Yazılım güncellemelerini akıllı telefonlarımızdan biliyoruz. Modern otomobiller de uzun zamandır bu şekilde "güncel" tutulmaktadır. Dijitalleşme sayısız yeni olasılığın önünü açmaktadır.
Donanım temelli araçlardan yazılım temelli araçlara dönüşüm çoktan gerçekleşti. Geçmişte spor egzoz veya deri direksiyon simidi manuel olarak sonradan takılabilirken, bugün ortam aydınlatması, özel aydınlatma sistemleri veya uydu navigasyon fonksiyonları gibi özel donanımlar doğrudan aracın ekranına eklenebilimektedir. Anahtar kelime şudur: Kablosuz (Over the Air / OTA) güncellemeler. Teknoloji, ek kolaylık ve güvenlik özelliklerinin etkinleştirilmesini mümkün kılar; karar müşteriye bağlıdır ve genellikle maliyetler ortaya çıkar.
Ancak, WLAN veya mobil telefon ağı üzerinden yazılım güncellemelerinin ana görevi farklıdır: İlgili araca ve o aracın çok sayıdaki kontrol ünitesine en son yazılımı sağlamak. Örneğin, motor yönetim sistemi, egzoz gazı son işleme, termal yönetim sistemi ya da çeşitli asistan veya bilgi-eğlence sistemlerinde yapılan güncellemeler, bir atölye ziyaretine gerek kalmadan gerçekleştirilebilir. Bu, bir yandan sorun giderme için, diğer yandan da tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi ilgili sistemleri optimize etmek için kullanılabilir.
Bu nedenle, donanım ve yazılımın uzman personel tarafından kontrol edilmesini gerektiren güvenlikle ilgili bir müdahale olmadığı sürece, bu tür araçlar için bir atölye ziyaretine gerek yoktur. Daha sonra genellikle "Pass Thru Güncellemeleri" olarak adlandırılan diyagnoz test cihazı da kullanılır. Bu, kablosuz güncelleme işlevi olmayan araçlarda yaygın bir uygulamadır. Resmi geri çağırmalar da bir atölye ziyaretini gerekli kılmaktadır.
Ancak birçok müşteri, her ihtimale karşı, ekranda "Bir güncelleme hazır" mesajını görür görmez atölyeyi ziyaret etmektedir. Bu bazen de ilgili araç üreticisinin sağlaması gereken aydınlatma ve şeffaflık arzusudur.
Bu arada: Gelecekte yazılım güncellemeleri, araç mimarisine daha da kapsamlı müdahaleler yapılmasını sağlayacaktır. Yapay zeka (AI) tarafından kontrol edilen sistemler, toplanan büyük miktarda veriyi kullanarak kendilerini sürekli olarak optimize etmektedir.
Araç, kablosuz güncellemeler için ilgili üreticinin sunucusuyla güvenli bir bağlantı kurar. Bu, WLAN veya mobil telefon ağı üzerinden ve şifreli bir internet bağlantısı yardımıyla gerçekleştirilir. Uygun güvenlik önlemleri yalnızca yetkilendirilmiş güncellemelerin yüklenmesini sağlar. Güncellemelerin indirilmesi, arka planda, genellikle araç park halindeyken gerçekleşir. Araç sahipleri bir güncelleme mevcut olduğunda bilgilendirilmeli veya daha önceden kontrol ekranı aracılığıyla "otomatik güncellemeleri" aktif olarak kabul etmiş olmalıdır.
Modern araçlar giderek daha fazla ağa bağlanmakta ve bu da siber saldırı olarak adlandırılan üçüncü taraf erişimi riskini artırmaktadır. Bu nedenle üreticiler, yazılım güncellemelerinin manipülasyona ve yetkisiz erişime karşı güvenli olmasını sağlamak zorundadır. Çok aşamalı kimlik doğrulama süreçleri ve uçtan uca şifreleme gereklidir.
Örneğin mobil ağ her zaman stabil olmadığından, güncellemeler bazen yarıda kesilebilmektedir. Bu nedenle, hataları önlemek için veri bütünlüğü sağlanmış olmalıdır. Temmuz 2024’ten itibaren satılan tüm yeni araçlar için de geçerli olan AB Direktifi R156 (Yazılım Güncellemeleri) bunu öngörmektedir. Direktif uyarınca, araç üreticisi her durumda yazılımın güvenli bir şekilde kurulmasını, bir manipülasyon ve yetkisiz erişimin engellenmesini sağlamak zorundadır.
HELLA, premium araç üreticisi Audi ile işbirliği içinde, araç özelleştirme konusunda teknik olarak nelerin mümkün olduğunu göstermektedir. Yeni Q6 e-tron için tamamen yeni bir ön far konsepti geliştirildi. Ön aydınlatma, yalnızca yansımasız uzun far gibi uyarlanabilir aydınlatma işlevlerini gerçekleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda son kullanıcıların sekiz adede kadar ön ayarlı tasarım arasından gündüz sürüş farı için tercih ettikleri dijital ışık imzasını seçmelerine olanak tanıyan bir dijital gündüz sürüş farı matrisine de sahiptir. Matrix LED farların görünümü bu nedenle yüksek derecede kişiselleştirilebilmektedir. Üretici tarafından oluşturulan ve özel olarak kişiselleştirilmiş Eve Geliş/Evden Çıkış düzenlemesini de içeren gündüz sürüş farı tasarımları, yazılım tabanlı bir uygulama veya tamamen elektrikli Q6 e-tron’un multimedya arayüzü (MMI) aracılığıyla son kullanıcılar tarafından kendi tercihlerine göre seçilebilmektedir.
Binek otomobiller için yazılım güncellemeleri sayısız avantajlar sunar ve modern binek otomobillerin (öngörücü) bakımı ve iyileştirilmesi için vazgeçilmezdir. Yazılım geliştirmedeki zorluklar teknik olarak işin doğasında vardır, ancak araç sürücülerinin kullanıcı davranışları veya öngörülemeyen koşullar da bir rol oynamaktadır. Bu nedenle araç üreticileri güncelleme süreçlerini iyileştirmek için sürekli olarak çalışmaktadır. Hataları en başından ortadan kaldırmak için, HELLA gibi sistem uzmanlarıyla el ele çalışırlar. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Otomobillerimiz, yazılım güncellemeler sayesinde daha akıllı, daha zeki ve daha güvenli hale geliyor!