De afstandsbediening voor de auto
Hier vindt u nuttige kennis en waardevolle tips over het coderen van autosleutel en het aanleren van afstandsbedieningen.
Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.
Moderne voertuigtoegangssystemen bestaan uit individueel op elkaar afgestemde afstandsbedieningen en ontvangsteenheden. Via een actieve toetsenbesturing op de afstandsbediening worden verschillende comfortfuncties aan de auto geactiveerd. De signalen van de afstandsbedieningen worden door de regeleenheid voor toegangs- en startbevoegdheid in het comfortsysteem van de auto ontvangen en geëvalueerd. Bij positieve identificatie wordt toegang tot de auto verleend en worden de deuren geopend. Hierna houden wij ons bijvoorbeeld bezig met de contactsleutel met de 3-toetsen afstandsbediening (klapsleutel) van de Volkswagengroep voor de automerken Skoda, Volkswagen en Seat. Met deze autosleutel kan de auto mechanisch en op afstand worden geopend en afgesloten.
Samen met het onderste deel van de sleutel vormt de afstandsbediening een eenheid als contactsleutel van de desbetreffende auto. Het onderste deel van de sleutel bevat de transponder voor de wegrijblokkering en de sleutelbaard. Met de sleutelbaard kan de auto mechanisch via het deurslot worden geopend en via het contactslot worden gestart. De geïntegreerde transponder is nodig om de wegrijblokkering voor het starten van de motor te deactiveren.
De afstandsbediening, ook radiografische sleutel of ID-sensor genoemd, is bestemd voor het ontgrendelen en vergrendelen van de autoportieren via de centrale vergrendeling.
De structuur en de functies van de afstandsbediening kunnen afhankelijk van het automodel of het land van toelating verschillend zijn uitgevoerd.
Bij Europese auto's worden over het algemeen afstandsbedieningen met een frequentie van 433 MHZ of 434 MHZ gebruikt. Op de Amerikaanse of Aziatische markt wordt de frequentie 315 MHZ gebruikt.
Een aan de zijkant in de behuizing geïntegreerde, rode noodtoets kan optioneel landspecifiek zijn uitgevoerd. Door het bedienen van de rode toets wordt een akoestisch en optisch alarm in de auto geactiveerd, dat handig kan zijn in een noodsituatie of bij het vinden van de auto op een onoverzichtelijke parkeerplaats.
Als de accu diepontladen of de draadloze overdracht gestoord is, kan de auto via de mechanische sluitcilinder worden geopend.
Sleutelbaard uitklappen. Onderdeel van de sleutel en afstandsbediening scheiden. Plaats een schroevendraaier in de opening tussen de beide behuizinghelften en wrik de behuizing open.
Plaats de sleutelbaard tussen boven- en onderdeel van de behuizing en wrik de behuizing open.
Batterij uit de behuizing verwijderen. Nieuwe batterij plaatsen, op de polariteit letten. De autosleutel in omgekeerde volgorde opnieuw in elkaar zetten.
Bij het plaatsen van de knoopcellen mogen beide batterijpolen niet gelijktijdig met de vingers worden aangepakt. In combinatie met vocht kan hierdoor kortsluiting ontstaan en de levensduur van de batterij aanzienlijk worden gereduceerd. Hier wordt het gebruik van een kunststof pincet of een wegwerphandschoen aanbevolen.
Wanneer een nieuwe afstandsbediening als aanvulling of door een verlies of defect nodig is, moet deze in de auto nieuw worden aangeleerd. Voor het aanleren zijn alle autosleutels, de afstandsbediening en een geschikt diagnoseapparaat nodig. Alle reeds in de auto aangeleerde afstandsbedieningen worden door de nieuwe programmering gewist.
Het aanleren wordt nu als voorbeeld met een mega macs 77 diagnoseapparaat weergegeven.
Bij een autosleutel het behuizingdeel met sleutelbaard en transponder scheiden van de afstandsbediening. Plaats een schroevendraaier in de opening tussen de beide behuizinghelften en wrik de behuizing open.
Autogegevens in het diagnoseapparaat invoeren. Diagnoseapparaat verbinden met de communicatie-interface aan voertuigzijde.
Onderste behuizingdeel met sleutelbaard en transponder in het contactslot steken en contact inschakelen. Daarna het bestuurdersportier met geopend venster sluiten.
Binnen 15 seconden na het verzoek moet nu achtereenvolgens op iedere aan te leren sleutel de ontgrendelingstoets worden ingedrukt (afbeelding 5).
De signaalherkenning en het aanleren van de betreffende afstandsbediening wordt door een korte oplichting van de knipperlichten bevestigd (afbeelding 6).
Nadat alle afstandsbedieningen zijn bediend, moet vervolgens de invoer in het diagnoseapparaat worden bevestigd. Wanneer alle invoeren zijn geslaagd, wordt dit door het diagnoseapparaat bevestigd.
Na het voltooien van de programmering alle autosleutels weer in elkaar zetten en een functiecontrole van alle toetsenfuncties van de afstandsbediening uitvoeren.
Voor de ingebruikname moet de nieuwe afstandsbediening op de centrale vergrendeling van de desbetreffende auto worden aangeleerd! Bij een nabestelling van de afstandsbediening moet in elk geval op de bouwvorm, het aantal toetsen, de zendfrequentie en de led-positie worden gelet. Bovendien bevindt zich op iedere afstandsbediening een identificatienummer, dat als referentie voor het zoeken naar reserveonderdelen moet worden geraadpleegd. Een verkeerd aan de auto toegewezen afstandsbediening kan dus niet op de auto worden aangeleerd. Neem in dit geval de bijsluiter van het product en de reparatie-instructies van de desbetreffende rem- of autofabrikant in acht.
In deze video tonen wij aan de hand van het voorbeeld van een VW Golf 5 Plus en een mega macs 77 diagnoseapparaat hoe u een autosleutel codeert of een afstandsbediening aanleert.
Helemaal niet nuttig
Zeer nuttig