Het schijfremblok | HELLA

Algemeen

Een belangrijk constructie-onderdeel van het remsysteem is het remblok. Het remblok (dat ook wel remvoering wordt genoemd) vormt samen met de remschijf een aan slijtage onderhevig wrijvingspaar dat bestand moet zijn tegen extreme belastingen.

Om in elke remsituatie de beste resultaten te verkrijgen, moet de materiaalsamenstelling van de remblokken op het desbetreffende remsysteem worden afgestemd.

Opbouw schijfremblok

Het remblok heeft een gelaagde opbouw (zie afb.)

1. Draagplaat

2. Lijm

3. Tussenlaag

4. Frictiemateriaal

5. Poedercoating

6. Secundaire maatregel

Als basis voor het remblok dient een stalen draagplaat met poedercoating. Deze wordt qua kwaliteit, sterkte en toleranties geheel op de vereisten van het desbetreffende remsysteem afgestemd.

De plaat dient voor het afleiden van de temperatuur en het geleiden van het remblok in de remklauw. De poedercoating biedt de draagplaat een betrouwbare corrosiebescherming. Op deze draagplaat wordt de lijm aangebracht. Speciaal ontwikkelde lijmen verbinden het remblokmateriaal permanent met de draagplaat en garanderen bovendien een hoge afschuivingsvastheid. Na de draagplaat volgt de tussenlaag die ook wel underlayer wordt genoemd. De tussenlaag verbetert de hardheid, scheurbestendigheid en comforteigenschappen van het remblok.

Als laatste wordt het eigenlijke frictiemateriaal opgebracht. Het frictiemateriaal dient zware taken te vervullen en wordt daarom exact op het desbetreffende toepassingsgebied afgestemd. Elke producent gebruikt hiervoor speciale recepturen die om begrijpelijke redenen geheim worden gehouden. Op het remblok kunnen ook nog secundaire maatregelen zijn aangebracht.

Deze maatregelen en voorzieningen zorgen voor een extra verbetering van de remwerking en het rijcomfort. Hiertoe behoren bijvoorbeeld het afgeschuinde frictiemateriaal en de op de draagplaat aangebrachte dempingsplaten.

Remblokvereisten

De functionele vereisten aan een remblok in een motorvoertuig kunnen worden onderverdeeld in de categorieën veiligheid, comfort en zuinigheid.

1. Veiligheid

  • Hoge levensduur door mechanische duurzaamheid en hoge temperatuurbestendigheid (tot 800°C).
  • Stabiliteit van de frictiewaarde onder alle optredende remomstandigheden
  • Ongevoeligheid voor milieu-invloeden zoals water en vuil
  • Goede inloopeigenschappen

2. Comfort

  • Geen geluiden of trillingen
  • Soepele pedaalbediening
  • Geen belasting van het milieu door afgeslepen materiaal

3. Zuinigheid

· Geringe slijtage van de frictievoering en remschijf

· Gering gewicht

· Gunstige productiekosten

Een verder niet-onbelangrijk vereiste is natuurlijk ook de kwaliteit van een remblok. Vanwege het grote aantal remblokfabrikanten heeft de Europese Unie (EU) het volgende vastgelegd.

Binnen de EU mogen alleen remblokken die aan ECE-R90 voldoen, worden ingebouwd in voertuigen die hiervoor zijn goedgekeurd.

Op de achterplaat van het remblok bevindt zich een dienovereenkomstige markering.

Samenstelling van het frictiemateriaal

Binnen de autobranche wordt een onderscheid gemaakt tussen semi-metallic remblokken (metaal >50%) en remblokken met minder dan 25% metaal.

Voor de productie van het frictiemateriaal kunnen honderden verschillende grondstoffen worden gebruikt.

Deze grondstoffen kunnen in de volgende groepen worden ingedeeld:

  1. Metaal
  2. Vezels en vulstoffen
  3. Vaste smeerstoffen
  4. Bindmiddelen
  5. Frictieverhogende stoffen en conversiestoffen

Gemiddeld bevatten tegenwoordige recepturen 25 verschillende grondstoffen.

Sinds de invoering van de Asbestverordening mag binnen de EU geen asbest meer in remblokken worden gebruikt.

Belangrijke veiligheidsinstructie De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages professioneel te ondersteunen bij hun werkzaamheden. De op deze website gegeven informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in het betreffende vakgebied zijn opgeleid. Reproductie, verspreiding, vermenigvuldiging, te gelde maken, in welke vorm ook, en mededeling van de inhoud van dit document of delen daarvan is alleen toegestaan met onze uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring en onder vermelding van de bron. Schematische tekeningen, afbeeldingen en beschrijvingen dienen uitsluitend om de tekst van het document te verklaren en te illustreren en kunnen niet worden gebruikt als basis voor montage of constructie. Alle rechten voorbehouden.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.