E-auto’s worden krachtiger, de accu- en motortechnologie ontwikkelt zich verder, assistentiesystemen worden intelligenter. Wij geven jullie een overzicht van de huidige technologische trends op het gebied van elektromobiliteit.
De ontwikkeling van e-auto’s is nog lang niet voltooid. Er worden steeds krachtigere elektromotoren, accu's en assistentiesystemen gebruikt. De wereldwijde concurrentie op het gebied van bereik, prestaties en comfort is in volle gang. De verhouding vermogen/gewicht speelt hier een grote rol; accu’s zijn namelijk zwaar. E-auto’s wegen tot 30 procent meer dan hun tegenhangers met verbrandingsmotor, ongeacht de voertuigklasse. De grote uitdaging is dus om het gewicht te verminderen en het accuvermogen en de actieradius te vergroten. Uiteindelijk moet een e-auto echter betaalbaar en toegankelijk blijven voor iedereen. Dit is een conflict van doelstellingen, dat kan worden geoptimaliseerd met intelligente technologieën en de toename van het aantal voertuigen.
De elektrische aandrijving lijkt minder complex dan een verbrandingsmotor. Op het eerste gezicht is dit juist, omdat de complexe motor- en transmissietechnologie komt te vervallen. En natuurlijk kan ook de nabehandeling van uitlaatgassen achterwege blijven. Anderzijds omvat de elektrische aandrijving complexe vermogenselektronica en het al even gecompliceerde laad- en thermomanagement.
Er zijn verschillende manieren om de elektromotor en de vermogenselektronica te implementeren: afzonderlijk of in een enkele eenheid. Om de kosten te drukken, maken veel autofabrikanten gebruik van complete aandrijfeenheden. Naast de elektromotor (400-800 V) en de vermogenselektronica bevatten ze ook een transmissie met één of twee versnellingen. Bij bedrijfsvoertuigen maken soms zelfs de remsystemen met inbegrip van de recuperatiefunctie deel uit van de aandrijfeenheid, d.w.z. een volledige e-as.
Naast gewichts- en kostenbesparing is energiedichtheid de doorslaggevende factor bij accu’s. Momenteel worden vooral lithium-ionaccu's gebruikt. De technologie is volwassen, de levensduur is goed, ze werken veilig en betrouwbaar. Maar er zijn ook nadelen: Li-ionaccu's zijn relatief zwaar en de oplaadtijden zijn relatief lang. Snelle laadtechnologieën moeten eerst meer ingeburgerd raken, wat ook afhangt van de prestaties van de netwerkinfrastructuur. De kosten zijn ook relatief hoog. Deze zullen echter afnemen naarmate de productie toeneemt. Bovendien bevatten Li-ion-accu's materialen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze onjuist worden gerecycled. Maar ook de recyclingprocessen worden voortdurend verbeterd.
Veelbelovende alternatieven voor Li-ion-accu's zijn vastestofaccu's. Bij dit soort accu’s worden geen vloeibare elektrolyten gebruikt. Het voordeel is de hogere energiedichtheid en de grotere veiligheid. Daarnaast worden ook natrium-ion- en zink-luchtaccu's ontwikkeld.
Het beheer van de systeemtemperaturen van de accu's, de koeling van de elektromotor en de vermogenselektronica is essentieel voor elektrische voertuigen. De accu's moeten binnen een bepaald temperatuurbereik worden gehouden om een optimaal rendement te bereiken. Vanaf een bedrijfstemperatuur van +40 °C vermindert de levensduur van de accu, terwijl onder -10 °C het rendement en vermogen sterk afnemen.
Bovendien treden piekbelastingen op als gevolg van het boosten of terugwinnen van remenergie, die de systeemtemperaturen verhogen. Ook het temperatuurverschil tussen de afzonderlijke cellen mag een bepaalde waarde niet overschrijden: 20 °C is optimaal. Bovendien moet de warmte bij de vermogenselektronica en de elektromotor worden afgevoerd om schade te voorkomen en het rendement te handhaven.
In combinatie met de airconditioning van het voertuig beschikken e-auto’s dus over een zeer complex en geavanceerd thermomanagementsysteem met meerdere koelcircuits en verschillende koelmedia. Daarom verbindt HELLA met de zogenaamde Coolant Control Hub (CCH) de koelcircuits voor de accu, de elektromotor en het interieur van het voertuig in één eenheid. Door deze centralisatie zorgt de CCH voor een hoger rendement, kortere oplaadtijden en een groter bereik. De thermische energiestromen kunnen optimaal worden verdeeld.
