Basisprincipes van het actief-koolstoffilter
Hier vindt u nuttige basiskennis en belangrijke tips over de actief-koolstoffilters bij voertuigen.
Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.
Met de invoering van de lambdaregeling bij voertuigen met katalysator werden alle emissies van een voertuig wettelijk geregeld.
Hiertoe behoren ook verdampende brandstoffen (koolwaterstoffen) uit de brandstoftank. Omdat deze zogenaamde vluchtige waterstoffen niet in de atmosfeer terecht mogen komen, moeten deze worden opgevangen en tussentijds worden opgeslagen om naderhand alsnog te worden gebruikt. Om aan de wettelijke regelingen te voldoen, worden in moderne voertuigen retentie- en terugvoersystemen voor brandstofdampen toegepast.
Een belangrijk onderdeel van dit systeem is het actief-koolstoffilter.
Het actief-koolstoffilter is via de drukcompensatieleiding met de tankventilatie verbonden en dient ertoe de bij verwarming verdampende brandstof op te vangen en tussentijds op te slaan.
In de verbindingsleiding tussen inlaatspruitstuk en actief-koolstoffilter bevindt zich een magneetklep. Zodra de lambdaregeling actief is, wordt deze magneetklep aangestuurd en wordt de leiding tussen het inlaatspruitstuk en actief-koolstoffilter vrijgegeven. Onder invloed van de onderdruk in het inlaatspruitstuk wordt via een opening in het actief-koolstoffilter omgevingslucht aangezogen. De aangezogen lucht stroomt door de actieve koolstof en voert de opgevangen brandstof weer naar de motor ten behoeve van de mengselvorming.
Omdat het systeem op de mengselsamenstelling van invloed is, wordt het pas actief wanneer de lambdaregeling werkt.
Storingssymptomen bij een uitval:
Oorzaken voor de uitval:
Helemaal niet nuttig
Zeer nuttig