BACK

Software-updates: altijd up-to-date

Software-updates kennen we al van onze smartphones. Ook moderne auto's worden al geruime tijd op deze manier “up-to-date” gehouden. Digitalisering schept talloze nieuwe mogelijkheden.  

De transformatie van hardware- naar softwaregedefinieerde voertuigen heeft al lang plaatsgevonden. Waren het vroeger de sportuitlaten of het lederen stuurwiel die handmatig achteraf konden worden gemonteerd, tegenwoordig kunnen speciale uitrustingen zoals sfeerverlichting, speciale verlichtingssystemen of navigatiefuncties rechtstreeks aan het display van de auto worden toegevoegd. Het sleutelwoord is: over-the-air updates (OTA). De technologie maakt het mogelijk om extra comfort- en beveiligingsfuncties te activeren; de beslissing is aan de klant en er zijn meestal kosten aan verbonden.

Software-updates voor de voertuigarchitectuur

De belangrijkste taak van software-updates via wifi of het mobiele telefoonnetwerk is echter een andere: het betreffende voertuig en zijn talrijke regeleenheden voorzien van de nieuwste software. Zo kunnen updates van het motormanagementsysteem, de uitlaatgasnabehandeling, het thermomanagement of diverse assistentie- of infotainmentsystemen worden uitgevoerd zonder dat een werkplaatsbezoek nodig is. Dit kan enerzijds worden gebruikt voor het oplossen van problemen, maar ook voor het optimaliseren van de betreffende systemen, net als bij smartphones.

 

Een werkplaatsbezoek is daarom niet nodig voor deze voertuigen, tenzij het om een veiligheidsgerelateerde maatregel gaat waarbij de hardware en software door gespecialiseerd personeel moet worden gecontroleerd. Dan wordt meestal ook de diagnosetester gebruikt, wat “pass-thru updates” wordt genoemd. Dit is gebruikelijk in voertuigen die geen draadloze updatefunctie hebben. Ook officiële terugroepacties maken een werkplaatsbezoek noodzakelijk. 

De software-update is voltooid. Fabrikanten moeten altijd de integriteit van gegevens waarborgen.

Veel klanten gaan echter voor de zekerheid naar de werkplaats zodra ze de melding “Er is een update beschikbaar” zien. Soms is het ook de behoefte aan duidelijkheid en transparantie die de betreffende autofabrikant dient te garanderen.  

 

Trouwens: in de toekomst zullen software-updates nog diepere ingrepen in de voertuigarchitectuur mogelijk maken. Systemen die worden aangestuurd door kunstmatige intelligentie (AI) optimaliseren zichzelf voortdurend met behulp van enorme hoeveelheden verzamelde gegevens. 

Hoe automatische software-updates werken

Het voertuig brengt een beveiligde verbinding tot stand met de server van de desbetreffende fabrikant voor over-the-air updates. Dit gebeurt via wifi of het mobiele telefoonnetwerk en met behulp van een versleutelde internetverbinding. Door middel van passende beveiligingsmaatregelen wordt ervoor gezorgd dat alleen geautoriseerde updates worden geïnstalleerd. De updates worden op de achtergrond gedownload, meestal wanneer het voertuig geparkeerd staat. Voertuigeigenaren krijgen een melding wanneer er een update beschikbaar is, of ze hebben al actief ingestemd met de “automatische updates” via het bedieningsdisplay.

Hoe veilig zijn de software-updates?

Moderne voertuigen zijn steeds meer verbonden met netwerken, waardoor het risico op toegang door derden, zogenaamde cyberaanvallen, toeneemt. Fabrikanten moeten er daarom voor zorgen dat software-updates beveiligd zijn tegen manipulatie en ongeautoriseerde toegang. Meervoudige verificatieprocessen en end-to-end encryptie zijn noodzakelijk.

 

Omdat het mobiele netwerk bijvoorbeeld niet altijd beschikbaar is, worden updates soms afgebroken. De integriteit van gegevens moet daarom worden gegarandeerd om fouten te voorkomen. Dit wordt geregeld in EU-richtlijn R156 (software-updates), die vanaf juli 2024 van toepassing is op alle nieuwe voertuigen die worden verkocht. Volgens de richtlijn moet de voertuigfabrikant er in ieder geval voor zorgen dat de software veilig wordt geïnstalleerd en dat manipulatie en ongeoorloofde toegang worden voorkomen. 

Voorbeeld: Personaliseerbare koplampen

HELLA laat zien wat er technisch mogelijk is op het gebied van het personaliseren van voertuigen, in samenwerking met topfabrikant Audi. Voor de nieuwe Q6 e-tron is een compleet nieuw koplampconcept ontwikkeld. De koplamp heeft niet alleen adaptieve lichtfuncties zoals verblindingsvrij grootlicht, maar ook een digitale dagrijlichtmatrix, waarmee eindgebruikers hun favoriete digitale lichtsignatuur voor het dagrijlicht kunnen selecteren uit maximaal acht vooraf ingestelde designs. Het uiterlijk van de Matrix led-koplampen kan daarom in hoge mate worden gepersonaliseerd. De door de fabrikant ontworpen dagrijlichtontwerpen, die ook speciaal aangepaste Coming Home/Leaving Home-visuals bevatten, kunnen door eindgebruikers naar eigen voorkeur worden geselecteerd via een software-app of via de multimediale interface (MMI) van de volledig elektrische Q6 e-tron.

Software-updates: Dit is hoe het gaat!

Software-updates voor personenauto's bieden talloze voordelen en zijn essentieel voor het (voorspellend) onderhoud en de verbetering van moderne auto's. De uitdagingen bij softwareontwikkeling zijn van technische aard, maar ook het gebruikersgedrag van bestuurders of onvoorziene omstandigheden spelen een rol. Voertuigfabrikanten werken daarom voortdurend aan het verbeteren van hun updateprocessen. Om fouten vanaf het begin uit te sluiten, werken zij nauw samen met systeemspecialisten zoals HELLA. Concluderend: Onze auto's worden alsmaar slimmer, intelligenter en veiliger - dankzij software-updates!