In moderne e-auto’s worden elektrische lucht- of waterverwarmingen (zowel laagspanning als hoogspanning) gebruikt om het interieur te verwarmen en de hoogspanningsaccu's te conditioneren. Bij luchtverwarming wordt de lucht net als bij een haardroger langs verwarmingsspiralen geleid die de lucht verwarmen. Hiervoor worden PTC-verwarmingselementen (Positive Temperature Coefficients) gebruikt. Bij een waterverwarming wordt het water (ook elektrisch) in een circuit verwarmd en wordt de warmte vervolgens in het interieur van het voertuig afgegeven.
Het bijkomende gebruik van een warmtepomp biedt hierbij extra rendement. Een PTC-bijverwarming wordt alleen gebruikt voor hoge of snelle verwarmingsbehoeften. De warmtepomp onttrekt zelfs aan de koude buitenlucht in de winter nog warmte-energie. Dit maakt het mogelijk om van één kilowattuur energie uit de accucellen van de e-auto tot drie kilowattuur om te zetten in warmte. En het kan nog effectiever: De elektrische motor en de accu's zelf produceren ook warmte, zij het in geringe mate. Deze afvalwarmte kan ook worden gebruikt voor de verwarming van het interieur van het voertuig.
Comfort- en assistentiesystemen spelen ook een centrale rol in elektrische auto’s. Zoals we weten van klassieke verbrandingsauto's zijn ABS, ESP, antislipsystemen (ASR) en vele andere ADAS geïntegreerd. Daarnaast zijn er talrijke afstandsregel- en verkeersdetectiesystemen, licht- en regenassistenten en parkeerhulpsystemen. HELLA is een vooraanstaande innovator als het gaat om sensoren, actuatoren en camera-oplossingen en biedt een breed scala aan systeemoplossingen. HELLA richt zich ook specifiek op componenten die autonoom rijden op elk niveau veilig maken voor het verkeer - nu en in de toekomst.
Het laadproces is natuurlijk specifiek voor elektrische voertuigen: De elektronische laadklepactuator (eLA) van HELLA ondersteunt bijvoorbeeld het laadproces. Met behulp van de eLA kunnen extra individuele speciale functies worden geïntegreerd voor meer comfort en veiligheid. Innovatieve lichtcomponenten visualiseren de status van de accu en de laadmodus.
In principe verschillen banden van voertuigen met verbrandingsmotoren en elektrische auto’s niet van elkaar. De specificaties voldoen aan dezelfde eisen. Goede grip op nat wegdek en goede remprestaties zijn bijvoorbeeld even belangrijk. Er kunnen echter vier eigenschappen worden geformuleerd die voor elektrische voertuigen belangrijk zijn.
- een geluidsarm rolgedrag, het e-voertuig zelf produceert nauwelijks rijgeluiden
E-auto’s hebben minder aandrijfcomponenten die regelmatig moeten worden gecontroleerd en onderhouden. De motor- en transmissieolie komen eveneens te vervallen, hoewel in elektrische aandrijvingen niet-geleidende oliën worden gebruikt voor smering en temperatuurdissipatie. Essentieel is echter het thermomanagement, dat in de toekomst in het middelpunt van de belangstelling zal staan bij autoservice. Deskundigen noemen het onderhoud van e-voertuigen al het nieuwe "olie verversen" als het gaat om het onderhoud van het thermomanagementsysteem en het vervangen van de koelmedia. Bovendien kan men ervan uitgaan dat bijvoorbeeld chassisonderdelen zoals lagers of dempers aan hogere slijtage onderhevig zijn. E-auto’s zijn gewoon zwaarder en hebben soms meer vermogen.
Om de "e-technologie" onder de knie te krijgen, moeten werknemers van autowerkplaatsen een passende bijscholing volgen. Er zijn verschillende kwalificaties nodig om aan hoogspanningsvoertuigen te mogen werken. HELLA biedt hiervoor uitgebreide opleidingen aan. Dan is er nog de passende werkplaatsuitrusting. Dit begint al bij het hefplatform, dat meer gewicht moet heffen; de werkplek moet ook voorzien zijn van passende veiligheidsmaatregelen. Automobielbedrijven zullen echter niet zonder werk komen te zitten. Integendeel: Ze kunnen met "veel spanning" uitkijken naar nieuwe taken!