Met de toename van intelligente besturingen en complexe systeemnetwerken in voertuigen worden gegevens het goud van morgen. Want zonder de juiste gegevens - of deze nu in het voertuig worden geregistreerd, door de fabrikant in de voertuigsoftware worden geïmplementeerd of voor reparatie en onderhoud - werkt vandaag de dag niets meer. Internationale en nationale brancheverenigingen, waartoe ook HELLA en Hella Gutmann behoren, strijden voor de toegankelijkheid van informatie voor alle marktdeelnemers, met inbegrip van onafhankelijke garages. Een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) is een belangrijke mijlpaal. Op basis van een verwijzing door het Landgericht Köln in juni 2021 heeft het HvJ-EU op 27 oktober 2022 arrest gewezen in de zaak ADPA/GVA/Peugeot/PSA (C-390/21). Zoals aangekondigd door het advocatenkantoor Osborne Clarke, bevestigde het Hof de rechtsopvatting van de eisers ADPA (Automotive Data Publishers Association) en GVA (Gesamtverband Autoteile-Handel) dat de informatieverstrekker (voertuigfabrikant) in het geval van wettelijke toegangsclaims en vergoedingsregelingen niet op eigen voorwaarden kan eisen dat een licentieovereenkomst wordt gesloten. Het HvJ-EU oordeelde dat voertuigfabrikanten niet willekeurig "licentievergoedingen" mogen vragen voor reparatie- en onderhoudsinformatie. Zij moeten de informatie vrij toegankelijk maken voor de markt. Hiervoor mogen zij "redelijke en evenredige" vergoedingen in rekening brengen. Hoe deze concreet moeten worden vormgegeven, moet in een verdere procedure voor het Landgericht Köln worden verduidelijkt.
Het HvJ-EU stelde tevens dat Verordening 2018/858 betreffende de goedkeuring van en het markttoezicht op motorvoertuigen ook van toepassing is op oudere voertuigmodellen waarvoor vóór de inwerkingtreding ervan typegoedkeuring is verleend. PSA had aangevoerd dat de verordening alleen van toepassing kon zijn op modellen die na september 2020 zijn goedgekeurd. Bijgevolg zouden zij niet verplicht zijn om voor het merendeel van hun voertuigen reparatie- en onderhoudsinformatie in de vorm van elektronische en machineleesbare gegevensbestanden te verstrekken.
Michael Pedersen, hoofd Gegevensverstrekking bij Hella Gutmann en een van de oprichters van ADPA, licht het besluit toe: "Al met al is het een zeer positief resultaat voor alle betrokkenen in de waardeketen van de onafhankelijke automotive aftermarket en dus uiteindelijk voor de voertuigeigenaren. Het zorgt ervoor dat de hele IAM kan blijven profiteren van betaalbare datadiensten voor alle voertuigen. We zijn er trots op dat ADPA met dit initiatief heeft bijgedragen aan een goed functionerend ecosysteem voor voertuigreparatie."
Ongeacht de daadwerkelijke implementatie van de door de brancheverenigingen geëiste vrije toegankelijkheid van informatie, ziet Hella Gutmann het als fabrikant van merkonafhankelijke diagnose- en kalibratieoplossingen als haar plicht om onafhankelijke garages te ondersteunen met de noodzakelijke gegevens en gegevenstoegang. Via HGS Data en de software mega macs voorziet Hella Gutmann haar klanten en zakenpartners van hoogwaardige gegevens (meestal OE-gegevens). Bovendien staat Hella Gutmann al sinds drie jaar voor de uitdaging om haar klanten ongehinderd toegang te verlenen tot systeem- en voertuiggegevens die door de voertuigfabrikanten via beveiligingsgateways tegen ongeoorloofde toegang worden beschermd. Dit gebeurt via het merkonafhankelijke Cyber Security Management (CSM) dat in de mega macs-software is geïntegreerd. De geleidelijke uitbreiding van deze belangrijke functie naar zoveel mogelijk fabrikanten betekent een enorme inspanning, zowel op contractueel als op financieel gebied. In het afgelopen boekjaar is CSM uitgebreid naar twaalf van de momenteel gangbare merken in Europa.