Waterpomp defect - werking, symptomen, schade en vervanging

Hier vindt u handige weetjes en waardevolle tips over het thema koelvloeistofpomp resp. waterpomp bij voertuigen.

De koelvloeistofpomp zorgt voor circulatie van de koelvloeistof in het koelvloeistofcircuit en voor afvoer van de motorwarmte naar de omgevingslucht. Tegelijkertijd is de pomp het meest belaste onderdeel van het koelsysteem. Lees op deze website hoe koelvloeistofpompen werken, welke oorzaken tot schade kunnen leiden en waarop moet worden gelet bij vervanging.

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

WATERPOMP: WERKING

Koelvloeistofpompen, vaak ook waterpompen genoemd, worden meestal mechanisch aangedreven, via een tand- of V-riem,en laten de koelvloeistof door het koelvloeistofcircuit van de motor circuleren. De pompen kunnen rechtstreeks met flenzen op de motor worden aangesloten of ergens anders gemonteerd zijn. De bouwvormen zijn zeer uiteenlopend.

 

Koelvloeistofpompen moeten enorme temperatuurschommelingen (- 40 °C tot ca. +120 °C) doorstaan. Omdat de pomp blootstaat aan wisselende toerentallen (500 - 8000 omw / min) en drukwaarden tot 3 bar, moeten de lagers en afdichtingen een groot weerstandsvermogen hebben.

 

Om brandstof te besparen, zullen in de toekomst meer en meer elektrisch aangedreven en elektronisch geregelde koelvloeistofpompen worden gebruikt.

Werking

Aandrijfpoelie en pompwaaier zijn bevestigd op dezelfde gelagerde as. De pompas is naar buiten toe afgedicht met een glijringafdichting. Door de draaibeweging van de pompwaaier wordt de koelvloeistof door het koelsysteem gepompt. Pompwaaiers bestaan in de regel uit kunststof of metaal. Bij waaiers in kunststof wordt het lager minder belast. Tegelijkertijd zijn ze niet zo gevoelig voor cavitatie. Waaiers in kunststof worden in de loop der jaren echter broos. De glijdichtring wordt door de koelvloeistof steeds gesmeerd en gekoeld. Afhankelijk van de constructie kunnen minieme hoeveelheden koelvloeistof in de vrije ruimte achter de dichtring terechtkomen en via de ontlastingsboring van de pomp naar buiten komen. Eventueel zichtbare sporen van koelvloeistof zijn geen duidelijke indicatie van een defecte pomp.

 

De levensduur van een koelvloeistofpomp wordt in hoge mate bepaald door onderstaande factoren:
vakkundige montage

  • onderhoud van het koelsysteem
  • kwaliteit van de koelvloeistof
  • toestand en functionaliteit van de V-snaar en de verbonden hulpaggregaten.

Elektrische koelvloeistofpompen

Direct door de motor aangedreven mechanische koelvloeistofpompen laten de koelvloeistof constant circuleren als de motor draait, ook als er geen koelingsbehoefte is. Elektrische koelvloeistofpompen met geïntegreerde regeling worden daarentegen traploos ingeschakeld op basis van het benodigde koelingsvermogen. Ze kunnen worden gebruikt als hoofd-, nevenstroom- en circulatiepompen en werken onafhankelijk van de motor op basis van de behoefte. Bij een koude start doet de elektrische koelvloeistofpomp eerst niets. Daardoor komt de motor sneller op bedrijfstemperatuur. Ook bij stationair draaien of nadat de motor is uitgeschakeld, kan de elektrische koelvloeistofpomp voldoende koelvermogen leveren, omdat hij niet is gekoppeld aan het motortoerental. Die koeling naargelang de behoefte vermindert de vermogensvraag en daardoor ook de frictieverliezen en het brandstofverbruik. Zo helpen elektrische koelvloeistofpompen in moderne koelsystemen de uitstoot te verminderen.

