➔ Benzinli motorlar için < 7.500 ccm, dizel motorlar için: < 4.000 cm
➔ Daha az aşınma için güçlendirilmiş maşa kılıfı
➔ Bakır kaplı alüminyumdan yapılmış CCA kablosu, kablo kesiti: 50 mm²
➔ Pratik saklama çantası dahil, ürün serisinin avantajları
➔ Çeşitli uzunluklar mevcuttur
➔ Aşırı voltaj korumalı