Koplampreiniging
Hier vindt u nuttige kennis en belangrijke tips over koplampreinigingsinstallatie.
Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.
Lichtintensieve koplampen veroorzaken sneller verblinding. Daarom schrijft de wet bij dergelijke sterke koplampen koplampreinigingsinstallaties voor, en ook automatische koplampafstelling. Voor de reiniging van koplampen zijn 'wissers' al enige tijd vervangen door 'hogedruksproeiers'.
Schone koplamp
Vervuilde koplamp
Een compleet HELLA reinigingssysteem bestaat uit de volgende componenten:
De reinigingsvloeistof wordt met hoge druk als een kegel van druppels op het glas van de koplamp gesproeid. De kegel van druppels wordt gevormd met speciale wervelkamersproeiers.
De aansturing van de SRA gebeurt doorgaans met de voorruitreinigingsinstallatie. Elke keer als de bestuurder het voorruit reinigt, worden automatisch de koplampen ook gereinigd. Deze koppeling vindt alleen plaats als de verlichting is ingeschakeld. Als de centrifugaalpomp wordt aangestuurd, drukt die het water in een cilinder waarvan de zuiger met opgezette sproeikop tegen een drukveer beweegt en de sproeier in de werkpositie brengt.
Tot de werkpositie wordt bereikt, zorgt een klep ervoor dat eerst alleen de beweging wordt uitgevoerd zonder dat het water voor de reiniging uit de sproeier kan komen. Als de werkpositie is bereikt, wordt de klep geopend en spuit het water op de koplamp. Na de uitschakeling van de pomp zorgt de terugslagveer ervoor dat de zuiger opnieuw naar de rustpositie gaat. Een reinigingsimpuls duur bij stationaire sproeier s ca. 0,5 s en bij telescopische sproeiers (vanwege de uitschuiftijd) ca. 0,8 s.
Bij sommige reinigingsmiddelen kan er bij overdosering te veel schuim ontstaan, omdat dit effect nog eens versterkt wordt door de wervelkamersproeiers.
Als bij het starten van de wasfunctie de centrifugaalpomp niet draait (bij normale werking een duidelijk hoorbare ruis), dan moet de voedingsspanning inclusief de zekering worden gecontroleerd.
Als de watersproeikegel bij een werkende pomp eenzijdig of heel zwak is, dan zijn de volgende oorzaken mogelijk:
De polariteit van de motorpomp is eventueel verkeerd:
De polariteit controleren omdat centrifuge pompen in beide richtingen draaien, alleen de hydraulische capaciteit is verschillend.
Systeem niet ontlucht:
Het systeem ontluchten door dit meerdere keren zonder pauze te activeren.
Slang geknikt of lek:
De plaatsing van de slang controleren en eventueel. wijzigen. Lekkages dichten of de slang repareren.
Sproeiers of kleppen verstopt:
Vreemde deeltjes verwijderen door het systeem uit te spoelen.
Componenten bevroren:
Meer antivriesmiddel toevoegen. De componenten worden echter niet beschadigd bij bevriezing.
Als het systeem nog steeds niet optimaal reinigt, moet de afstelling van de sproeiers worden gecontroleerd en eventueel volgens instructies van de fabrikant worden afgesteld.
Helemaal niet nuttig
Zeer nuttig