BACK

Otomatik arıza teşhisi ile doğru bileşene ulaşmak için sadece tek bir tıklama

Hella Gutmann, yapay zeka kullanarak araç arıza teşhisinde yeni bir çağ başlatıyor: otomatik arıza teşhisi. Tahrik tiplerinin çeşitliliği ve araç sistemlerinin çokluğu ile birlikte, arıza tespitinin karmaşıklığı da sürekli olarak artmıştır. İnsanlar artık buna alıştı: Arıza teşhisi zaman alıcı olabilir. Çoğu zaman, hatanın nedenini bulmak belirsizlikler nedeniyle karmaşıklaşır. Bu nedenle, farklı olaylara bir ve aynı hata kodunun atanması mümkündür. Ya da kayıtlı arızaların ve sonraki arızaların listesi o kadar uzundur ki, bir teknisyen tüm ilişkileri bilmeden aramaya nereden başlayacağını ancak tahmin yoluyla bulabilir. Bu arka plan ışığında Hella Gutmann, yıllardır arıza teşhisini mümkün olduğunca kolay, verimli ve güvenilir hale getirme hedefini sürdürmektedir. 2010 yılında tanıtılan gerçek zamanlı onarım konsepti, zaten bu yönde bir dönüm noktasıydı. Ama dahası da var. Şimdi Hella Gutmann “Otomatik Arıza Teşhisi” (AD) ile yeni bir çağın startını veriyor. AD ile on yıllar boyunca edinilen teşhis ve onarım uzmanlığını bir AI Modeli (AI=Yapay Zeka) aracılığıyla araç teşhisine dahil etmek mümkün olmuştur. Bu sayede, ilk kez üç önemli yol gösterici ilke yerine getirilmiştir:

• Üçten daha az tıklama ile araç arıza teşhisi • Arızalı bileşenin tanımlanması • mega macs’deki Teknik Çağrı Merkezi’nin teknik bilgisi

Arızalı bileşene ulaşıncaya kadar otomatik arıza teşhis süreci

Bir araçtaki akıllı otomatik şanzıman gibi, mega macs AD modunda otomatik olarak bir sonraki arıza teşhis adımını seçer ve kullanıcıyı arıza teşhis süreci boyunca yönlendirir. AD Sistemi, olası nedenleri sınırlamak ve nihayetinde hatayı gidermek için hangi adımların gerekli olduğuna karar verir. AD modundaki mega macs, AI sayesinde her sistem arıza teşhisi için en kısa yolu tanır, araçta hangi sistemlerin kurulu olduğunu ve arıza teşhis süreci için hangi parametrelerin ilgili olduğunu bilir. Tıpkı duruma bağlı olarak doğru kararı veren kendi kendine öğrenen bir otomatik şanzıman gibi, bunları ilişkilendirebilir ve değerlendirebilir. Ve tabii ki mega macs ile gerçekleştirilen AD de bir “Tiptronik” işlevi sunar. Kullanıcı tüm otomatik adımları gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve istediği zaman manuel olarak müdahale etme seçeneğine sahiptir. Sonunda, AD kullanıcıya en olası arızalı bileşeni veya yedek parçayı önerir ve montaj talimatları gibi gerekli ek bilgileri sağlar. “Otomatik Arıza Teşhisi” akıllı, kendini sürekli olarak geliştiren bir sistemdir. Yaklaşık 2 milyar geçmiş hata kodu ve Teknik Çağrı Merkezi’nin istatistiksel olarak kaydedilmiş yaklaşık 5 milyon arıza nedeni AD işlevinin temelini oluşturmaktadır. Henüz bu aşamada bile, arıza teşhis vakalarının yüzde 80’inden fazlasında arızalı bileşenler yüksek bir olasılıkla tespit edilebilmektedir. Bu yüksek başarı oranı, yapay zeka ve 120’den fazla otomotiv uzmanından alınan geri bildirimler sayesinde sürekli olarak gelişecektir. AD, 2022 yılının sonunda mega macs arıza teşhis yazılımı SDI’ya entegre edilecek ve böylece uygun şekilde yapılandırılmış cihazlara sahip tüm mega macs kullanıcıları tarafından otomatik olarak kullanılabilir hale gelecektir.