Aircocompressor werking
Hier vindt u nuttige basiskennis en waardevolle tips over de aircocompressor in voertuigen.
Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.
De aircocompressor wordt door de motor van het voertuig aangedreven via een V-snaar of multi-V-riem. Hij comprimeert het koudemiddel en transporteert het door het systeem. Er zijn verschillende compressortypen.
Het koudemiddel wordt vanaf de verdamper in gasvormige toestand bij lage druk en lage temperatuur aangezogen, gecomprimeerd en vervolgens met een hoge temperatuur en hoge druk in gasvormige toestand aan de condensor doorgegeven.
Een stapsgewijze presentatie van de diagnose bij een extern geregelde compressor.
03:48 min
Neem bij het zoeken naar oorzaken van vreemde geluiden en vóór iedere compressorvervanging absoluut de volgende aanwijzingen in acht:
Controleer alle klembeugels en bevestigingspunten op breuken of scheuren en eventueel ontbrekende bouten of moeren.
Iedere trilling die hierdoor veroorzaakt wordt, kan de oorzaak van overmatig compressorgeluid zijn Ga na of de geluiden veranderen als u bijvoorbeeld kracht op de klembeugel of bevestigingspunten uitoefent met een montagehefboom (afbeelding 1). Als er een verandering optreedt, worden de geluiden waarschijnlijk niet door de compressor veroorzaakt.
Controleer de slangen en leidingen om vast te stellen of trillingen van de motor of pulserend koudemiddel op deze wijze in het voertuiginterieur terechtkomen.
Houd de slangen/leidingen daartoe met uw handen vast en ga na of er veranderingen in het geluid optreden (afbeelding 2).
Controleer V-snaar, spaninrichting, spanrollen, dynamovrijloop en riemschijven op lichte loop, speling en sporing.
Overmatige toleranties door versleten onderdelen kunnen geluiden veroorzaken.
Overmatige hoge druk (afbeelding 3) kan abnormale compressorgeluiden veroorzaken.
Als de hogedrukserviceaansluiting zich na een verstopping in de installatie bevindt, is de werkelijke hoge druk mogelijk hoger dan aangegeven op de manometer. Om een dergelijk probleem op het spoor te komen, kan het handig zijn om de temperaturen bij de condensor te meten.
Door teveel of verontreinigd koudemiddel wordt een overmatig hoge druk veroorzaakt, die op zijn beurt compressorgeluiden kan veroorzaken.
Hetzelfde geldt voor koudemiddel met een te hoog aandeel aan niet-condenseerbare gassen (lucht).
De oorzaak van ongewone geluiden moet mogelijk ook in de condensor worden gezocht.
Als er onvoldoende lucht door de condensor wordt geleid, kan het koudemiddel niet voldoende condenseren en loopt de hoge druk teveel op. Ook dit kan leiden tot het ontstaan van abnormale geluiden. Controleer dus of er voldoende lucht door de condensor wordt gevoerd door de ventilator(en). Controleer ook de condensor- en radiateurlamellen op eventuele verontreiniging (afbeelding 4).
Vaak kunnen geluiden ook door een verontreinigde expansieklep (afbeelding 5) of smoorklep worden veroorzaakt,
Bijvoorbeeld door verontreiniging in de vorm van metaalslijpsel. De koudemiddelstroom wordt hierdoor gereduceerd en er ontstaat een overmatige hoge druk. Defecte expansiekleppen kunnen bijvoorbeeld ratelende, fluitende of dreunende geluiden produceren, die ook in het interieur zeer goed hoorbaar zijn.
In deze technische clip wordt ingegaan op de herkomst en oorzaak van deze geluiden, evenals de wijze waarop u de fout kunt lokaliseren en verhelpen.
03:35 min
Vuildeeltjes in het aircosysteem kunnen alleen door grondig spoelen van het complete systeem worden verwijderd. Voor het spoelen kan afhankelijk van de verontreinigingsgraad het koudemiddel R134a of een speciale spoeloplossing worden gebruikt zoals die uit het programma van Hella Gutmann Solutions. Compressoren, drogers (accumulatoren) en expansie- respectievelijk smoorkleppen kunnen niet worden gespoeld. In geval van een mechanisch defect van de compressor moet er altijd worden uitgegaan van een verontreiniging van het systeem (slijpsel, spaanders) en mag verontreiniging in ieder geval niet worden uitgesloten. Daarom is het bij vervanging van deze component absoluut noodzakelijk dat het systeem wordt gespoeld.
Voorschriften van de fabrikant en bijgevoegde instructies naleven / viscositeit in acht nemen.
1. Verdeling van de oliehoeveelheid
In elk onderdeel van de airconditioning bevindt zich compressorolie. De olie wordt bij een reparatie samen met het vervangen onderdeel verwijderd. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat de verwijderde hoeveelheid olie weer wordt aangevuld. De grafiek hiernaast toont de gemiddelde verdeling van de oliehoeveelheden binnen het systeem.
2. Oliehoeveelheid en specificatie in acht nemen
Bij de montage van een nieuwe compressor respectievelijk bij het bijvullen van compressorolie moeten altijd het oliepeil en de viscositeit op basis van de gegevens van de fabrikant in acht worden genomen.
3. Systeemhoeveelheid olie in de compressor
Omdat eenzelfde compressor soms kan worden gebruikt voor verschillende voertuigen of systemen, is het absoluut noodzakelijk dat voor montage van de compressor de olievulhoeveelheid wordt gecontroleerd en zo nodig gecorrigeerd. Hiervoor moet alle olie worden afgelaten en opgevangen. Vervolgens dient de compressor opnieuw te worden gevuld met de gehele door de voertuigfabrikant voorgeschreven hoeveelheid olie (systeemhoeveelheid). Om ervoor te zorgen dat de olie gelijkmatig wordt verdeeld, moet de compressor vóór de montage 10 keer met de hand worden rondgedraaid. Dit komt overeen met
de richtlijnen van de compressorfabrikant Sanden, waarbij
de gegevens van de voertuigfabrikant telkens afzonderlijk
in acht moeten worden genomen.
In principe moet na het vervangen van de compressor het aircosysteem altijd worden gespoeld om verontreinigingen en vreemde bestanddelen uit het systeem te verwijderen. Mochten er ondanks het spoelen nog verontreinigingen in het circuit achterblijven, dan kan schade worden voorkomen door het aanbrengen van filterzeven in de aanzuigleiding – zie de gereedschapscatalogus van Hella Gutmann Solutions.
Inloopvoorschrift voor de compressor:
Compressorschade wordt ook veroorzaakt door een gebrek aan koudemiddel. Daarom is het aan te raden om regelmatig een airco-servicebeurt uit te voeren en eventueel contrastmiddel in het systeem in te brengen. Er zijn hiervoor verschillende methodes – zie de gereedschapscatalogus van Hella Gutmann Solutions. Documenteer het gebruik van contrastmiddel in het voertuig. Zo wordt voorkomen dat er te veel contrastmiddel in het systeem terechtkomt, waardoor de compressor in extreme gevallen beschadigd kan raken.
Helemaal niet nuttig
Zeer nuttig