Nog een voordeel is dat elektrische koelvloeistofpompen individueel, los van de motor kunnen worden gemonteerd. Ze zijn relatief licht en dankzij het borstelloze ontwerp tevens onderhoudsvrij. Bij een bedrijfsspanning van 12-360 V bereiken ze een vermogen van 15 tot 1000 watt. De elektromotor van de koelvloeistofpomp wordt gekoeld door koelvloeistof. De traploze regeling wordt aangestuurd via een pulsbreedtegemoduleerd (PWM) signaal. Zo kan het circulatievolume onafhankelijk van het motortoerental, naargelang de werkelijke behoefte worden geregeld en de koelvloeistoftemperatuur specifiek per systeem constant worden gehouden. Door de integratie in de boordnetelektronica kunnen elektrische koelvloeistofpompen worden gediagnosticeerd. Afhankelijk van het type aandrijving (verbrandingsmotor, hybride, elektrisch) en systeem kunnen in het voertuig één of meerdere pompen zijn geïnstalleerd.

 

Veel toepassingen van elektrische koelvloeistofpompen:

  • motorkoeling
  • inlaatluchtkoeling
  • koeling van de uitlaatgasrecirculatie
  • koeling van aandrijving en accu in hybride en elektrische auto's
  • transmissiekoeling
  • koeling van diverse nevenaandrijvingen

WATERPOMP DEFECT: SYMPTOMEN

WANNEER DE KOELVLOEISTOFPOMP IS UITGEVALLEN, KUNNEN ZICH DE VOLGENDE VERSCHIJNSELEN VOORDOEN:

MOGELIJKE OORZAKEN ZIJN:

  • Mechanische schade:
      - pompwaaier los / gebroken
      - lager of afdichting defect
      - aandrijfpoelie beschadigd
  • doorsnedevermindering door corrosie of afdichtmiddel
  • Cavitatie:
      - beschadiging van de pompwaaier door het ontstaan en uiteenspatten van luchtbellen in de koelvloeistof (afbeelding 3)
  • Elektrische storingen (kortsluiting / onderbreking)

MOGELIJKE SCHADE BIJ DEFECTE WATERPOMP: SCHADE

AANDRIJFPOELIE BESCHADIGD / LOSSE RING AANDRIJFPOELIE:

  • Spanning van de riem te hoog
  • Verkeerde uitrichting van de riem

BREUK VAN DE WATERPOMPLAGER (LAGERKOOI):

KOELVLOEISTOF TREEDT UIT AAN DE POMP BIJV.:

  • Overmatig aanbrengen van afdichtingsmiddel. Resten van de afdichtingsmassa kunnen terechtkomen in het koelcircuit en bijv. de glijringafdichting beschadigen

CORROSIE IN HET GEHELE KOELSYSTEEM:

  • Defecte cilinderkoppakking – uitlaatgassen van de motor komen in het koelsysteem terecht. Negatieve verandering van de pH-waarde

POMPONDERDELEN ZOALS POMPWAAIER, BEHUIZING, GLIJRINGAFDICHTING EN AS STERK BESCHADIGD DOOR GATCORROSIE:

  • verouderde / verbruikte koelvloeistof met hoog percentage chloriden (zoutverbindingen) in combinatie met hoge temperaturen.

OVERMATIGE LEKKAGE VAN KOELVLOEISTOF AAN DE ONTLASTINGSBORING:

  • wordt veroorzaakt door corrosie in het koelsysteem

WATERPOMP VERVANGEN: VIDEO

Montage-instructies

Bij vervanging van de koelvloeistofpomp moeten altijd de aanwijzingen uit de met het product meegeleverde gebruiksaanwijzing en speciale inbouwvoorschriften van de voertuigfabrikant worden opgevolgd. Als het koelsysteem verontreinigd is, moet het gespoeld worden. Hiervoor past bijv. de HELLA koelsysteemreiniger.

 

Het koelsysteem mag alleen worden gevuld met een koelvloeistof dat aan de specificaties van de voertuigfabrikant voldoet. Het systeem moet volgens de aanwijzingen van de fabrikant worden gevuld of ontlucht. Een verkeerde inbouw kan leiden tot oververhitting van de motor, beschadiging van de riemaandrijving of / en motorschade.

 

Informatie over gebruik, specificaties en verversingstermijnen van koelvloeistoffen kunt u vinden in het technisch informatieblad „Koelvloeistoffen“.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.