Dynamo met multifunctionele regelaar (MFR)
Hier vindt u nuttige kennis en belangrijke tips over het thema multifunctionele regelaar (MFR) bij voertuigen.
Belangrijke veiligheidsinstructie
Door de steeds toenemende vraag naar elektrische energie zijn bijzonder efficiënte en krachtige dynamo's en regelaars vereist. Deze moeten over de mogelijkheid voor verbruikers- en accubeheer beschikken. Daarom worden hybride regelaars steeds vaker vervangen door monolithische regelaars met nieuwe functies, de zogenaamde multifunctionele regelaars.
Multifunctionele regelaars bieden de volgende extra functies:
Bij accubewaking wordt de laadspanning van de accu bewaakt via aansluiting "S", die gewoonlijk rechtstreeks op de pluspool van de accu is aangesloten. De directe aansluiting op de accu heeft het voordeel dat rekening wordt gehouden met het bestaande spanningsverschil tussen dynamo "+" en accu "+". De laadspanning kan zo nog beter aan de accuspanning worden aangepast.
Met de laadregelaar is het mogelijk het vermogen van de dynamo te regelen tijdens het startproces en wanneer de motor draait. Dit betekent dat de dynamo tijdens het startproces en direct na het starten van de motor geen stroom levert. Hierdoor wordt voorkomen dat het startproces wordt verlengd door het volle vermogen (remmoment) van de dynamo. Als er tijdens de rit hogere eisen worden gesteld en het koppel op de dynamo dus toeneemt, worden deze niet rechtstreeks aan de motor doorgegeven. De belastingsregeling verhoogt langzaam het uitgangsvermogen van de dynamo.
De multifunctionele regelaar regelt ook de pre-excitatiestroom. Na het inschakelen van het contact begint de eindtrap van de regelaar in de ingestelde klokverhouding te klokken. De dynamo ontvangt de informatie dat het contact is ingeschakeld via de aansluitklem "L". Het dynamocontrolelampje blijft branden zolang de pre-excitatie actief is. Het feit dat de dynamo draait, wordt bepaald door de evaluatie van de fasespanning. Bij ontbrekende pre-excitatie, bijv. door een defect stekkercontact, zorgt de noodloop voor de excitatie van de dynamo. De ruststroomuitschakeling verlaagt het stroomverbruik van de regelaar zo veel mogelijk wanneer het contact is uitgeschakeld.
Als de accubewakingsleiding naar de accu "+" wordt losgekoppeld, vindt een "noodregeling" plaats via de "B+"-aansluiting op de dynamo. Om de regelaar tegen oververhitting te beschermen, wordt de temperatuur op het IC gemeten. Als de temperatuur te hoog oploopt, wordt de spanning van de regelaar verlaagd.
"L" = De aansluiting "L" heeft verschillende functies. De aansluiting "L" wordt gebruikt om de dynamofunctie en eventuele opgetreden fouten weer te geven. Het controlelampje wordt aangestuurd via de verlichtingseindtrap. Verbruikers kunnen ook worden aangesloten via een relaiseindtrap, die pas mag worden ingeschakeld wanneer de dynamo zijn volle vermogen heeft bereikt bij een storingsvrije werking. Daartoe levert de aansluiting "L" een uitgangsstroom via de relaiseindtrap. Voor de foutdetectie worden alle signalen voortdurend door de regelaar geëvalueerd en eventuele fouten opgespoord. De signalering van een fout vindt plaats door het inschakelen van het controlelampje via de verlichtingseindtrap. De verlichtings- en relaiseindtrappen zijn beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting. In dit geval is de verlichtingseindtrap actief tijdens de pre-excitatie van de dynamo of wanneer een fout wordt gedetecteerd. De relaiseindtrap voor de aansluiting van de verbruikers is tijdens de storingsvrije dynamowerking actief wanneer de verlichtingseindtrap inactief is.
"S" = De aansluiting "S" is rechtstreeks verbonden met accu "+" om de accuspanning als werkelijke waarde te meten.
"DFM" = De aansluiting "DFM" (DF-Monitor) maakt het mogelijk de actuele belastingstoestand van de dynamo te registreren. Dit maakt het mogelijk te reageren op bepaalde situaties, zoals het verhogen van het stationaire toerental of het uitschakelen van onnodige verbruikers. De signaalcurve van "DF" kan worden afgetapt op de "DFM"-aansluiting.
"W" Op de aansluiting "W" is het mogelijk het spanningssignaal van een dynamofase af te tappen.
Een storing van de multifunctionele regelaar kan de volgende gevolgen hebben:
De storing kan tot verschillende oorzaken worden herleid:
Deze fouten worden gedetecteerd door de multifunctionele regelaar, afhankelijk van het type regelaar.
Meten van de dynamospanning / dynamostroom op de accu (neem de specificaties van de fabrikant in acht, verschillen tussen fabrikanten). Metingen bij stationair toerental en verhoogd motortoerental, zonder en met ingeschakelde verbruikers uitvoeren.
Met de oscilloscoop het signaal op de DFM-aansluiting opnemen. Het weergegeven signaal geeft de activiteitscyclus van de excitatiestroom weer. Afhankelijk van de belastingstoestand van de dynamo moet de activiteitscyclus veranderen.
Hier vindt u tips en oplossingen voor specifieke symptomen en uitvaloorzaken van een defecte dynamo. Bovendien laten wij u op deze pagina zien hoe u het laadsysteem kunt controleren, zoals visuele inspectie vóór diagnose, het testen van de accu's, de dynamotest en het testen met het diagnoseapparaat.
Helemaal niet nuttig
Zeer nuttig