Xenonkoplampen

Hier vindt u nuttige basiskennis en waardevolle tips over xenonkoplampen.

Xenonkoplampen brengen duidelijk meer licht op de weg dan klassieke halogeenkoplampen. Ze verhogen de veiligheid in het donker en zijn ondertussen in bijna alle voertuigklassen vertegenwoordigd. Ontdek op deze pagina hoe xenonkoplampen zijn opgebouwd en hoe ze werken. Bovendien ontdekt u welke oorzaken tot de uitval van de xenonvoorschakelapparaten kunnen leiden, hoe de fouten snel kunnen worden gevonden en hoe gevaarlijk het is om illegale xenonkoplampen aan te vullen.

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

BI-XENON MODULE: WERKING

De xenonkoplamp bestaat uit de gasontladingslamp, het xenonvoorschakelapparaat en het reflectie- of projectiesysteem. Bi-xenon betekent dat groot- en dimlicht door een projectiemodule gerealiseerd wordt. Dit heeft het voordeel dat alleen een voorschakelapparaat nodig is. Zo worden op een compacte installatieruimte twee lichtverdelingen met hoge lichtstroom gerealiseerd.

Functie

Door het gebruik van een beweeglijke afdekplaat kan mechanisch omgeschakeld worden tussen de lichtverdelingen voor het groot- en dimlicht. Daardoor zijn behalve de instelmechanica voor de plaat geen extra kosten voor een afzonderlijke koplamp met een eigen stuurelektronica nodig. Het grootlicht heeft bovendien een groter bereik en de kant van de weg wordt aanzienlijk beter verlicht.

XENON VOORSCHAKELAPPARAAT: WERKING

Het stuurapparaat ontsteekt het edelgasmengsel in de lamp met een hoogspanningsimpuls van max. 30 kV (4e generatie). Hierdoor slaat er een vonk over tussen de elektroden van de lamp. Het stuurapparaat regelt de start van de lamp, waardoor de lamp snel zijn werkingsfase bereikt en zorgt er vervolgens voor dat het lampvermogen constant 35 W blijft.

 

Een gelijkstroomomvormer genereert uit het boordnet van het voertuig de benodigde spanningen voor de elektronica en de lamp. De brugschakeling levert een 300 Hz-wisselspanning om de xenonlampen te laten werken. Meerdere controle- en veiligheidscircuits zijn in het apparaat geïntegreerd.

 

Meerdere controle- en veiligheidscircuits zijn in het apparaat geïntegreerd.

 

Het systeem wordt binnen 0,2 seconden uitgeschakeld in geval van een:

  • Ontbrekende of defecte lichtbron
  • Beschadigde kabel of onderdeel van de lamp
  • Verschilstroom (foutstroom) groter dan 30 mA, uitschakeltijd is kleiner naarmate de verschilstroom groter wordt

 

Ter bescherming van de voorschakelelektronica zorgt een telschakeling ervoor dat een defecte lamp slechts zeven keer wordt ontstoken. Daarna volgt de uitschakeling.

 

Als de kabelstekker tijdens gebruik wordt uitgetrokken, zijn de spanningsstekkers na < 0,5 seconden vrijwel spanningsvrij (< 34 V), zodat (ook bij niet in acht nemen van de waarschuwing) er geen direct gevaar door een stroomstoot bestaat.

Eigenschappen en verschillen van de 3e / 4e generatie tegenover de 5e / 6e generatie

Kenmerken 3. Generatie 4. Generatie 5. Generatie 6. Generatie
(Xenius)
Lichtbron D2 D2 D1 D1 / D3
Interne ontsteker X      
Externe ontsteker   X    
Gefilterde en afgeschermde versie   X    
Volledig afgeschermd systeem     X X
Langere kabel mogelijk   X    
Verbeterde ontstekingsbetrouwbaarheid   X    
Behuizing laser     X X
Alle AFS-functies geïntegreerd     X  
LIN-Communicatie       X

 

Ontstekingsmodule

  • De verschillende versies voldoen aan diverse grenswaarden voor de elektromagnetische compatibiliteit.
  • De belangrijkste verschillen tussen de 3e en 4e xenongeneratie zijn een ontstekingsmodule met of zonder metalen afscherming en de kabelgroep tussen voorschakel- en ontstekingsapparaat, die met of zonder afscherming is uitgevoerd.

