SSL| HD-Matrix ledkoplampen
Hier vindt u waardevolle en nuttige tips voor garages over het thema ontwerp, werking en diagnose van de SSL | HD-Matrix ledkoplampen.
Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.
Het licht op de weg wordt digitaal. Dit betekent dat lichtverdelingen in de toekomst voornamelijk zullen worden gerealiseerd via digitale aansturing van lichtmodules met hoge resolutie. Dit resulteert in nieuwe en uiteenlopende toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid te vergroten. De Solid-State Lighting High-Definition (SSL | HD) matrixmodule met Liquid Crystal HD-technologie maakt het mogelijk om de lichtverdeling volledig aan te passen aan de betreffende verkeerssituatie. De nieuwe LCD-koplamp projecteert het licht op de weg met meer dan 32.000 pixels. Hierdoor kan het lichtbeeld intelligent, doorlopend en in realtime worden aangepast aan verschillende rijsituaties. De volgende informatie wordt gepresenteerd aan de hand van een Porsche HD-Matrix ledkoplamp als voorbeeld.
In deze ledlamp zijn vier lichtmodules met nagenoeg vierkante lenzen op een lamphouder geplaatst. In het onderste gedeelte zijn twee HD-modules voor dimlicht en grootlicht aangebracht. Elk van deze HD-modules bevat een identieke led-array met 16384 micro lichtgevende dioden, die een lichtstroom met hoge resolutie genereert op een oppervlak van slechts 12,8 x 3,2 millimeter. De helderheid van de led-array kan in meer dan 1000 stappen worden aangepast via de systeemregeleenheid, en elke HD-module is uitgerust met een speciaal aangepaste lens met speciaal geslepen glas, waardoor verschillende verlichtingshoeken worden gecreëerd.
De buitenste module met groothoeklens heeft een hoek van 40 graden in de breedte en 10 graden in de hoogte. De binnenste module is op zijn beurt uitgerust met een telelens en bestrijkt een hoek van 20 graden in de breedte en 5 graden in de hoogte. Hoewel het verlichtingsbereik maar half zo groot is als dat van de buitenste module, is hij veel helderder. Door de lichtverdeling van beide HD-modules te overlappen, wordt een brede verlichting met hoge intensiteit bereikt in het centrale gebied.
Met meer dan 32.000 individueel regelbare pixels per koplamp genereren de HD-modules licht met een hoge resolutie, dat dankzij de lichtverdeling alleen wordt geprojecteerd waar het nodig is. De pixels worden aangestuurd door een elektronische regeleenheid voor elke koplamp, die ook door systeemleverancier HELLA is ontwikkeld. In deze context worden voor het eerst zogenaamde GMSL-interfaces (Gigabit Multimedia Serial Link) ingezet vanwege de grote hoeveelheden gegevens.
Naast de basisverlichtingsfuncties, zoals dimlicht of grootlicht, kunnen extra functies worden weergegeven ter ondersteuning van de bestuurder
Verwelkoming en afscheid
De ledverlichting in de koplampen zorgt voor extra zichtbaarheid en veiligheid bij het openen en sluiten van het voertuig. Bij het openen van het voertuig wordt een merkspecifieke animatie gegenereerd door de HD-modules, die op tegenoverliggende oppervlakken wordt geprojecteerd. Na het uitschakelen van het contact en het verlaten van het voertuig vindt de animatie in omgekeerde volgorde plaats
Grootlicht met extra grootlicht
Het extra grootlicht wordt ingeschakeld als het systeem bij ingeschakeld automatisch grootlicht geen voorliggers of tegemoetkomende voertuigen herkent. In dit geval worden de twee functiemodules toegevoegd aan de twee HD-modules die al van dimlicht naar grootlicht zijn overgeschakeld. Hierdoor neemt de hoeveelheid licht toe van 1.400 tot 2.500 lumen en kan de weg tot over een afstand van 600 meter worden verlicht. Het extra grootlicht wordt automatisch uitgeschakeld zodra voorliggers of tegenliggers worden gedetecteerd.
Niet-verblindend grootlicht met extra functie
Het extra grootlicht wordt uitgeschakeld zodra een voorligger of tegemoetkomend voertuig wordt gedetecteerd door de voertuigcamera. Tegelijkertijd wordt het verlichtingsgebied rond het voertuig gedimd door de corresponderende pixels uit te schakelen. De lichtenergie die hierdoor vrijkomt, wordt omgezet in additioneel functioneel HD-licht, zodat de hoeveelheid licht aan beide zijden van de opening wordt verdubbeld en uiteindelijk leidt tot een zichtbare oplichting van het resterende grootlichtgebied. Dit betekent dat al het beschikbare HD-licht volledig benut blijft om de verlichting van de weg te optimaliseren en zo het zicht voor de bestuurder te verbeteren.
Rijstrookassistent voor rijbaanversmallingen
Deze functie projecteert de breedte van het voertuig, inclusief de buitenspiegels, voor de bestuurder visueel op het wegdek, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden. Zo kan de bestuurder beoordelen of inhalen in die situatie mogelijk is. De verkeersveiligheid wordt verbeterd door de snelheid en stuurcorrecties te verminderen.
Rijstrookoplichting
Deze functie wordt alleen geactiveerd op snelwegen of vergelijkbare wegen en dient om de verlichting van de eigen rijstrook te verbeteren. Ongeacht de positie van het voertuig wordt de rijbaan tussen de rijstrookmarkeringen duidelijk verlicht in de vorm van een ‘tapijt’ van licht. De verlichting wordt naar beide rijstroken verbreed zodra er van rijstrook wordt gewisseld en de rijstrookmarkering wordt overschreden. Zodra het wisselen van rijstrook voltooid is, wordt de verlichting aangepast aan de actuele rijstrook. Hierdoor kan de bestuurder objecten en gevaren in een vroeg stadium herkennen en wordt een ongeconcentreerde rijstrookwissel tegengaan.
Adaptief grootlicht voor snelwegen
Met deze functie zorgt de systeemregeleenheid voor de best mogelijke verlichting van de rijbaan op snelwegen of tweebaanswegen en past tegelijkertijd de lichtverdeling individueel aan de betreffende omstandigheden aan. Tegelijkertijd wordt de verlichting in de richting van het midden van de weg weergegeven met een zachte overgang om onnodige verblinding van tegemoetkomend verkeer te voorkomen.
Een uitval van de ledkoplampen kan de volgende gevolgen hebben:
Dit kan de volgende oorzaken hebben:
Nadat de volgende reparatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd, moet de SSL | HD-koplamp opnieuw worden afgesteld.
Voordat de koplampen worden afgesteld, moet op het voertuig eerst aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
Voor het afstellen van de koplampen is naast een koplampafsteleenheid ook een diagnose-apparaat nodig. Het afstelproces wordt gestart door de diagnose-eenheid en uitgevoerd volgens vooraf bepaalde werkprocedures. Indien het voertuig is uitgerust met een niveauregelsysteem, moet het chassis op het normale niveau worden gebracht en het regelsysteem vóór de afstelling worden gedeactiveerd. Na een succesvolle afstelling wordt de regeling weer geactiveerd.
Helemaal niet nuttig
Zeer nuttig