BACK

Hoe KI in verkeerslichten het verkeer kan optimaliseren en het milieu kan beschermen

We besteden omgerekend ongeveer twee weken (!) van ons leven aan het wachten voor rode verkeerslichten. Maar dat zou wel eens snel verleden tijd kunnen zijn. KI in verkeerslichten moet het schakelen van verkeerslichten en verkeersstromen optimaliseren.

Wie kent het niet: u rijdt 's nachts naar huis door straten waar geen mens of auto te bekennen is - en staat vervolgens op een al even leeg kruispunt te wachten voor een rood licht. Het wachten voelt aan als een eeuwigheid, maar duurt in ieder geval de normale schakeltijd van het stoplicht. Wie van ons heeft zich niet afgevraagd of dit niet beter kan?

Momenteel werken veel verkeerslichten nog met een klassiek programma, de standaard verkeerslichtschakeling. Sommige verkeerslichten zijn uitgerust met een inductielus (of een camera), het bijbehorende verkeerslicht wordt dan alleen in de verkeerslichtschakeling opgenomen wanneer dat nodig is. Maar dit soort programmering is verre van intelligent.

Hoewel verkeerslichten al opnieuw kunnen worden geprogrammeerd met behulp van geleidingssystemen, kan kunstmatige intelligentie (KI) logische berekeningen gebruiken om in de toekomst te kijken, waardoor autoritten in de toekomst meer ontspannen verlopen. En: kortere wachttijden!

KI in verkeerslichten: verkeersanalyse en aanpassing

De sleutel tot het optimaliseren van de verkeersstroom ligt in het analyseren en aanpassen van de verkeerslichtregeling. De manier waarop het werkt, is gemakkelijk uitgelegd:

KI in verkeerslichten maakt gebruik van sensoren, camera's of andere detectieapparaten om informatie te verzamelen over de actuele verkeerssituatie. Deze gegevens kunnen bestaan uit het aantal en type voertuigen, de snelheid, de rijrichting en de verkeersdichtheid. De verzamelde verkeersgegevens worden naar een centrale verwerkingseenheid gestuurd waar KI-algoritmes de gegevens analyseren om daarmee verkeerspatronen, maar ook verkeerstrends te identificeren. Op basis van deze gegevens worden de fasen van de verkeerslichten aangepast. Dit kan betekenen dat de groenfasen voor bepaalde rijrichtingen langer of korter worden of dat de fasen van de verkeerslichten beter op elkaar worden afgestemd.

KI in verkeerslichten kan een beslissende bijdrage leveren aan de mobiliteitstransitie van de toekomst.

KI in verkeerslichten kan een beslissende bijdrage leveren aan de mobiliteitstransitie van de toekomst.

Het doel is duidelijk: de verkeersstroom moet worden geoptimaliseerd - en dit kan in de toekomst ook realtime worden berekend. Dit betekent dat niemand meer voor een rood licht staat te wachten als er geen ander verkeer op straat aanwezig is.

De KI in verkeerslichten kan ook communiceren met voertuigen en andere weggebruikers (bijvoorbeeld via zogenaamde Car-2-X- communicatie) om informatie uit te wisselen over de actuele verkeerssituatie. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om de verkeersstroom verder te optimaliseren en om voertuigen van informatie te voorzien over aankomende verkeerslichtfasen of verkeersopstoppingen. Dit biedt ook voordelen voor routeplanning in de toekomst.

Netwerken van voertuigen en verkeerslichten

Car-2-X-communicatie, ook wel Vehicle-to-Everything-communicatie (V2X) genoemd, is een draadloos communicatiesysteem dat voertuigen, verkeersinfrastructuur en andere weggebruikers met elkaar verbindt. Car-2-X-communicatie kan ook een belangrijk onderdeel zijn van KI in verkeerslichten als deze worden opgenomen in dit netwerk. In compatibele voertuigen kan dan bijvoorbeeld de lengte van de roodfase worden weergegeven. Dit werd jaren geleden al getest in Berlijn.

Betere verkeersdoorstroming door KI in verkeerslichten

Door kunstmatige intelligentie te gebruiken in verkeerslichten en geschikte voertuigen op te nemen in een netwerk, kunnen files worden vermeden en kan de doorstroming worden verbeterd. De intelligente regeling van verkeerslichtfasen helpt om onnodige wachttijden op kruispunten te verminderen. Hierdoor kunnen voertuigen sneller en efficiënter door het verkeer navigeren, wat op zijn beurt tijd en brandstof bespaart en dus niet alleen het milieu, maar ook de portemonnee ontziet - een klassieke win-winsituatie.

Minder milieuvervuiling dankzij KI in verkeerslichten

Een van de grootste voordelen van KI in verkeerslichten is de vermindering van de milieuvervuiling. De geoptimaliseerde verkeersstroom en kortere wachttijden bij verkeerslichten zorgen voor een lager brandstofverbruik. Dit leidt tot een lagere CO2-uitstoot en draagt zo bij aan de bescherming van het klimaat.

KI in verkeerslichten is een veelbelovende aanpak om de verkeerssituatie in steden te verbeteren en milieuvervuiling te verminderen. In combinatie met andere technologieën, zoals autonoom rijden en slimme verkeersgeleidingssystemen, kan de intelligente transportinfrastructuur van de toekomst een beslissende bijdrage leveren aan de mobiliteitstransitie.