XENON VOORSCHAKELAPPARAAT DEFECT: UITVALSOORZAAK

Een defect voorschakelapparaat heeft een totale uitval van de koplamp tot gevolg.

 

Oorzaken van de uitval van het voorschakelapparaat zijn:

  • Geen spanningsvoeding
  • Geen massa-aansluiting
  • Defecte elektronica in het apparaat
  • Interne kortsluiting

XENON VOORSCHAKELAPPARAAT CONTROLEREN: FOUTOPSPORING

  • Controleer of het voorschakelapparaat ontstekingspogingen voor het ontsteken van de lampen na het inschakelen van het licht uitvoert. De ontstekingspogingen zijn in de buurt van de koplamp duidelijk hoorbaar. Wanneer de ontstekingspogingen mislukken, moet de xenonlamp getest worden door deze te vervangen door de lamp van de andere koplamp.
  • Als er geen ontstekingspoging wordt uitgevoerd, dan moet de zekering gecontroleerd worden.
  • Als de zekering in orde is, controleer dan de spanning- en massa-aansluiting rechtstreeks op het voorschakelapparaat. De spanning moet minstens 9 V bedragen.
  • Als de spannings- en massa-aansluiting en de xenonlamp in orde zijn, dan is een defect voorschakelapparaat de foutoorzaak.

XENON KOPLAMPEN AANVULLEN - ILLEGALE UITRUSTING: OPMERKING

Xenon koplampen zien er elegant uit en geven het voertuig een uitstraling van topklasse. Hierdoor worden sommige bestuurders verleid om hun voertuig met xenonlicht uit te rusten. Men koopt een set met kabels, xenonlichtbronnen en voorschakelapparaat, verwijdert de halogeenlamp uit de koplamp, zaagt een gat in de afdekkap, steekt de xenonlamp in de reflector, verbindt het elektronisch voorschakelapparaat met het boordnet en de xenonkoplamp is klaar. Maar wees voorzichtig! Deze methode brengt andere weggebruikers in gevaar door extreme verblinding en is illegaal: De APK-keuring van het voertuig vervalt en de dekking door de verzekering wordt beperkt. Alleen volledige, goedgekeurde xenonkoplampsets met automatische lichthoogteregeling en koplampreinigingsinstallatie zijn legaal.

XENON KOPLAMPEN AANVULLEN - WETTELIJKE BASIS: WETENSWAARDIGHEDEN

In Europa mogen alleen complete xenonkoplampsystemen worden aangevuld. Ze bestaan uit een set goedgekeurde koplampen (bijvoorbeeld met het kenteken E1 op het koplampglas), een automatische lichthoogteregeling en een koplampreinigingsinstallatie (voorschrift volgens ECE-regelgeving R48 of in acht nemen van de nationale voorschriften)

 

Elke koplamp krijgt zijn goedkeuring samen met de lichtbron (halogeen of xenon) waarmee deze wordt gebruikt. Als de lichtbron wordt vervangen door een lichtbron zonder typegoedkeuring voor de koplamp, dan vervalt deze goedkeuring en dus ook de die van het gehele voertuig (§ 19 paragraaf 2 set 2 nr. 1 StVZO). Het rijden zonder goedkeuring leidt tot beperkingen van de verzekeringsbescherming (§ 5 paragraaf 1 nr. 3 KfzPflVV Verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen). Wie dergelijke verlichtingsapparaten zonder typegoedkeuring verkoopt, moet rekening houden met schadevergoedingseisen van de koper. Met het aanbieden van deze onderdelen neemt de verkoper namelijk niet alleen de garantie over die voor het voorziene doeleinde kan worden gebruikt, maar in bepaalde omstandigheden ook de schaderisico's, en dit in onbegrensde hoogte.

Technische achtergronden
  • Hoge verblindingswaarden: door metingen in het lichtlaboratorium werd vastgesteld dat de actieve lichtverdeling van een koplamp, die voor halogeenlampen ontwikkeld werd en nu illegaal met een xenonlichtbron wordt gebruikt, absoluut niet meer overeenkomt met de oorspronkelijk berekende waarden.
  • Bij reflectiesystemen werden verblindingswaarden gemeten, die de toelaatbare grenswaarden tot 100 maal overschrijden.
  • De koplampen van deze voertuigen hebben dan geen licht-donkergrens meer en zijn ook niet meer instelbaar. De verblindingswaarden komen overeen met die van grootlichten. Dit brengt andere weggebruikers in groot gevaar.
Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.