Gerçek “ağır işçiler”: Yüksek güçlü aktüatörler neleri kilitliyor/kontrol ediyor

Yüksek güçlü aktüatör (HFA) olarak bilinen aktüatörler, zor işleri yaparlar. HELLA’nın ürün programında, örneğin bagaj kapağını veya sürücü koltuklarını kilitlemek veya kilidini açmak için kullanılan çeşitli HF aktüatörler bulunmaktadır. Ancak, çok sayıda başka uygulama da mevcuttur.

Elektrikli kilitleme veya kilit açma, kapatma veya kaydırma söz konusu olduğunda, elektrikli yüksek güçlü aktüatörler kullanılır. Bunlar, özenle tasarlanmış, döner bir mekanizma sayesinde, bir çekme kablosu aracılığıyla da yüksek çalıştırma kuvvetleri uygulayabilir. Sağlam ve kompakt bir yapıya sahiptirler.

Yüksek güçlü aktüatörler - her zaman hareket halinde

HELLA'nın elektromotorlu yüksek güçlü aktüatörleri tek olarak kullanılabilir. Bowden kabloları için üniversal bir ara birim, aktüatörleri daha da esnek hale getirir. Ağır bagaj kapaklarının kapatılması ve kilitlenmesinin yanı sıra elektrikli cam kaldırma indirme tertibatları veya kapı kilitleme sistemleri de diğer uygulamalar arasındadır. Koltuk kilidi açma tertibatları için de ilgili aktüatörler kullanılır. Bir Bowden kablosu devreye girerse, aktüatör, Bowden kablo kılıfı aracılığıyla uygulamaya bağlanabileceğinden, karosere monte edilmeden de çalışabilir. Gürültüyü en aza indirmek için, aktüatörler ek olarak köpük bir gövdeye de gömülebilir.

Yüksek güçlü aktüatörlerin arkasında yatan teknoloji

Prensip olarak, yüksek güçlü aktüatörler elektrik sinyallerini mekanik bir dönme hareketine dönüştürür ve bu sırada yüksek kuvvetler üretirler. Bu esnada ilgili kontrol ünitesi dönüş yönünü ve çalışma süresini belirler. Döner çıkışlı bir aktüatörü harekete geçiren bir DC motor (Direct Current = Doğru akım) kullanılır. Aktüatör, bir voltaj uygulanarak iki veya üç kutuplu bir fiş aracılığıyla çalıştırılır. Sıfırlama, polaritenin tersine çevrilmesiyle veya bir geri çekme yayı yardımıyla mekanik olarak gerçekleşir. HELLA’nın yüksek güçlü aktüatörlerin nominal voltajı 12 V, maksimum akım çekişi (aktüatöre bağlı olarak) 10,5 veya altı amperdir. Nominal tork 150 Ncm ile 300 Ncm arasındadır ve çalışma açısı 0 ile 198 derece arasındadır. Güvenli bir konumlandırma sağlamak ve burulmaları önlemek için, aktüatörler bir taşıyıcı plaka kullanılarak üç vidalama noktasından sabitlenir.

Bu arada: Yüksek güçlü aktüatörlerin sağlamlığı, PP-GF30’dan (cam elyaf takviyeli polipropilen) yapılmış bir muhafaza ile sağlanmaktadır. Bağlantı pimleri iletkenliği ve korozyon dayanımını artırmak için kalay ile kaplanmıştır. Olayın ana noktasını anladınız mı?